• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

10 εργασίες φροντίδας της μοτοσυκλέτας σας

 

Πως θα κρατήσετε την «καλή» σας σε άριστη κατάσταση και θα υποδεχθείτε το τέλος της καραντίνας με χιλιόμετρα; Δείτε απλές εργασίες που μπορείτε να κάνετε εύκολα στο γκαράζ σας τώρα!

Μπορεί αυτή την περίοδο να #μενουμεσπιτι, ωστόσο ο καλός καιρός της άνοιξης έχει κάνει επιτέλους την εμφάνιση του και η διάθεση μας μπορεί να παραμείνει καλή. Αυτή την περίοδο, μιας και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από το να φροντίσουμε μόνοι μας την μοτοσυκλέτα σε όλα της τα σημεία και να την κρατήσουμε καθαρή και έτοιμη για διαδρομές! Ας δούμε μαζί τι μπορούμε να κάνουμε:
  1. Φορτίζουμε την μπαταρία, επί και εκτός της μοτοσυκλέτας: Η μπαταρία είναι η καρδιά του ηλεκτρικού συστήματος της μοτοσυκλέτας, που εξασφαλίζει ότι η καλή μας θα πάρει εμπρός με την πρώτη, κάθε φορά. Πότε είναι καλύτερα να φορτίσουμε και να εξασφαλίσουμε την κατάσταση της από τώρα; Αν έχετε φορτιστή, αφαιρέστε την μπαταρία από την μοτοσυκλέτα και συνδέστε την στον φορτιστή, ο οποίος θα την διατηρήσει ζωντανή. Αν δεν έχετε, μην ξεχνάτε να βάζετε μπροστά την μοτοσυκλέτα κατά διαστήματα.
  2. Μην την οδηγείτε, αλλά μην την αφήσετε σε ακινησία! Θα μας πείτε, πως γίνεται αυτό; Είναι απλό: «Ρολάρετε» την μοτοσυκλέτα για κάποια μέτρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να την οδηγήσετε. Η πρακτική αυτή αποφορτίζει τα ελαστικά από το βάρος της μοτοσυκλέτας στη στάθμευση και αποτρέπει την δημιουργία «επίπεδων σημείων» στο ελαστικό, που μετά επιδεινώνουν την συμπεριφορά του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να σηκώσετε και τους δύο τροχούς στον αέρα, με την χρήση κατάλληλων σταντ.
  3. Κάνε το καλύτερο πλύσιμο μοτοσυκλέτας της ιστορίας: Πλύνε την μοτοσυκλέτα… πολύ σχολαστικά, που λέει και ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο σποτάκι των ημερών Με την ευκαιρία της κατ οίκον παραμονής, μπορείτε να ασχοληθείτε χωρίς προηγούμενο με τον καθαρισμό της μοτοσυκλέτας σας.
  4. Κάνε τιε εξατμίσεις σου σαν καινούργιες: Στις περισσότερες μοτοσυκλέτες κάποιων ετών και πάνω, οι λαιμοί της εξάτμισης είναι πιθανότατα σκουριασμένοι ή αρκετά βρώμικοι. Τώρα είναι μια φοβερή ευκαιρία για να κάνετε μια εργασία που απασχολεί πολύ χρόνο ακόμη και σε ειδικά «πλυντήρια»! Οπλιστείτε μόνο με υπομονή και το ανάλογο καθαριστικό, αλλά και μπόλικο Scotch-Brite και ξεκινήστε το τρίψιμο. Θα περάσετε έτσι την ώρα σας και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας!
  5. Καθάρισε και λάδωσε την αλυσίδα σου: Η αλυσίδα της μοτοσυκλέτας είναι ένα κεφάλαιο της συντήρησης από μόνη της. Μια ακόμη εργασία που μπορεί να σας κάνει να περάσετε αρκετό χρόνο, η συντήρηση της αλυσίδας έχει 3 στάδια: Καθάρισμα, λάδωμα και σωστό τέντωμα. Ασχοληθείτε για κάποιες ώρες με την αλυσίδα και η διαφορά που θα δείτε όταν οδηγήσετε ξανά θα είναι μεγάλη! 
  6. Ελέγξτε τα πάντα, κρατήστε σημειώσεις! Μια και η μοτοσυκλέτα σας δεν θα μετακινείται προς το παρόν, κάντε έναν σχολαστικό έλεγχο σε οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεται συντήρηση ή προσοχή από μηχανικό. Τσεκάρετε τα φρένα σας: Τακάκια-σιαγόνες, κατάσταση δίσκων, κατάσταση υγρού και όλων των εξαρτημάτων του κυκλώματος. Ελέγξτε και αλλάξτε τα λάδια σας αν χρειάζεται. Τσεκάρετε το παραφλού στο κύκλωμα ψύξης. Ρίξτε μια ματιά στα φώτα και τα ηλεκτρικά σας και επισημάνετε τι χρειάζεται προσοχή. Φυσικά μπορείτε να…
  7. …προβείτε σε εργασίες συντήρησης, αν διαθέτετε την θέληση και τα εργαλεία. Η συντήρηση της μοτοσυκλέτας είναι «μεράκι» για πολλούς και η συγκυρία αυτών των καιρών προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για ενασχόληση με εργαλεία και την δίτροχη θεά σας, φυσικά πάντα με ασφάλεια!
  8. Φρεσκάρετε τα πλαστικά και το χρώμα της μοτοσυκλέτας: Αυτό μπορείτε να το κάνετε κάνοντας εργασία γυαλίσματος, με κερί ή γυαλιστικά προϊόντα. Δεν θα αναβαθμίσετε μόνο το φινίρισμα, αλλά και θα το προστατέψετε, με αυτό τον τρόπο. Παρομοίως, τα ματ και άβαφα πλαστικά μπορούν να ξαναέρθουν στην «ζωή» με ειδικά γυαλιστικά προϊόντα ή έλαια, που είναι διαθέσιμα.
  9. Φρόντισε το σωστό «παρκάρισμα»: Με αυτό εννοούμε, την κάλυψη της μοτοσυκλέτας με κουκούλα, για όποιον διαθέτει. Έτσι θα προστατεύσετε περαιτέρω την μοτοσυκλέτα από τον καιρό αλλά και όχι μόνο… Σκεφτείτε το συναίσθημα, όταν την ξεσκεπάσετε για βόλτα και την δείτε στην άριστη κατάσταση που την αφήσατε!
  10. Και μην ξεχνάτε, φροντίστε το κράνος σας! Αυτό είναι μια εργασία που αρκετοί μοτοσυκλετιστές παραβλέπουν. Το κράνος είναι προέκταση του κεφαλιού μας και πρέπει να παραμένει καθαρό. Πλύντε τα μαξιλαράκια και την εσωτερική επένδυση, καθαρίστε την ζελατίνα, περάστε όλο το κράνος από μια «γενική». Μια καλή ιδέα είναι, να το έχετε διαρκώς μέσα στο ειδικό του τσαντάκι.