Είναι το κράνος σου κατάλληλο για σένα;

Ψάχνοντας για κράνος θα συναντήσεις ένα σωρό επιλογές. Δες τώρα πώς διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα υλικά κατασκευής, το βάρος, τον τύπο, τα αξεσουάρ και φυσικά, την τιμή.


Το κράνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού ενός μοτοσυκλετιστή. Είναι σημαντικό να είναι βολικό, ώστε να μη σκεφτείς ποτέ να οδηγήσεις χωρίς αυτό. Διάλεξε ένα που να έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφαλείας και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να καλύψει τις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες.

Διάλεξε το σωστό μέγεθος

Προκειμένου το κράνος να παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία, είναι απαραίτητο να ταιριάζει τέλεια στο κεφάλι. Πριν αρχίσεις να δοκιμάζεις, μέτρα με μια μεζούρα την περίμετρο του κεφαλιού σου περνώντας την από το μέτωπο. Η μέτρηση που θα πάρεις, καθορίζει το μέγεθος του κράνους. Τα μεγέθη αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία, που σημαίνει ότι μπορεί να σου κάνει το medium μιας εταιρείας, αλλά το large κάποιας άλλης, οπότε τσέκαρε τους σχετικούς πίνακες. Πάντα να δοκιμάζεις ένα κράνος πριν το αγοράσεις. Θα πρέπει να εφαρμόζει σφικτά στο κεφάλι σου, αλλά να είναι άνετο ταυτόχρονα. Για να το ελέγξεις, κράτα το κράνος σταθερό με το χέρι σου και προσπάθησε να κουνήσεις το κεφάλι σου. Δεν θα πρέπει το κεφάλι να κινείται ανεξάρτητα από το κράνος.

Θερμοπλαστικά ή σύνθετα υλικά;

Το εξωτερικό κέλυφος ενός κράνους μπορεί να είναι κατασκευασμένο από θερμοπλαστικά ή σύνθετα υλικά. Τα πρώτα, έχουν χαμηλότερη τιμή, αλλά και μικρότερη αντοχή στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγω τριβής. Αντίθετα, ένα κέλυφος από σύνθετα υλικά, όπως ανθρακονήματα ή kevlar συνδυάζει το χαμηλό βάρος με την καλύτερη προστασία έχοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά το κόστος παραγωγής του είναι υψηλότερο, κάτι που έχει αντίκτυπο στην τελική τιμή του προϊόντος.

Οι διαφορετικοί τύποι κράνους

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι κράνους είναι τα full face, τα jet και τα flip up. Ένα full face κράνος παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία, αφού καλύπτει όλο το κεφάλι. Όμως, το καλοκαίρι και ιδιαίτερα μέσα στην πόλη, που οι ταχύτητες είναι μικρές, ζεσταίνει αρκετά το κεφάλι του αναβάτη. Για αυτή την περίπτωση υπάρχει η λύση του κράνους τύπου jet. Ένα τέτοιο μπορεί να κάνει πιο υποφερτή την κίνηση μέσα στην πόλη τους ζεστούς μήνες, αλλά παρέχει μειωμένη προστασία, αφού λείπει το κομμάτι που προστατεύει το σαγόνι, αφήνοντας έτσι μέρος του κεφαλιού εκτεθειμένο. Η ενδιάμεση λύση είναι το ανοιγόμενο, flip up κράνος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να το ανοίξει για να δροσιστεί και δεν χρειάζεται να το βγάζει σε σύντομες στάσεις. Όμως, ο μηχανισμός που του επιτρέπει να ανοιγοκλείνει, προσθέτει έξτρα βάρος και μπορεί να κουράσει τον αυχένα του αναβάτη σε πολύωρη χρήση.

Εξαρτήματα

Τα κράνη διαθέτουν πολλά χαρακτηριστικά με στόχο την άνεση του αναβάτη. Όλα σχεδόν είναι εξοπλισμένα με αεραγωγούς που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα κρατώντας δροσερό το κεφάλι του αναβάτη και αποτρέποντας το θάμπωμα της ζελατίνας. Είναι σημαντικό το κράνος που θα επιλέξεις να έχει αποσπώμενη εσωτερική επένδυση για να μπορείς να την αφαιρείς και να την πλένεις. Σε κάποιες ζελατίνες μπορεί να τοποθετηθεί αντιθαμβωτική μεμβράνη η οποία, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, δεν αφήνει τη ζελατίνα να θολώσει από τα χνώτα του αναβάτη διατηρώντας πάντα την ορατότητα στο βέλτιστο επίπεδο. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς γυαλιά ηλίου, ορισμένα κράνη έχουν μια φιμέ ζελατίνα εσωτερικά του κελύφους, την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς κατά βούληση. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν αναμονές για ενδοεπικοινωνία για σωστή στήριξη του συστήματος, χωρίς να θυσιάζεται πολύτιμος χώρος στο εσωτερικό του κράνους.

  • Βασίλης

    Εκτός από το μέγεθος που θα πρέπει να γνωρίζουμε , σημαντικό είναι και το σχήμα του κεφαλιού μας. Όταν δεν μας κάνει στο κεφάλι μας ένα κράνος , ενώ έχουμε μετρήσει σωστά , τότε δεν αλλάζουμε μέγεθος διότι αυτό είναι λάθος. Όλα τα σχήματα κεφαλιού εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες. Έχουμε τα στρογγυλά , τα οβάλ , και τα μακριά οβάλ η αλλιώς πολύ στενά. Τα περισσότερα σχήματα είναι ενδιάμεσα οβάλ δηλ λίγο μακρύτερα από πίσω προς τα εμπρός από ότι από αυτί σε αυτί. Εάν το κράνος σας χτυπά στο εμπρός η στο πίσω μέρος το κράνος αυτό είναι στρογγυλό για εσάς. Εάν σας χτυπήσει στους κροτάφους τότε είναι περισσότερο οβάλ για εσάς. Το σχήμα του κεφαλιού σας θα το καταλάβετε βάζοντας ένα φίλο σας να τραβήξει μια φώτο το κεφάλι σας από ένα ψηλότερο σημείο. Κατά την δοκιμή δώστε αρκετό χρόνο στο κράνος να μείνει στο κεφάλι σας γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι πού με την δοκιμή των δέκα λεπτών την πάτησαν και αγόρασαν ένα κράνος που μετά από 50 λεπτά τούς δημιουργεί αφόρητο πονοκέφαλο. Τα μεγέθη τα δίνει η κάθε εταιρεία , μέγεθος μεγαλύτερο θα πάτε μόνο εάν είσαστε ανάμεσα από 2 μεγέθη και πάλι θα ξεκινήσετε με το μικρότερο. Πληροφορίες για σχήματα μπορεί ο καθένας νά βρει στόν ιστό. Θυμηθείτε ότι τό καλύτερο κράνος της αγοράς ΔΕΝ θα σας προστατεύσει εάν δεν έχετε σωστή εφαρμογή.