Στο βιοτικό επίπεδο, η χώρα μας δεν είναι σε απόλυτα δεινή θέση, σε σχέση με άλλες. Ωστόσο, το εισόδημα κατά κεφαλήν παραμορφώνει την εικόνα της πραγματικής αγοραστικής δύναμης για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Βρισκόμαστε σε δεινή θέση συγκριτικά με τις άλλες αγορές και πάνω μόνο από Βουλγαρία και Ρουμανία. Παραμένει ωστόσο το εξής συμπέρασμα: Σε ένα σύνολο αγορών που οι μοτοσυκλέτες είναι σε παρόμοιο επίπεδο τιμών, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες μακράν επιβαρύνσεις και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, από τις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Που βρισκόμαστε σε βιοτικό επίπεδο;

Είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα έχει γενικά, τιμές και τάσεις αγοράς, που δεν ανταποκρίνονται στα δικά της δεδομένα, αλλά σε αυτά χωρών με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Ισχύει αυτό; Ας δούμε μαζί. 
Αρχικά, ερευνήσαμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, που έχει η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της έρευνας. Πρόκειται για μία «ταχεία» και άμεση σύγκριση βιοτικού επιπέδου που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τα δεδομένα, φαίνονται στον πίνακα. 


Όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει ένα «μειονέκτημα»: Αποκλίνει από την πραγματικότητα της αγοράς, καθώς οι ομάδες υψηλών εισοδημάτων επηρεάζουν το αποτέλεσμα πολύ περισσότερο, από αυτές μέσων και χαμηλών εισοδημάτων. Για τον λόγο αυτό, παραθέτουμε και συγκρίνουμε τον μέσο μισθό ανά άτομο, στις χώρες που μας ενδιαφέρουν.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • βαγγελης

    Οταν η βαρειά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός αυτό εκτός από οικονομικά προβλήματα δημιουργεί καί μιά κουλτούρα φοροαποφυγής-φοροδιαφυγής καί στούς πλέον συνειδητοποιημένους καί νομοταγείς μέ αποτέλεσμα αλυσιδωτές αντιδράσεις στόν κύκλο τής οικονομίας

      9
  • Nikolas

    Με ΦΠΑ 24% δεν χρειάζεται να το ψάξεις και πολύ ότι είμαστε η πιό ακριβή αγορά. Δεν αναφέρω τους μισθούς ,γιατί τότε δεν θα γράφαμε καν για αγορά μηχανής ή σκούτερ. Αλήθεια ο ΦΠΑ στα κράνη μειώθηκε; γιατί όπου πάω να ρωτήσω ,μου λένε τις ίδιες τιμές οι καλοί και τίμιοι έμποροι!!!

      25