“Δερμάτινη” φόρμα για... vegan

Η Andromeda Moto κατασκεύασε διαιρούμενη και ολόσωμη φόρμα που δεν χρησιμοποιεί καθόλου δέρμα.

Για να οδηγήσεις σε πίστα πρέπει οπωσδήποτε να φοράς δερμάτινη φόρμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναβάτες που την επιλέγουν ακόμα και σε κάποια Κυριακάτικη βόλτα για αυξημένη ασφάλεια. Οι φόρμες αυτές είναι κατά κανόνα κατασκευασμένες από δέρμα αγελάδας ή καγκουρό, μια Ισπανική εταιρεία όμως κατασκεύασε φόρμα που δεν προέρχεται από ζωικό δέρμα και ταυτόχρονα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Η φόρμα ονομάζεται NearX και είναι κατασκευασμένη από ένα υλικό που λέγεται High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE), το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται και στις φόρμες των αστροναυτών. Είναι πιο λεπτή από το δέρμα και πιο ανθεκτική, όταν συνδυαστεί με επένδυση από kevlar, κεραμικές πλάκες και προστατευτικά. Έχει λάβει τη μέγιστη βαθμολογία ΑΑΑ και έχει πάρει έγκριση για χρήση στις πίστες όλου του κόσμου.

Σύμφωνα με την Andromeda Moto, η παραγωγή ενός κιλού δέρματος απαιτεί 17.000 λίτρα νερού, ενώ μόλις 30 λίτρα χρειάζονται για την παρασκευή ενός κιλού UHMWPE, δηλαδή πάνω από 500 φορές λιγότερο. Στόχος της εταιρείας είναι οι φόρμες της να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από τους αναβάτες των MotoGP. Το κόστος μιας ολόσωμης NearX είναι 1.220 ευρώ, που σημαίνει ότι η τιμή της είναι αντίστοιχη μιας δερμάτινης. Θα καταφέρει λέτε να επικρατήσει στο μέλλον;

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »