net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Από τα μέσα της 10ετίας του 1970 και μετά η Honda αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή δικύκλων παγκοσμίως.

Σε μία μικρή επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής, η Honda παρουσιάζει στο δίτροχο κοινό την εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής NR.

Το C-100 Super Cub πρόσφερε οικονομική μετακίνηση στις μάζες και αποτέλεσε από τη…γένεσή του παγκόσμιο best seller.

Το 2007, παρουσιάστηκε το νέο Goldwing 1800 που διέθετε τον πρώτο στάνταρ αερόσακο σε μοτοσικλέτα παραγωγής.

Με την 4κύλινδρη RC162 ο Mike “The Bike”, όπως ήταν το παρατσούκλι του Hailwood, κατέκτησε την πρώτη θέση στην κλάση των 250 κ.εκ.

Honda: Χρηστικά & Οικονομικά μοντέλα

Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά να παραμείνεις εκεί. Η Honda αψηφά αυτό το λαϊκό ρητό, αφού από τα μέσα της 10ετίας του 1970, αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή δικύκλων παγκοσμίως.

 
“Made in Japan, made by HONDA” 

Ο παραπάνω τίτλος είναι αυτό που αποκρίθηκε ο αναβάτης Teisuke Tanaka προς τους θεατές που κοιτούσαν με περιέργεια τη μοτοσικλέτα του, το 1959, στην πρώτη απόπειρα της Honda στο θρυλικό σιρκουί του Isle of Man. Από τότε μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και η Honda, από μία άσημη και μικρή εταιρία μοτοσικλετών μετατράπηκε στο μεγαλύτερο κατασκευαστή δίτροχων παγκοσμίως. 
Ο Soichiro γεννήθηκε το 1906. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Gihei Honda, ενός σιδερά από το χωριό Komyo της επαρχίας Iwata. Τελειώνοντας την μέση εκπαίδευση εργάστηκε ως εκπαιδευόμενος στην εταιρία επισκευής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών Art Shokai στο Τόκιο σε ηλικία 15 ετών. Σύντομα, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Yuzo Sakakibara, ξεχώρισε τον Soichiro για την επιμονή και την όρεξη για μάθηση που επιδείκνυε και τον βοήθησε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Το 1923, η εταιρία ξεκίνησε την παραγωγή αγωνιστικών αυτοκινήτων με τον Sakakibara, τον Honda και μερικούς ακόμη μαθητές να επιμελούνται την κατασκευή τους. Η νίκη για την μικρή εταιρία ήρθε μόλις ένα χρόνο μετά, με τον Soichiro στη θέση του δεύτερου μηχανικού, κάτι που έδωσε νέες διαστάσεις στο ενδιαφέρον του για τους αγώνες. Το Απρίλιο του 1928, σε ηλικία 21 ετών, ο Honda τελείωσε την εκπαίδευσή του στην Art Shokai και άνοιξε υποκατάστημα για την εταιρία στο Hamamatsu. 
Το 1936, ο Ιάπωνας έψαχνε για το επόμενο βήμα στη ζωή του, ώστε να περάσει από τις επισκευές στην κατασκευή μηχανικών μερών. Παρά τις αντιρρήσεις των επενδυτών του, που δεν έβλεπαν το λόγο για αυτό το ρίσκο, δεν το έβαλε κάτω και με τη βοήθεια  του Shichiro Kato, δημιούργησε την Tokai Seiki εταιρία που εξειδικευόταν στην κατασκευή δακτυλιδιών για πιστόνια. Αν και συνάντησε πολλές τεχνικές δυσκολίες στην αρχή, με το πείσμα και την υπομονή που τον διέκριναν πέτυχε τελικά και δημιούργησε μία πολύ κερδοφόρα εταιρία. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, το εργοστάσιο του Honda καταστράφηκε ολοσχερώς και αυτή θα ήταν μία καθοριστική στιγμή για την μετέπειτα πορεία του.
Το 1946, ο Honda βρέθηκε μπροστά στο αντικείμενο που θα του άλλαζε τη ζωή! Ένα μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αμέσως σκέφτηκε ότι η τοποθέτησή του σε ένα ποδήλατο σαν βοηθητικό σύστημα κίνησης θα ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν η μεταπολεμική Ιαπωνία που έψαχνε για ένα πολύ φτηνό μέσο μετακίνησης. Ένα χρόνο μετά, ο κινητήρας A-Type έκανε την εμφάνισή του και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!

Σημαντικές στιγμές

Ο Soichiro Honda έβαζε πάντα τον άνθρωπο πάνω από όλα και προσπαθούσε να σχεδιάσει οχήματα που να υπηρετούν τις ανάγκες του. Πάμε να δούμε επιγραμματικά μερικά από τα επιτεύγματα της ιαπωνικής εταιρίας από την ίδρυσή της αλλά και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Soichiro Honda μέσα από τα λόγια του.

1947: Το πρώτο προϊόν της     Honda, ο κινητήρας A-Type για ποδήλατα μπαίνει στην παραγωγή 
1948: Ίδρυση της Honda Motor Co., Ltd
1949: Ξεκινά η παραγωγή του Dream D-Type (δίχρονο, 98 κ.εκ.) 
1958: C-100 Super Cub
Το C-100 Super Cub πρόσφερε οικονομική μετακίνηση στις μάζες και αποτέλεσε από τη…γένεσή του παγκόσμιο best seller. Ο τετράχρονος κινητήρας με τη μνημειώδη αξιοπιστία είχε χαμηλή κατανάλωση και μικρές απαιτήσεις συντήρησης. Η επιτυχία ήταν δεδομένη, ο βαθμός όμως έκτασης της είναι κάτι το μοναδικό, με το μοντέλο να έχει παραχθεί σε περισσότερες από 26.000.000 μονάδες. 
1959: H άγνωστη για τους Ευρωπαίους Honda παίρνει για πρώτη φορά μέρος στο θρυλικό Isle of Man TT. Με πέντε μοτοσικλέτες στην κλάση των 125 κ.εκ. καταφέρνει να κατακτήσει το κύπελλο του κατασκευαστή. Ο Naomi Tanaguchi τερματίζει στην 6η θέση, το καλύτερο αποτέλεσμα της ιαπωνικής ομάδας.
1961: Η αρχή της κυριαρχίας 
Δύο χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια στο Isle of Man η Honda όχι μόνο κατορθώνει να πάρει την πρώτη της νίκη αλλά κυριαρχεί απόλυτα τόσο στην κατηγορία των 125 όσο και σ’ αυτή  ων 250 κ.εκ. καταλαμβάνοντας τις θέσεις από 1 έως πέντε! Νικητής και στους δύο αγώνες ο θρυλικός Mike Hailwood.
1963: Ξεκινά για πρώτη φορά η παραγωγή μοτοσικλετών εκτός Ιαπωνίας (Βέλγιο).
1969: Dream CB750 Four
Το 1968, η Honda παρουσιάζει ένα μοντέλο-σταθμό στην ιστορία της μοτοσικλέτας. Το CB 750 ήταν συγκλονιστικό  για τα τότε δεδομένα και μία από τις πιο φιλοσοφημένες μοτοσικλέτες όλων των εποχών. Διέθετε τρία μοναδικά για την εποχή χαρακτηριστικά. Τετρακύλινδρο κινητήρα, 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και δισκόφρενο στον εμπρόσθιο τροχό. Το μοτέρ απέδιδε 67 ίππους και το CB έφτανε τα 200 χλμ./ώρα! Έμεινε στην ιστορία και για την αξιοπιστία του.
1973: Ο Soichiro Honda αποσύρεται από τη θέση του προέδρου. Ωστόσο, παραμένει ενεργός κατέχοντας τον τιμητικό τίτλο του ανώτατου συμβούλου.
1974: Honda GL1000 (Gold Wing)
Αν και ξεκίνησε ως γυμνό μοντέλο, θεωρείται από πολλούς, ως η πρώτη από τις mega tourer μοτοσικλέτες. Ο βελούδινος τετρακύλινδρος επίπεδος κινητήρας (εξακύλινδρος 1800 κ.εκ. σήμερα) και η άνεση που προσέφερε στους επιβαίνοντες, ήταν τα χαρακτηριστικά που την έκαναν ιδανική για μακρινά ταξίδια. Περισσότερες από 1.000.000 Gold Wing έχουν παραχθεί από τότε.
1978: CBX 1000
Η Honda παρουσιάζει την πρώτη μοτοσικλέτα που ξεπερνά τους 100 ίππους. Ο κινητήρας του CBX 1000 ήταν εν σειρά εξακύλινδρος και αριθμούσε 24 βαλβίδες. Το CBX έσκασε σα βόμβα για την εποχή, καθώς συγκέντρωνε την αιχμή της τεχνολογίας. Τα στοιχεία που το έκαναν θρύλο ήταν φυσικά οι 105 ίπποι του κινητήρα και τα 220 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας.
1982: HRC 
Η Honda κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως ομάδα στα GP το 1959. Το 1982 όμως, αν και έχει ήδη στο ενεργητικό της αναρίθμητους παγκόσμιους τίτλους, προχωρά στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου τμήματος με σκοπό την εξέλιξη αγωνιστικών μοτοσικλετών. Το HRC (Honda Racing Corporation) ιδρύεται με πρόεδρο τον θρυλικό Ιάπωνα μηχανικό Shoichiro Irimajiri (σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, και του κινητήρα του CBX 1000). 

1984: Παρουσιάζεται η V4 NSR 500. Οι Gerard Coudray και Patrick Igoa κερδίζουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής. Στα highlights της χρονιάς το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 500 ΜΧ και Trial.
1987: VFR 750R (RC30)
Μπορεί η VF 750F του 1982 να ήταν η πρώτη sport μοτοσικλέτα με V4 κινητήρα στην ιστορία, η VFR, όμως, ήταν αυτή που έκλεψε τις καρδιές των απανταχού φίλων των αγώνων και έδωσε στη Honda τους πρώτους της τίτλους στο WSB. Η VFR 750R ήταν μια αγωνιστική μοτοσικλέτα στην ουσία με μονόμπρατσο ψαλίδι, αλουμινένιο πλαίσιο και εκπληκτική εμφάνιση.
1987: Honda CBR 600F
Το 1987, η Honda θα παρουσιάσει ένα από τα διαχρονικότερα και πιο επιτυχημένα μοντέλα της. Το πρώτο CBR 600F έδωσε το στίγμα του και η φιλοσοφία του μέχρι και τις μέρες μας μένει αναλλοίωτη. Το τρίπτυχο, επιδόσεις-φιλικότητα και all around χαρακτήρας είναι τρία από τα χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας που την έκαναν δημοφιλή σε μία μεγάλη μάζα του μοτοσικλετικού κοινού.
1987: XL 600V Transalp
Την ίδια χρονιά με το πρώτο CBR 600F η Honda θα παρουσιάσει μια μοτοσικλέτα σταθμό για τα on-off. Ο κινητήρας του Transalp ήταν δικύλινδρος V με περιεχόμενη γωνία 52 μοίρες. Η μοτοσικλέτα θα χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες για ταξίδια κάτω από όλες τις συνθήκες και τερέν.  Το 2000 ανανεώνεται σημαντικά και το μοτέρ μεγαλώνει στα 650 κ.εκ..  Το 2008 παρουσιάστηκε η πιο πρόσφατη γενιά στα 700 κ.εκ. και όπως και το πρώτο μοντέλο διατηρεί την ικανότητα κίνησης σε όλα τα τερέν.  
1988: XRV 650 Africa Twin
Έχοντας διαλύσει  τον ανταγωνισμό στο Rally Paris Dakar η Honda βγάζει στην παραγωγή την  πιο ¨περιπετειώδη¨ μοτοσικλέτα της μέχρι σήμερα. Η XRV 650 και αργότερα 750 έγινε ο πόθος κάθε ανήσυχου χιλιομετροφάγου. Όπως όλα τα μοντέλα της Honda ήταν ιδιαίτερα φιλικό και παρά τον όγκο της δεν τρόμαζε. Το μοντέλο παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι και το 2003, έχοντας ακόμη και σήμερα φανατικό κοινό.  
1991: Πεθαίνει ο Soichiro Honda
1992: CBR 900RR Fireblade
Κόντρα στο πνεύμα της εποχής που ήθελε τις μεγάλες σπορ μοτοσικλέτες βαριές και δυσκίνητες, η Honda κάνει στροφή 90 μοιρών και υπό τις οδηγίες του Tadao Baba παρουσιάζει μια μοτοσικλέτα 900 κ.εκ. με διαστάσεις SS600! Με βάρος 35 κιλά χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό, “κοφτερή” γεωμετρία και εντυπωσιακή εμφάνιση το Fireblade έγινε αμέσως επιτυχία. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας χαρακτηριζόταν για τη βελούδινη λειτουργία και τις επιδόσεις που χάριζε στο ιαπωνικό superbike. Το πόσο μπροστά για την εποχή του ήταν το πρώτο CBR 900RR φάνηκε από το πόσο επηρέασε όλους τους άλλους κατασκευαστές τα επόμενα χρόνια. 
1992: NR 
Σε μία μικρή επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής, η Honda παρουσιάζει στο δίτροχο κοινό την εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής NR. Η χρήση ανθρακονημάτων στην ουρά και το φέρινγκ, η εξάτμιση που περνούσε κάτω από τη σέλα και οι ζάντες από μανγήσιο, αν και προκάλεσαν τρομερή εντύπωση εκείνη την εποχή, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ο πραγματικός…σταρ στην NR ήταν ο τετρακύλινδρος κινητήρας σε σχήμα V με τα οβάλ πιστόνια.
1994: O πρώτος τίτλος για τον Mick Doohan στα GP500 από τους πέντε συνολικά που κατέκτησε για τη Honda.
1995: Το EXP-2 με τον επαναστατικό δίχρονο κινητήρα των 400 κ.εκ. κερδίζει την κλάση των 500 κ.εκ στο ράλι Paris-Granada. Το εκπληκτικό με αυτόν τον κινητήρα είναι πως, σύμφωνα με την Honda, διατηρούσε όλα τα πλεονεκτήματα του δίχρονου (χαμηλό βάρος, επιδόσεις) συνδυάζοντάς τα με αυτά του τετράχρονου (χαμηλή κατανάλωση, μειωμένοι εκπεμπόμενοι ρύποι).
1997: CBR 1100XX
Super Blackbird
Τη χρονιά αυτή, η Honda έθεσε έναν δύσκολο στόχο: να κατασκευάσει το καλύτερο sport touring του κόσμου. Έτσι γεννήθηκε  το CBR 1100XX Super Blackbird, η γρηγορότερη μοτοσικλέτα παραγωγής, τη χρονιά που παρουσιάστηκε και ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα της κατηγορίας του. Ήταν το πρώτο με διπλό αντικραδασμικό άξονα, ενώ διέθετε και το σύστημα συνδυασμένης πέδησης της Honda (Dual Combined Brake System).
1997: Η συνολική παραγωγή δίτροχων, από την ίδρυση της εταιρίας φτάνει τις 100 εκατ. μονάδες.
1998: Οικογένεια XR
Λίγες μηχανές από τις οικογένεια της Honda αγαπήθηκαν όσο η σειρά των XR. Τα ιαπωνικά enduro εμφανίστηκαν 1998 και αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή τα αγαπημένα των φίλων του χώματος και όχι μόνο. Ξεκινώντας από τα 50 κ.εκ. και φτάνοντας μέχρι τα 600, τα XR έκαναν τα πάντα! Και όλα με τη φιλικότητα που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της Honda.
1998: CR 250R 
Το enduro που μπορεί να περηφανεύεται πως αποτελεί το μακροβιότερο δίχρονο στην παραγωγή (ξεκίνησε το 1972 και σταμάτησε το 2007) έφτασε στον σημαντικότερο σταθμό της ιστορίας του το 1998, όταν απέκτησε το πρώτο αλουμινένιο πλαίσιο στην κατηγορία. Το CR αποτελούσε την πολιτική έκδοση της μοτοσικλέτας, με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής στα ΜΧ 250 ο Stephan Everts.
2001:
Η Honda συμπληρώνει 500 νίκες σε όλες τις κατηγορίες του παγκόσμιου πρωταθλήματος GP και ο τελευταίος δίχρονος τίτλος στα GP 500 ανήκει σε αυτή και τον Valentino Rossi. 
2002: Το πρώτο τετράχρονο πρωτάθλημα Moto GP ανήκει επίσης στην ιαπωνική εταιρεία (Κατασκευαστών) και το Valentino Rossi (Οδηγών). Η μοτοσικλέτα της Honda με τον 5κύλινδρο σε διάταξη V κινητήρα κερδίζει τους 14 από τους 16 συνολικά αγώνες!
2007: Η Honda, ολοκληρώνει ένα project που φάνταζε αδιανόητο. Το 2007, παρουσιάστηκε το νέο Goldwing 1800 που διέθετε τον πρώτο στάνταρ αερόσακο σε μοτοσικλέτα παραγωγής. Μέχρι σήμερα, το ιαπωνικό mega tourer παραμένει η μοναδική μοτοσικλέτα στον κόσμο που διαθέτει σύστημα παθητικής ασφάλειας.
2008: Η συνολική παραγωγή αγγίζει τις 200 εκατ. μονάδες. με το Super να ξεπερνά τα 60 εκατ.
2009: 
Με μια της κίνηση η Honda καταφέρνει να αναιρέσει όλους τους λόγους, για τους οποίους τα supersport μέχρι τότε δε διέθεταν ABS! Η κίνηση αυτή ήταν ο εξοπλισμός των CBR 600RR και CBR 1000RR Fireblade με το ηλεκτρονικά χειριζόμενο συνδυασμένο   C-ABS σχεδιασμένο να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες πίστας.
2010: PCX
Το γνωστό πλέον σε όλους PCX αποτελεί την αρχή μίας νέας προσπάθειας για την ιαπωνική εταιρία στα μοντέλα με ιδιαίτερα οικονομικό χαρακτήρα. Είναι το πρώτο scooter παραγωγής που ενσωματώνει την τεχνολογία Idle Stop.Με τη χρήση του συστήματος, ο κινητήρας σβήνει σε περίπτωση που το scooter μείνει ακινητοποιημένο για ένα ορισμένο διάστημα (π.χ. περιμένοντας στο φανάρι).
2010: VFR1200F
Η παρουσίαση του VFR1200F σημαίνει αυτόματα άλλη μία τεχνολογική πρωτιά για τον ιαπωνικό κολοσσό στο χώρο των δύο τροχών. Η Sport Touring μοτοσικλέτα είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που φέρει στον προαιρετικό της εξοπλισμό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη κάτι που επιτρέπει την αλλαγή των ταχυτήτων με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

HONDA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ