Εσύ φοράς ωτοασπίδες όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα;

Εσύ φοράς ωτοασπίδες όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα;

Κάθε φορά που «ακούτε τον αέρα» οδηγώντας μοτοσυκλέτα, η ακοή σας κινδυνεύει: Αυτό το γνωρίζατε; Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε τις ωτοασπίδες στην ζωή σας;

Ετοιμάζεσαι για μια βόλτα με τους φίλους σου ή για ένα μακρινό ταξίδι. Φυσικά θα φορέσεις όλο τον εξοπλισμό σου: κράνος, μπουφάν, παντελόνι, γάντια, μπότες. Αν είσαι και λίγο… ψαγμένος, μπορεί να φορέσεις και εσωτερικές σκληρές προστασίες ή ακόμα και φόρμα. Έτοιμος; Πάμε στοίχημα πως όχι; Κάτι σου λείπει, και μάλιστα σημαντικό! Οι ωτοασπίδες και η προστασία των αυτιών!

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Μπορεί να μην το προσέχουμε, αλλά τα αυτιά μας κινδυνεύουν! 

Οι μοτοσυκλετιστές είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε πολύ αυξημένα επίπεδα θορύβου, τα οποία σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι και επικίνδυνα. Όσο καλή ανεμοκάλυψη και να έχει μια μοτοσυκλέτα, αρκετός αέρας φτάνει και στον αναβάτη τελικά όπως είναι λογικό. Μπορεί οι αναβάτες λοιπόν να έχουν «συνηθίσει» τον αέρα και την ύπαρξή του και σε επίπεδο θορύβου, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί αναβάτες.

Εκτίθεσαι σε ήχο έντασης μέχρι και 120 decibel! 

Ανάλογα με το είδος της μοτοσυκλέτας που οδηγεί κανείς, ο θόρυβος στον οποίο εκτίθεται μπορεί να διαφέρει σημαντικά, με τους αναβάτες γυμνών μοτοσυκλετών να είναι –όπως είναι φυσικό- οι πιο επιρρεπείς. Με ταχύτητα 130 χιλιόμετρα την ώρα, τα αυτιά ενός αναβάτη μπορούν να εκτεθούν ακόμα και σε 120 decibel ήχου! Για να καταλάβετε για τι ένταση μιλάμε, τα 120 decibel αντιστοιχούν στο θόρυβο μιας απογείωσης αεροσκάφους από τα 60 μέτρα, μιας σειρήνας περιπολικού ή ενός… αλυσοπρίονου, που λειτουργεί δίπλα ακριβώς στα αυτιά σου! Οι οργανώσεις υγείας προειδοποιούν ότι κάποιος πρέπει να εκτίθεται σε αυτές τις εντάσεις, μόνο για 15 λεπτά την ημέρα ή και λιγότερο. Φανταζόμαστε όμως ότι… κανένας δεν θέλει η βόλτα του να διαρκέσει ένα τέταρτο μόνο!

Μια πολύ απλή λύση: Ωτοασπίδες

Να ποιο είναι λοιπόν το κομμάτι εξοπλισμού που σου λείπει! Ένα ζευγάρι ωτοασπίδες. Πρόκειται για ένα πάμφθηνο, εξαιρετικά χρήσιμο μικρό «αξεσουάρ», που προστατεύει εξαιρετικά από τον ενοχλητικό θόρυβο του αέρα. Έχουν παράλληλα και το καλό, ότι δεν σε απομονώνουν εντελώς ηχητικά από το περιβάλλον. Το αντίθετο μάλιστα, οι ωτοασπίδες καλής ποιότητας λειτουργούν ως «φίλτρο»: Κρατούν έξω από τα αυτιά σου τον θόρυβο υψηλής στάθμης και τα «κρουστικά κύματα» του αέρα που είναι αυτά που κάνουν και τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά η ακουστική επαφή σου με το περιβάλλον διατηρείται σε πολύ καλό βαθμό!

Μην είσαι επιφυλακτικός με το να τις δοκιμάσεις

Πολλοί αναβάτες δεν νιώθουν άνετα στην ιδέα να τοποθετήσουν ωτοασπίδες, για αρκετούς λόγους. Κάποιοι γιατί φοβούνται ότι δεν θα ακούν καλά, άλλοι γιατί πιστεύουν ότι το κράνος προστατεύει επαρκώς, άλλοι γιατί νομίζουν ότι οι ωτοασπίδες δεν θα είναι άνετες. Κι όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει –ακόμα και αυτό για τα κράνη, καθώς δεν έχουν όλα τα μοντέλα μεγάλη ηχομόνωση. Η οδήγηση με τις ωτοασπίδες είναι μια ξεχωριστή εμπειρία: η έλλειψη του περιττού θορύβου μάλιστα θα σας βοηθήσει πολύ στην συγκέντρωσή σας! Παράλληλα, φυσικά θα προφυλάξετε τα αυτιά σας, καθώς η ακοή δεν γυρίζει πίσω… Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε! Μην ξεχνάτε ότι είναι μια λύση την οποία χρησιμοποιούν και οι αναβάτες αγώνων! Κάτι θα ξέρουν…