Ducati: Αναπτύσσει αυτόματο συμπλέκτη για sport μοτοσυκλέτες

Αυτόματος συμπλέκτης χωρίς αυτόματο κιβώτιο
4 Φωτογραφίες »

Αυτόματος συμπλέκτης χωρίς αυτόματο κιβώτιο

Αυτόματος συμπλέκτης χωρίς αυτόματο κιβώτιο
Δύο εκδοχές – υδραυλικό σύστημα με ηλεκτρομηχανική υποστήριξη
Anti-stall, launch control και υποστήριξη σε χαμηλές ταχύτητες
Μπορεί να το δούμε στο WSBK μέσω Panigale R

DUCATI: Νέα Multistrada V4 S...Οδήγησε με απόλυτη ελευθερία χωρίς περιορισμούς

Αυτόματος συμπλέκτης χωρίς αυτόματο κιβώτιο

Η Ducati φαίνεται να ακολουθεί τη νέα τάση του 2025, με τις μεγάλες εταιρείες να στρέφονται σε ημι-αυτόματες ή πλήρως αυτόματες λύσεις. Έχουμε δει σε μεγάλες εταιρίες να υπάρχει κάτι παρόμοιο όπως η BMW, KTM και Yamaha, αλλά η ιταλική φίρμα εξελίσσει ένα δικό της σύστημα, έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αυτόματο συμπλέκτη που διατηρεί το κλασικό ποδομοχλό για τις αλλαγές ταχυτήτων.

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον αναβάτη να οδηγεί με μεγαλύτερη άνεση, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των σχέσεων, ενώ προσθέτει υποστήριξη σε εκκινήσεις και κρίσιμες μεταβάσεις χωρίς την ανάγκη χρήσης του λεβιέ συμπλέκτη.

Δύο εκδοχές – υδραυλικό σύστημα με ηλεκτρομηχανική υποστήριξη

Το σύστημα της Ducati βασίζεται σε υδραυλική λειτουργία, σε αντίθεση με το E-Clutch της Honda που εφαρμόζεται σε μοτοσυκλέτες με ντίζα. Οι πατέντες που κατατέθηκαν περιλαμβάνουν δύο παραλλαγές:

·        Εκδοχή 1: Ο αυτόματος ενεργοποιητής λειτουργεί παράλληλα με τον συμβατικό υδραυλικό λεβιέ, προσφέροντας στον αναβάτη τη δυνατότητα χειροκίνητου override.

·        Εκδοχή 2: Ο λεβιές γίνεται ηλεκτρονικός, χωρίς υδραυλική σύνδεση, στέλνοντας εντολές στον υπολογιστή για εμπλοκή/απασφάλιση του συμπλέκτη.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή σχέσεων γίνεται παραδοσιακά με το πόδι, και όχι μέσω κουμπιών ή quickshifter.

Anti-stall, launch control και υποστήριξη σε χαμηλές ταχύτητες

Η λειτουργία του συστήματος επιτρέπει:

·        Αυτόματη εμπλοκή/απασφάλιση του συμπλέκτη κατά την εκκίνηση ή στάση

·        Anti-stall προστασία σε λανθασμένο χειρισμό

·        Υποβοήθηση εκκίνησης με έλεγχο στροφών και συμπλέκτη, χωρίς κόπο από τον αναβάτη

Το σύστημα λειτουργεί είτε πλήρως αυτόνομα είτε ως βοηθητικό, ανάλογα με τις ρυθμίσεις και τις συνθήκες οδήγησης, με στόχο την άνεση και την ασφάλεια χωρίς να καταργεί τον αναβάτη από τη διαδικασία.

Μπορεί να το δούμε στο WSBK μέσω Panigale R

Οι κανονισμοί του WorldSBK επιτρέπουν τη χρήση αυτόματου συμπλέκτη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει στο μοντέλο παραγωγής. Και εδώ το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο: η Ducati ετοιμάζει νέο Panigale R για ομολογκασιόν, και είναι πολύ πιθανό η νέα αυτή τεχνολογία να ενσωματωθεί σε αυτό το μοντέλο.

Αν συμβεί αυτό, η Ducati θα μπορεί να αξιοποιήσει τον αυτόματο συμπλέκτη και στην αγωνιστική της μοτοσυκλέτα, προσφέροντας πλεονέκτημα στις εκκινήσεις και στη σταθερότητα χωρίς να παραβιάζει τους κανονισμούς.

BEST BUY
BEST BUY