Νοθεία στα καύσιμα! H μάστιγα συνεχίζεται! Πως γίνεται;

Νοθεία στα καύσιμα! H μάστιγα συνεχίζεται! Πως γίνεται;

Πετρέλαιο θέρμανσης, αλκοόλες, τολουόλιο, ακόμα και νερό επιστρατεύουν οι επιτήδειοι για να νοθεύσουν τα καύσιμα, κερδίζοντας αυτοί χιλιάδες ευρώ ανά δεξαμενή και οι αναβάτες «σπασμένα» νεύρα και μοτοσυκλέτες! Ας δούμε πως γίνεται η νοθεία.

Ούτε το υγραέριο δεν ξεφεύγει

Μπορεί οι τιμές των καυσίμων να έχουν φτάσει στα ύψη, αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους απατεώνες από το να συνεχίζουν να τα νοθεύουν με διάφορες χημικές ή μη ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την μακροζωία και την απόδοση των μοτοσυκλετών. Το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε, αφού οι ψηλές τιμές έχουν επηρεάσει την αγοραστική δύναμη, μειώνοντας το μέσο κόστος ανά οδηγό με αποτέλεσμα τα πρατήρια να πουλάνε συνολικά λιγότερα λίτρα, άρα και να κερδίζουν λιγότερα, οπότε για τους «καλοθελητές» είναι ακόμα πιο «απαιτητική» ανάγκη η νοθεία.
 

Η βενζίνη 95 οκτανίων νοθεύεται με τολουόλιο ή αλκοόλες, ακόμα και με νερό

Θα ξεκινήσουν από την «απλή» βενζίνη των 95 οκτανίων, που πλέον η τιμή της θυμίζει ενισχυμένη! Συνήθως νοθεύεται με χημικές ουσίες, όπως οι αλκοόλες ή το τολουόλιο, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που προσθέτουν νερό. Την μεγαλύτερη και πιο «αθόρυβη» ζημιά την προκαλεί το τολουόλιο, το οποίο είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και επηρεάζει αρνητικά όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια και κ.τ.λ.. Μάλιστα στην αρχή το συγκεκριμένο χημικό αυξάνει την απόδοση του κινητήρα, δίνοντας στο αναβάτη την εντύπωση ότι το καύσιμο που έβαλε είναι ποιοτικό, με αποτέλεσμα να ξανα-επισκέπτεται το ίδιο πρατήριο, μεγαλώνοντας στο τέλος την έκταση της ζημίας.
 

Η 100αρα βενζίνη νοθεύεται με 95αρα, μεθ-αιθανόλη στην 98αρα

Περνάμε στην 100αρα βενζίνη, η οποία αν και ξεπερνάει πλέον κατά πολύ τα 2 ευρώ δεν ξεφεύγει από την νοθεία. Η πιο συνηθισμένη τακτική είναι η ανάμιξη με απλή 95αρά, που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, ειδικά σε κινητήρες που δεν έχουν αυξημένες απαιτήσεις για υψηλό αριθμό οκτανίων. Επίσης το τελευταίο διάστημα, αρκετά «δημοφιλής» τακτική νοθείας μεταξύ των απατεώνων είναι η αραίωση με μεθ-αιθανόλη, μια χημική ουσία που έχει 97 οκτάνια και είναι ιδανική για να νοθεύσει τις 98αρες βενζίνες. Μάλιστα είναι εξαιρετικά φθηνή, αφού κοστίζει μόλις 10 λεπτά το λίτρο, ενώ ταυτόχρονα είναι ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμη στους ελέγχους νοθείας, αφού ακόμα κι αν το 40% της δεξαμενής ενός πρατηρίου περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία αναμεμειγμένη με βενζίνη δεν μπορεί να βρεθεί από τις ελεγκτικές αρχές .
 

Το diesel κίνησης αναμιγνύεται με θέρμανσης ή ναυτιλίας

Συνεχίζουμε με το diesel που μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το κόσμο της μοτοσυκλέτας, αλλά σίγουρα όλοι έχουμε κάποιο γνωστό με αυτοκίνητο που καίει πετρέλαιο. Η πιο κλασική νοθεία που γίνεται στο πετρέλαιο κίνηση είναι ότι αναμιγνύεται με diesel θέρμανσης ή ναυτιλίας, ενώ σπανιότερα έχουν ακουστεί και αραιώσεις με νέφτι. Εννοείται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης και ναυτιλίας είναι πολύ χειρότερης ποιότητας και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες βλάβες στους σύγχρονους κινητήρες, με το κόστος επισκευής να μπορεί να ξεπεράσει με ευκολία τα 1.500 ευρώ.
 
 

Συνέχεια του άρθρου >>>