80 χρόνια MV Agusta - Πώς η θρυλική εταιρεία στράφηκε στις μοτοσυκλέτες;

80 χρόνια MV Agusta - Πώς η θρυλική εταιρεία στράφηκε στις μοτοσυκλέτες;

Κάποτε η MV Agusta δεν έφτιαχνε μοτοσυκλέτες αλλά αεροπλάνα και λεγόταν "Costruzioni Aeronautiche Giovanni Agusta". Πώς πέρασε λοιπόν η θρυλική πλέον MV Agusta στον χώρο των μοτοσυκετών;

Βρισκόμαστε στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και η ιταλική εταιρεία κατασκευάζει πολεμικά αεροπλάνα για το καθεστώς του Μουσολίνι. Όταν πλέον ήταν εμφανές ότι η Ιταλία θα έχανε τον πόλεμο, άλλο ένα γεγονός έγινε εμφανές. Η MV Agusta δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στον μεταπολεμικό κόσμο αν δεν άλλαζε το αντικείμενό της. Ήδη η χώρα ρημαζόταν από τον πόλεμο μετά τις αποβάσεις των συμμάχων και η διαδικασία ανοικοδόμησης σημαίνει ένα πράγμα στον τομέα των μεταφορών. Ο κόσμος θα χρειαστεί ένα φθηνό, απλό και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς και αυτό δεν είναι άλλο από τη μοτοσυκλέτα. 

Η MV Agusta επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην κατασκευή ενός δίχρονου κινητήρα 98cc και τον Αύγουστο του 1943 τα σχέδια είχαν ολοκληρωθεί και τα πάντα ήταν έτοιμα για παραγωγή, όμως στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε και τα γερμανιά στρατεύματα που παρέμεναν στη χώρα και συνέχιζαν να πολεμούν κατέλαβαν το εργοστάσιο. 



Η διοίκηση όμως περίμενε ότι στην περίπτωση μιας συνθηκολόγησης οι Γερμανοί θα κοιούσαν να διασφαλίσουν τις μονάδες παραγωγής και έτσι τα πρωτότυπα μοντέλα και τα σχέδια κρύφτηκαν στα υπόγεια των πιο έμπιστων τεχνικών την εταιρείας.

Η παραγωγή συνεχίστηκε μετά τον πόλεμο και το πρώτο μοντέλο με το όνομα MV (Meccanica Verghera), το MV 98, βγήκε στην αγορά. Τα υπόλοιπα λοιπόν είναι...ιστορία!