Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
  • Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
  • Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
  • Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;
  • Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;

Λακκούβες στο δρόμο, μπορώ να αποζημιωθώ;

Τι γίνεται αν πέσατε σε λακκούβα και προκληθεί μια σοβαρή ζημιά στη μοτοσυκλέτα σας ή ακόμα χειρότερα τραυματιστείτε; Υπάρχει η δυνατότητα να αποζημιωθείτε και που θα πρέπει να απευθυνθείτε για να βρείτε το δίκιο σας;

Μπορώ να αποζημιωθώ για κακοτεχνίες στον δρόμο;

Είναι γεγονός ότι οι ελληνικοί δρόμοι είναι από τους χειρότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λακκούβες που θυμίζουν τάφρους, μπαλώματα στην άσφαλτο, καπάκια φρεατίων στη μέση λεωφόρων είναι καθημερινό φαινόμενο για τους αναβάτες. Αν και οι περισσότεροι «παλεύουμε» για να τις αποφύγουμε, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν προκληθεί ατυχήματα με τραυματισμό μετά από «επαφή» μαζί τους.

Μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το αρμόδιο φορέα

Αν και το να πέσει «θύμα» η μοτοσυκλέτα σου ή ακόμα χειρότερα εσύ ο ίδιος μιας κακοτεχνίας δεν είναι ότι και πιο ευχάριστο, τα καλά νέα είναι ότι έχεις το δικαίωμα να απαιτήσεις αποζημίωση από την αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του οδοστρώματος. Δυστυχώς επειδή μιλάμε για ελληνικό δημόσιο, οι ευθύνες είναι λίγο μπερδεμένες και το ψάξιμο, για το που πρέπει να γίνει γνωστό το εξώδικο, μεγάλο, αλλά με τα δεδικασμένα που υπάρχουν δεν πρέπει να μην το «κυνηγήσετε». Πάντως γενικά καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν την ευθύνη των τοπικών δρόμων, οι νομαρχίες είναι υπεύθυνες για τις πιο μεγάλες λεωφόρους και κάποιους επαρχιακούς δρόμους, ενώ οι εθνικοί οδοί συνήθως ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε εταιρία εκμετάλλευσης. 

Ξεκάθαρος ο νόμος για την αποζημίωση, πιο γρήγορα αν εμπλέκεται ιδιώτης εργολάβος

Ο νόμος, ευτυχώς, είναι σχετικά ξεκάθαρος κι αναφέρει ότι οι δήμοι και το Δημόσιο είναι υπεύθυνοι για την σωστή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επίβλεψη των οδών, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής χρήση τους από τους πολίτες. Συγκεκριμένα το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (Εισ.Ν.Α.Κ.)  αναφέρει: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, …».


Αν τώρα προκληθεί ατύχημα από κακοτεχνία σε δρόμο που  έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Σε αυτή τη περίπτωση συνήθως η αποζημίωση έρχεται πιο γρήγορα, διότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης κι η εκδίκαση γίνεται σε κανονικά πολιτικά δικαστήρια.

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να ζητήσετε αποζημίωση

Βέβαια για να μπορέσετε να απαιτήσετε με αξιώσεις αποζημίωση μετά από ατύχημα λόγω κακοτεχνίας καλό είναι να προβείτε σε μια σειρά ενεργειών, ώστε να μην βρεθείτε «ξεκρέμαστος» όταν βρείτε απέναντι σας το Δημόσιο.

1. Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει επίσημα το συμβάν. Είναι από τις πιο σημαντικές ενέργειες που πρέπει να κάνετε, αφού ουσιαστικά θα έχετε ένα επίσημο δημόσιο χαρτί που θα αναφέρει το περιστατικό.

2. Φωτογραφίστε, από όλες τις μεριές και όσες περισσότερες φορές, το λόγο του ατυχήματος (π.χ λακκούβα) και τις ζημιές που έχετε υποστεί. Αν μάλιστα υπάρχει πτώση, προσπαθήστε να τραβήξετε φωτογραφίες όπου θα φαίνεται η αιτία του συμβάντος. Για να είστε ακόμα περισσότερο καλυμμένος καλό θα είναι να φωτογραφίσετε το τόπο του ατυχήματος με μια εφημερίδα της ίδιας ημέρας, ώστε να έχετε αποδείξεις για την ημερομηνία του ατυχήματος.

3. Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο ποια αρμόδια αρχή είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου.

4. Πάρτε αμέσως τηλέφωνο την ασφαλιστική σας εταιρεία για να έρθει να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχετε κι αν έχετε πληρώσει ασφάλιστρα για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία σας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή σας.

5. Αν υπάρχει τραυματισμός, ακόμα και ελαφρύς, ειδοποιείστε το ΕΚΑΒ για να καταγράψει το γεγονός. Εάν απαιτείται, πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.



6. Στείλτε εξώδικο μέσω δικηγόρου μέσα σε 24 ώρες προς τον αρμόδιο φορέα, το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.

7. Αν ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.

8. Φροντίστε να κρατήσετε τα τηλέφωνα των μαρτύρων που υπήρχαν στο σημείο την ώρα του ατυχήματος. Θα είναι μια extra βοήθεια σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν δεχτεί την αγωγή σας.

Συνέχεια του άρθρου >>>