Οι διανομείς δεν είναι δούλοι κανενός

Οι επαγγελματίες delivery δουλεύουν σκληρά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η πίεση για γρήγορη εκτέλεση των παραγγελιών και το άγχος της αξιολόγησης από τον εργοδότη διαμορφώνουν ασφυκτικές συνθήκες εργασίας, για ένα επάγγελμα που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ζωές. Μήπως τελικά δεν τους σεβόμαστε όσο πρέπει;

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόση πίεση υφίστανται οι διανομείς και οι εργαζόμενοι δικύκλου, κάθε μέρα; Οι εργοδότες πιέζουν διαρκώς για καλύτερους χρόνους παραδόσεων. Από την άλλη, οι πελάτες πιέζουν για τον ίδιο λόγο, ενώ μια κακή κριτική μπορεί ακόμη και να στοιχίσει την δουλειά του διανομέα –που μπορεί να μην φταίει κιόλας. Ο εργαζόμενος διανομέας βρίσκεται στον δρόμο, άρα και εκτεθειμένος διαρκώς σε κίνδυνο, με αποστολή να μεταφέρει προϊόντα στο βέλτιστο χρόνο και ταυτόχρονα να φτάσει σώος.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Η νέα πραγματικότητα έχει ενισχύσει όσο ποτέ, την τάση των τελευταίων ετών, που δεν είναι άλλη από τη διανομή αγαθών στο σπίτι. Σήμερα οι διανομείς, είναι άκρως σημαντικοί για την κοινωνία προσφέροντας το δικό τους έργο, που πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται όπως πρέπει. Οι «καλοί» διανομείς πρέπει να μην αργούν ΠΟΤΕ, να εργάζονται υπό ΚΑΘΕ συνθήκη και φυσικά να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα όταν τα πράγματα δεν παραδοθούν σωστά και στην ώρα τους.
 
Όμως οι εργοδότες φαίνεται να μην συμμερίζονται τους κινδύνους και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, ζητώντας πάντα το κάτι παραπάνω. Η διαρκώς αυξανόμενη πίεση για γρηγορότερους χρόνους παραγγελιών και μεγαλύτερη παραγωγικότητα γίνεται αφόρητη, με αποτέλεσμα οι διανομείς να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούν πιο επικίνδυνα ώστε να πετύχουν τους επιθυμητούς χρόνους, βάζοντας όμως εαυτούς και αλλήλους σε κίνδυνο. Δεν είναι όμως μόνο οι χρόνοι παράδοσης αλλά και βασικότερες απαιτήσεις αυτού του επαγγέλματος, όπως ότι χρειάζεται να δουλεύεις κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες: Ζέστη, βροχή, κρύο, αέρας ή όλα μαζί. Ο διανομέας κυκλοφορεί «εκτεθειμένος» με δίτροχο, στην κακοκαιρία ή τον καύσωνα και δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη.

Ο διανομέας και ο κάθε επαγγελματίας δικυκλιστής, έχει δικαίωμα να επιστρέψει σπίτι του με ασφάλεια. Όχι να «τρέξει» για να προλάβει τις παραγγελίες. Όμως το άγχος της αξιολόγησης από τον εργοδότη, ο οποίος δεν γνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες του διανομέα αφού δίνει εντολές από την ασφάλεια του γραφείου του, οδηγεί πολλές φορές σε λάθη και κακή οδική συμπεριφορά από την πλευρά των διανομέων προς τους άλλους χρήστες του δρόμου.
 
Φυσικά και υπάρχουν κακοί επαγγελματίες του κλάδου που δεν φορούν εξοπλισμό, που έχουν ασυντήρητα μηχανάκια, που οδηγούν επικίνδυνα. Δεν γίνεται όμως να καταδικάσουμε όλο τον κλάδο, από λίγα παραδείγματα. Είναι επίσης γνωστό, ότι αν μειωθεί η πίεση στους διανομείς από όλες τις πλευρές και ειδικά από τους εργοδότες, σίγουρα θα μειωθούν και τα περιστατικά οδηγικού ρίσκου. Μήπως ήρθε πια η ώρα, να δούμε τους εργαζόμενους δικύκλου όπως τους αρμόζει;

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το στο facebook »