Πόσο κοντά είναι πραγματικά το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης;

Πόσο κοντά είναι πραγματικά το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης;

Κάθε λίγες μέρες βλέπουμε κάπου στο ίντερνετ να ανεβαίνουν άρθρα με βαρύγδουπους τίτλους όπως το τέλος της βενζινοκίνησης, 100% ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030,40,50. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όλα αυτά;

Αν δεν ζεις κάτω από κάποιο βράχο τα τελευταία χρόνια, τότε σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι η ηλεκτροκίνηση έχει μπει δυναμικά στις ζωές μας. Τα οχήματα που κινούνται με μπαταρία και χωρίς κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν μικρό μερίδιο αγοράς ακόμα, αλλά αυτό μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

Αντίστοιχα, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και οι υποδομές που είναι απαραίτητες για να στηριχθεί μια κοινωνία που θα έχει αυτόν τον τρόπο μετακίνησης – με το ρυθμό βέβαια να προσομοιάζεται στην καλύτερη περίπτωση με αυτόν της χελώνας.

Πολλά κράτη του «ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου» είχαν θέσει μεγαλειώδεις στόχους, όπως το να απελευθερωθούν από τις καύσεις άνθρακα μέχρι το 2025-2030, ενώ σε αυτόν τον παράλογο και υπεραισιόδοξο χορό παρασύρθηκαν και άλλα έθνη, όπως η Ινδονησία, που δήλωσε ότι θέλει να έχει 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά δίτροχα στους δρόμους της μέχρι το 2025.

Όλα αυτά τα πλάνα ακούγονται μεγαλεπήβολα – και είναι. Είναι όμως πραγματοποιήσιμα; Τι προβλήματα υπάρχουν;

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό – και αυτό είναι ο όγκος της ενέργειας που είναι απαραίτητη για να γίνει αυτό. Με βάση την παρούσα τεχνολογία και τις υπάρχουσες δομές θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο κύριος όγκος φόρτισης σε μια μεγαλούπολη θα γίνεται κατά τις βραδινές ώρες.



Πέρα από όσους εργάζονται σε εταιρείες ή καταστήματα που έχουν δικούς τους σταθμούς φόρτισης, οι υπόλοιποι θα πρέπει να φορτίζουν τα οχήματά τους στο σπίτι. Αυτό αμέσως φορτώνει το δίκτυο, δημιουργώντας τεράστιες απαιτήσεις – όπως το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά. Και λαμβάνοντας αυτό υπόψη, μπορούμε να φανταστούμε χοντρά χοντρά τι θα γίνει όταν 300.000 – 400.000 οχήματα προσπαθήσουν να φορτίσουν ταυτόχρονα.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »