Πρώτη μοτοσυκλέτα: Καινούρια ή μεταχειρισμένη;

Πρώτη μοτοσυκλέτα: Καινούρια ή μεταχειρισμένη;

Πήρες το δίπλωμα οδήγησης και ήρθε η στιγμή να επιλέξεις την πρώτη σου μοτοσυκλέτα. Είναι καλύτερα να αγοράσεις μια καινούργια ή μια μεταχειρισμένη, για να ξεκινήσεις τις πρώτες σου βόλτες στους δρόμους;

Συνήθως επικρατεί η άποψη ότι η πρώτη μας μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι μεταχειρισμένη. Είναι όμως σωστή αυτή η προσέγγιση σήμερα, για έναν αναβάτη που βγαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους με ελάχιστη εμπειρία στους δύο τροχούς; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Μια παλιά μοτοσυκλέτα είναι φθηνή αλλά δεν είναι ασφαλής για έναν νέο αναβάτη
Συνήθως θα ακούσεις να σε συμβουλεύουν να αγοράσεις μια αρκετά μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα, η οποία θα κοστίζει λίγα χρήματα και συνάμα, θα έχει πολύ φθηνότερα ανταλλακτικά σε περίπτωση μιας πτώσης, το πρώτο διάστημα που θα αποκτάς εμπειρία στους δύο τροχούς. Η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, αφού μια καινούργια, σύγχρονη μοτοσυκλέτα, φέρει συστήματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν στην περίπτωση που χάσεις τον έλεγχο λόγω απειρίας ή καιρικών συνθηκών.
 
Μπορεί να έχει φθηνά ανταλλακτικά μια μεταχειρισμένη, αλλά θα βγάζει ζημιές συχνά
Όσο πιο παλιά είναι μια μοτοσυκλέτα, τόσο πιο φθηνά ανταλλακτικά βρίσκεις γι αυτήν, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό που δεν δίνει κανείς σημασία όμως, είναι πως η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα κουβαλάει τη χρήση των προηγούμενων ιδιοκτητών. Το αποτέλεσμα είναι να βγάζει συχνά μηχανικές βλάβες και να ζητάει συνεχώς χρήματα για την επισκευή της. Με μια καινούργιο μοτοσυκλέτα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αφού για αρκετά χρόνια μετά την αγορά της θα σε καλύπτει η εγγύηση της και θα αργήσει πολύ να σου βγάλει κάποια σημαντική βλάβη. 
 
Η καινούργια έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να υπολογίσουμε, είναι το κόστος χρήσης μιας μοτοσυκλέτας. Σχεδόν όλα τα καινούργια μοντέλα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονους κινητήρες, σχεδιασμένους να έχουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου ώστε να εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους. Από την άλλη η μεταχειρισμένη, που ο κινητήρας της είναι φορτωμένος με αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα, όσο καλή συντήρηση και να της έχει γίνει, η κατανάλωση της σε καύσιμο θα είναι αυξημένη. 
 
Αν επιλέξεις καινούργια μοτοσυκλέτα τη διαμορφώνεις σύμφωνα με το γούστο σου
Ένα ακόμα θετικό για την αγορά καινούργιας ως πρώτη μοτοσυκλέτας, είναι πως έχεις τη δυνατότητα επιλογής, να το διαμορφώσεις όπως εσύ θέλεις. Μπορεί σε κάποιους να μην μοιάζει και πολύ σημαντικό, αλλά για σκεφτείτε σαν νέος οδηγός, που θέλει να επιλέξει το χρώμα και τον εξοπλισμό που εκείνος επιθυμεί για την πρώτη του, δίτροχη αγαπημένη. Στην περίπτωση αγοράς ενός μεταχειρισμένου μοντέλου, δεν υπάρχουν αυτές οι επιλογές, αφού το μόνο που μετράει, είναι να μην το έχουν κακομεταχειριστεί οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. 
 
Οι καινούργιες μοτοσυκλέτες προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια
Μια μεταχειρισμένή έχει φθηνά ανταλλακτικά, αλλά θα χαλάει πολύ συχνά.
Τα καινούργια έχουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου
Εσύ ποια μοτοσυκλέτα θα αγόραζες σήμερα για πρώτη, στο παιδί σου;