Καινούργια λάστιχα πριν ή μετά το καλοκαίρι;

Καινούργια λάστιχα πριν ή μετά το καλοκαίρι;

Ποιας σχολής είσαι; Αυτής που λέει ότι τα λάστιχα πρέπει να αλλάζονται πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο πριν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια.

Έχει εποχή η αλλαγή ελαστικών;

Τα ελαστικά είναι ότι πιο ζωτικό στο τομέα της ασφάλειας. Είναι τα μοναδικά σημεία της μοτοσυκλέτας που έρχονται σε επαφή με το δρόμο και προσφέρουν την πρόσφυση που χρειαζόμαστε. Τι να κάνεις τις τέλειες αναρτήσεις, τα ισχυρά φρένα ή το άκαμπτο πλαίσιο, αν τα λάστιχα έχουν μείνει με τα λινά; Η αντικατάσταση τους τη στιγμή που χρειάζεται είναι πολύ σημαντική, ώστε να γράφουμε ασφαλή χιλιόμετρα, όμως πότε πρέπει να αλλάζονται αν η «ώρα» τους είναι κοντά στο καλοκαίρι;

Γενικά υπάρχουν 2 απόψεις, με τους «οπαδούς» του να τις υποστηρίζουν αρκετά φανατικά. Όπως καταλαβαίνεις η μια λέει ότι τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται  λίγο πριν το καλοκαίρι και η άλλη με το που μπει το φθινόπωρο. Ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε άποψης.
 

Πριν το καλοκαίρι για ασφαλή ταξίδια

Στην περίπτωση που αποφασίσεις να αλλάξεις λάστιχα πριν το καλοκαίρι θα έχεις στη διάθεση σου φρέσκια γόμα που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στα ταξίδια και στις βόλτες, που αυξάνονται τους θερινούς μήνες, χαρίζοντας σου ασφάλεια και πρόσφυση ακόμα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύ ζεστή άσφαλτος πολλές φορές μπορεί να είναι χειρότερη ακόμα κι από το βρεγμένο οδόστρωμα, αναγκάζοντας τα ελαστικά να δουλεύουν υπερωρίες.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Μετά το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσεις τις βροχές

Αν κρατήσεις τα ελαστικά για ακόμα μερικά χιλιόμετρα και πας για αλλαγή το φθινόπωρο, θα έχεις το πλεονέκτημα ότι θα έχουν «φάει» την ταλαιπωρία του καλοκαιριού (καυτή άσφαλτος, άμμο, χώμα, αλάτι, υπερβολική έκθεση στον ήλιο) και πλέον θα έχεις ολοκαίνουργιο πέλμα για να αντιμετωπίσεις τις βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, παρά το γεγονός ότι οι διαδρομές είναι πολύ πιο περιορισμένες.
 

Η αλλαγή ελαστικών δεν έχει εποχή

Η δίκια μας άποψη είναι ότι η αλλαγή ελαστικών, ειδικά στη μοτοσυκλέτα, δεν έχει εποχή. Τα λάστιχα πρέπει να αλλάζονται τη στιγμή που ο αναβάτης θα νιώσει την πρώτη αναίτια απώλεια πρόσφυσης ή αν έχουν διανύσει 12 με 15.000 χλμ. ή κάθε 1,5 με 2 χρόνια (εφόσον έχουν πάντα  σωστές πιέσεις). Εννοείται ότι αν η χρήση της μοτοσυκλέτας είναι πιο «σκληροπυρηνική» και συνέχεια στο όριο, η διάρκεια ζωής των ελαστικών θα μειωθεί σημαντικά και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να τα ελέγχει συχνότερα, μετρώντας με παχύμετρο το ύψος του πέλματος (θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,6 χλστ.).

Εσύ ποια σχολή ακολουθείς;
 
Πότε πας στο βουλκανιζατέρ για αλλαγή ελαστικών;
Δυο «σχολές» τσακώνονται για το αν αλλάζεις πριν η μετά το καλοκαίρι!
Οι πρώτοι θέλουν φρέσκια γόμα για το ταξίδι!
Οι δεύτεροι προτιμούν καινούργια χάραξη για την βροχή!
Εσύ ακολουθείς κάποια από τις 2 απόψεις ή αλλάζεις τα ελαστικά όταν έρθει η ώρα τους;