• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Share

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οδήγηση τη νύχτα
Οδήγηση τη νύχτα
Διαβάστηκε από 4110 αναγνώστες
Η οδήγηση τη νύχτα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που σκοτεινιάζει νωρίτερα. Αυτά που χρειάζονται, λοιπόν, είναι προσοχή και μερικές απλές συμβουλές.
Σίγουρα η οδήγηση τη νύχτα δεν αποτελεί κάποια σκληρή δοκιμασία ή δύσκολο εμπόδιο, ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται, κυρίως στον τομέα της ορατότητας. Μπορεί, λοιπόν, να είναι εύκολη και να μη χρειάζεται μεγάλο βαθμό εμπειρίας, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μικρές παγίδες που κρύβει και οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν από ενόχληση μέχρι κίνδυνο ατυχήματος. Αυτό που χρειάζεται, είναι να ακολουθήσεις κάποιες απλές συμβουλές και να φροντίσεις να είσαι πάντα προετοιμασμένος για οδήγηση τη νύχτα, ειδικά αν ταξιδεύεις και σκοπεύεις να κινηθείς στο πλημμελώς φωτισμένο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας. 
1. Αν το κράνος σου διαθέτει φιμέ ή μαύρη ζελατίνα, θυμήσου να την αντικαταστήσεις με μια λευκή κατά την οδήγηση τη νύχτα. Σε περίπτωση που ξέρεις ότι θα ξεκινήσεις μέρα και θα φτάσεις βράδυ στον προορισμό σου, φρόντισε να έχεις και τις δύο μαζί σου.
2. Επίσης, καλό είναι να διατηρείς τη ζελατίνα σου καθαρή, καθώς το βράδυ, μια βρώμικη ζελατίνα προκαλεί αντανακλάσεις από τα φώτα των αυτοκινήτων.
3. Στο ταξίδι, η ταχύτητα στα σκοτεινά κομμάτια του εθνικού δικτύου πρέπει να είναι μικρότερη, καθώς, ακόμη κι αν βλέπεις ένα ζευγάρι φώτα μπροστά σου, δεν είναι το ίδιο εύκολο να υπολογίσεις την απόσταση, όπως συμβαίνει τη μέρα.
4. Στο επαρχιακό δίκτυο, έχε πάντα το νου σου για "απρόσεκτους" οδηγούς με σβηστά ή καμένα φώτα και, κυρίως, για ζώα που μπορεί να βρίσκονται ή να πεταχτούν στο δρόμο.
5. Ταξιδεύοντας το βράδυ, τα μάτια μπορούν να κουραστούν πολύ πιο εύκολα. Φρόντισε να κάνεις συχνές στάσεις και να τα ξεκουράζεις.
6. Ειδικά το χειμώνα, αν ταξιδεύεις βράδυ, δεν μπορείς να βασιστείς στο καθημερινό τζιν σου για την προστασία από το κρύο. Ακόμη και μετά από μια ζεστή μέρα, η υγρασία εκτοξεύεται το βράδυ, με αποτέλεσμα ένα μη αδιάβροχο παντελόνι να μουσκέψει χωρίς να το καταλάβεις.
7. Μην ανάβεις τη μεγάλη σκάλα των φώτων αν έρχεται κάποιος από το αντίθετο ρεύμα ή προηγείται όχημα μπροστά σου. Στην περίπτωση που οι υπόλοιποι δεν σέβονται αυτό το σημαντικό κανόνα, απέφυγε την οπτική επαφή με τη μεγάλη δέσμη φωτός, είτε αυτή βρίσκεται απέναντί σου είτε στον καθρέφτη σου.
8. Στην περίπτωση που επικρατεί ολικό σκότος στο δρόμο που κινείσαι, έχε το νου στα ανακλαστικά σημεία που βρίσκονται συνήθως στην άκρη του δρόμου, αλλά και στη λευκή γραμμή στο κέντρο. Προσοχή, όμως: μην τα εμπιστεύεσαι "τυφλά".
9. Αν φορτώνεις τη μοτοσικλέτα σου με αυτοσχέδιες λύσεις (τσάντα δεμένη με χταπόδια στο πίσω μέρος, κ.λπ.), σιγουρέψου ότι δεν καλύπτονται τα πίσω φώτα της. Σε αντίθετη περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ´ ό,τι την ημέρα.