Να πως μπαίνει η τεχνολογία Fluid Inside στο κράνος...

...το οποίο είναι ένα νέο μοντέλο της Fox.

Κράνη: Νέα επαναστατική τεχνολογία προστασίας;

Να καταργήσει το γνωστό αφρολέξ, που απορροφά τους κραδασμούς στα κράνη, φιλοδοξεί μια νέα συνεργασία στον χώρο. Δείτε τι προτείνει.

Εδώ και δεκαετίες, το υψηλής πυκνότητας αφρολέξ είναι το υλικό που επιλέγεται στα κράνη, για την  απορρόφηση των δυνάμεων πρόσκρουσης και την προστασία του κεφαλιού μας. Ωστόσο, η Fluid Inside, μια καναδική εταιρεία, πιστεύει ότι το υλικό είναι απαρχαιωμένο και έχει φτάσει στα όριά του. Μέσα από μια συνεργασία με την μάρκα εξοπλισμού Fox, η εταιρεία προτείνει κάτι ριζοσπαστικά νέο: Την χρήση ενός ειδικού υγρού στο κράνος, για την απορρόφηση των κραδασμών!

Η τεχνολογία «Fluid Inside» μιμείται, όπως λέει η εταιρεία, την λειτουργία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στο ανθρώπινο σώμα. Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα σε αυτό το υγρό για να προστατεύεται από κρούσεις και αναταράξεις. Τα υγρά άλλωστε, είναι από την φύση τους εξαιρετικοί απορροφητές κραδασμών και κρουστικών κυμάτων.

Η νέα τεχνολογία ενσωματώνεται στο Fox V3, ένα καινούργιο μοντέλο κράνους και συνδυάζεται με το κλασικό αφρολέξ για την παροχή της κατάλληλης προστασίας. Συγκεκριμένα, το νέο κράνος φέρει «μαξιλαράκια» γεμάτα με το ειδικό υγρό, το οποίο έχει χαρακτηριστικά κοντά στο εγκεφαλονωτιάιο του ανθρώπου. Σύμφωνα με τις εταιρείες, το υγρό απορροφά τόσο ευθύγραμμα, όσο και περιστροφικά κρουστικά φορτία, χωρίς την ανάγκη πολύπλοκης σχεδίασης του μηχανισμού. Μάλιστα, η Fox έχει σχεδιάσει ήδη πολλαπλές πλατφόρμες χρήσης της νέας τεχνολογίας, και σε κράνη για άλλα αθλήματα, καθώς οι απαιτήσεις από κατηγορία σε κατηγορία διαφέρουν.

Η νέα τεχνολογία φυσικά είναι ακόμα στα σπάργανα, μιας και πρέπει να λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να αποδείξει ότι δουλεύει και στην πράξη. Έχει πάντως ενδιαφέρον, το ότι οι εταιρείες «ψάχνονται» με νέες  και καλύτερες λύσεις, καθώς όσο και να εξελιχθούν οι μοτοσυκλέτες και τα συστήματα ασφαλείας, η ανάγκη για κορυφαία προστασία του αναβάτη δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.