Εισήγηση που εγκυμονεί μία μεγάλη σειρά από αλλαγές σε όλα τα στάδια διακίνησης των πετρελαιοειδών πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την αδιαφάνεια που διαπίστωσε κατά την έρευνά της, η οποία επιβαρύνει την τιμή των προϊόντων και τελικά τον ίδιο τον καταναλωτή.
Η εισήγηση αυτή, αν και δεν έχει ακόμη δυνατότητα εφαρμογής, έχει πονοκεφαλιάσει αρκετούς παράγοντες του κλάδου, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω. Πιο πολύ, όμως έχει προβληματίσει αυτούς που μέχρι τώρα είχαν μάθει να κερδίζουν από την διανομή καυσίμων μην ακολουθώντας βεβαίως το…σωστό δρόμο. Υπενθυμίζεται, ότι εκτιμήσεις (λόγω έλλειψης επίσημων στοιχείων) αναφέρουν ότι ο τζίρος της παραοικονομίας από τη νοθεία και το λαθρεμπόριο πλησιάζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Για τον παραπάνω λόγο, λοιπόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει χορήγηση αδειών σε εταιρείες αλλά και ενώσεις πρατηριούχων για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων καυσίμων, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι χώροι αποθήκευσης.
Προτείνει επίσης μείωση της χρονικής υποχρέωσης τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας από τις εταιρείες, από τις 90 στις 45 ημέρες, ώστε αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες ελεύθερων εισαγωγών καυσίμων από τις εταιρείες, τόσο τις πολυεθνικές όσο και τις ελληνικές.
Η επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση στον κλάδο των ιδιόκτητων βυτιοφόρων, ώστε όλες οι εταιρείες εμπορίας να έχουν τη δυνατότητα χωρίς περιορισμούς να αποκτήσουν όσα ιδιόκτητα βυτιοφόρα επιθυμούν.
Παράλληλα προτείνει την πλήρη διαφάνεια και ελευθερία στους όρους των συμβάσεων μεταξύ εταιρειών και πρατηριούχων. Χαρακτηριστικά, προτείνεται οι συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και πρατηριούχων να είναι μονοετείς ή το πολύ διετείς και στη συνέχεια να μπορεί ο πρατηριούχος να επιλέξει ελεύθερα την ίδια ή κάποια άλλη εταιρεία.
Ταυτόχρονα όμως, η επιτροπή εισηγείται την πλήρη απελευθέρωση του ιδιόκτητου αριθμού πρατηρίων που μπορεί να έχει κάθε εταιρεία, γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά θα μειωθούν κατά πολύ οι πρατηριούχοι.
Άλλο μέτρο στην εισήγηση της επιτροπής είναι ο αυστηρός έλεγχος με σύστημα καθημερινής τιμοληψίας για τους νομούς της χώρας όπου μονίμως εμφανίζονται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές καυσίμων, όπως είναι οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, οι 4 των Ιονίων νήσων (Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα και Ζάκυνθος) και οι τέσσερις νομοί της Ηπείρου. Σε αυτούς προστίθενται και αυτοί των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Επιπρόσθετα η επιτροπή θεωρεί ότι η φορολόγηση των πρατηριούχων πρέπει να γίνεται με βάση των κύκλο εργασιών τους και όχι με βάση τις αγορές τους στα καύσιμα όπως γίνεται ως τώρα.
Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών και εκροών καυσίμων σε αυτά είναι μία ακόμη πρόταση που βρίσκεται στην εισήγηση.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πλήρη ανατροπή της εκπτωτικής πολιτικής, η οποία πλέον θα γίνεται προκαταβολικά. Η εισήγηση που υπάρχει είναι αυτή η έκπτωση στην αρχή του χρόνου να γίνεται επισήμως γνωστή και να χρησιμεύει ως προκαταβολή για την τρέχουσα χρονιά ώστε να τη γνωρίζουν όλοι (και οι ελεγκτικές αρχές) και να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το ετήσιο μεικτό κέρδος ενός πρατηριούχου. Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις θα πρέπει να αναγράφονται σε επίσημα παραστατικά στοιχεία.
Τέλος και όσον αφορά στη τιμολόγηση των εταιρειών προς τα πρατήρια η επιτροπή προτείνει να υπολογίζεται και να τιμολογείται η αλυσιδωτή τιμή πώλησης με βάση μία και μόνον ημέρα, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποια είναι αυτή και να μην υπάρχει το λεγόμενο καπέλο ασφαλείας.
Πολλές εταιρείες πετρελαιοειδών θεωρούν ότι αν εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή οι λιανικές τιμές καυσίμων μπορεί πολύ εύκολα να μειωθούν ως και 10%.