Στο ΦΠΑ είμαστε πρωταθλητές εδώ και... χρόνια. Στο 24% η επιβάρυνση, υψηλότερη από όλες τις άλλες χώρες.

Στα τέλη ταξινόμησης είμαστε και πάλι σε δυσμενή θέση. Προσέξτε τις χρεώσεις των άλλων χωρών, που είναι... συμβολικές και γραφειοκρατικού τύπου.

ΦΠΑ και Τέλος ταξινόμησης: Αυτή η μάστιγα

Η φορολογία στην Ελλάδα είναι βασικότατο πρόβλημα στην αγορά οχημάτων και η αγορά μοτοσυκλέτας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αρχής γενομένης από το ΦΠΑ, το οποίο είναι το υψηλότερο από όλες τις αγορές της έρευνας, στο 24%. 
Φυσικά το ΦΠΑ έχει
άμεσο αντίκτυπο στις τιμές λιανικής αλλά και όχι μόνο: Επηρεάζει σαφώς την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αναβατών, κάτι το οποίο θα δούμε και παρακάτω, όταν θα εξετάσουμε τον παράγοντα «βιοτικό επίπεδο». 



Ας δούμε τώρα αναλυτικά, την υπόθεση «τέλος ταξινόμησης». Εδώ έχουμε και το σοβαρότερο πρόβλημα, που τελικά επηρεάζει τόσο την τιμή ορισμένων μοτοσυκλετών, που αλλάζει την εικόνα που παρουσιάζει μια ολόκληρη αγορά! 

Η βασική διαφορά του τέλους ταξινόμησης στην χώρα μας, σε σχέση με όσα ισχύουν στο εξωτερικό, είναι η εξής: Το τέλος συμπεριλαμβάνεται στην τελική τιμή του μοντέλου, ενώ καθορίζεται από την τιμή και τον κυβισμό. 


Μόνο η Ισπανία έχει ένα παρόμοιο φόρο (IEDMT), ο οποίος υπολογίζεται με βάση τους ρύπους και συμπεριλαμβάνεται στις τιμές λιανικής. Για αυτό κιόλας, αν ανατρέξετε πίσω στον πίνακα τιμών λιανικής, θα δείτε τιμές παραπλήσιες με τις δικές μας στις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού...Στις υπόλοιπες χώρες, το «τέλος ταξινόμησης» αποτελεί απλά ένα...γραφειοκρατικό έξοδο, πολλές φορές μάλιστα τρομακτικά μικρό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνεται στην τιμή λιανικής των μοντέλων! 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • βαγγελης

    Οταν η βαρειά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός αυτό εκτός από οικονομικά προβλήματα δημιουργεί καί μιά κουλτούρα φοροαποφυγής-φοροδιαφυγής καί στούς πλέον συνειδητοποιημένους καί νομοταγείς μέ αποτέλεσμα αλυσιδωτές αντιδράσεις στόν κύκλο τής οικονομίας

      9
  • Nikolas

    Με ΦΠΑ 24% δεν χρειάζεται να το ψάξεις και πολύ ότι είμαστε η πιό ακριβή αγορά. Δεν αναφέρω τους μισθούς ,γιατί τότε δεν θα γράφαμε καν για αγορά μηχανής ή σκούτερ. Αλήθεια ο ΦΠΑ στα κράνη μειώθηκε; γιατί όπου πάω να ρωτήσω ,μου λένε τις ίδιες τιμές οι καλοί και τίμιοι έμποροι!!!

      25