Το Segway S-Pod

Segway S-Pod: Ματιά στο μέλλον ή στην δυστοπία;

Αν αναφωνήσατε «ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ;», δεν έχετε άδικο: Ένα αμφιλεγόμενο δίτροχο όχημα-πρόταση από την Segway προκαλεί συζητήσεις και ερωτηματικά για το μέλλον της «αστικής κινητικότητας»…

Η Segway έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, αφού εν όψει της CES του Las Vegas, είχε υποσχεθεί την παρουσίαση μιας ολόκληρης γκάμας ηλεκτρικών δικύκλων, μεταξύ αυτών και μιας sport μοτοσυκλέτας με το όνομα Apex. Φαίνεται όμως ότι δεν ετοίμαζε μόνο αυτά, για την τεράστια έκθεση τεχνολογίας: Παρουσίασε το όχημα που βλέπετε στην φωτογραφία, με την ονομασία S-Pod.

Πρόκειται για μια «καρέκλα» που θα διατηρεί μόνη της την ισορροπία, ενώ ο επιβαίνων θα την ελέγχει με την βοήθεια ενός joystick. Η Segway δηλώνει ότι το παράξενο όχημα θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 24 μίλια την ώρα –ήτοι 38,6 χιλιόμετρα την ώρα-, ενώ σχεδιάστηκε για χρήση σε περιβάλλοντα όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, κτιριακά συγκροτήματα, πανεπιστημιουπόλεις και παρόμοια.

Η Segway δηλώνει ότι η έμπνευση για το S-Pod ήρθε από τις «Gyrospheres» του Jurassic Park, αλλά εμάς μας θυμίζει περισσότερο τις αιωρούμενες καρέκλες από την ταινία Wall-E, η οποία πραγματεύεται ένα δυστοπικό μέλλον για την ανθρωπότητα… (αν δεν την έχετε δει, δείτε την).

Σίγουρα το S-Pod θα ήταν μια απόλυτα βιώσιμη λύση για την διευκόλυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ωστόσο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις διεθνώς, όσον αφορά το μέλλον της μετακίνησης αλλά και μιας καθηλωμένης, ατροφικής ανθρωπότητας. Προς το παρόν, όπως ίσως περιμένετε μέχρι τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικά με διαθεσιμότητα του S-Pod ή τιμή του… Πείτε μας την γνώμη σας για αυτό στα σχόλια.