Montesa και τα ξεχασμένα της σκούτερ: Τα όνειρα πριν τα trial
|

Πριν καθιερωθεί ως απόλυτη δύναμη στο trial, η Montesa αναζητούσε τον ρόλο της στον μεταπολεμικό κόσμο της μοτοσυκλέτας.
Η Montesa πριν γίνει trial: Ένα όνομα σε αναζήτηση ταυτότητας
Montesa Micro Scooter (1953): Το μικρό θαύμα της πόλης
Montesa Fura (1958–1961) & Montesa Fura II (1962) : Το πιο ώριμο εγχείρημα
Το φινάλε της «σκούτερ» εποχής και η στροφή στο trial
Η Montesa πριν γίνει trial: Ένα όνομα σε αναζήτηση ταυτότητας
Πριν καθιερωθεί ως απόλυτη δύναμη στο trial, η Montesa αναζητούσε τον ρόλο της στον μεταπολεμικό κόσμο της μοτοσυκλέτας. Ήταν η δεκαετία του 50, η Ισπανία έβγαινε σταδιακά από τη φτώχεια, και οι Ευρωπαίοι έβλεπαν τα σκούτερ όχι απλά σαν όχημα – αλλά σαν σύμβολο ελευθερίας. Η Lambretta και η Vespa σάρωναν την αγορά και η Montesa δεν ήθελε να μείνει εκτός παιχνιδιού. Έτσι, γεννήθηκε μια μικρή, ξεχασμένη γενιά μοντέλων που προσπάθησαν να παντρέψουν το στιλ, την πρακτικότητα και την ισπανική μηχανολογική ταυτότητα. Τα σκούτερ της Montesa δεν έγραψαν ιστορία στους δρόμους, αλλά γράφουν σήμερα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καρδιά των συλλεκτών.
Montesa Micro Scooter (1953): Το μικρό θαύμα της πόλης
Το πρώτο βήμα ήρθε το 1953 με το Montesa Micro Scooter, ένα μικροσκοπικό δίχρονο scooter, εμπνευσμένο περισσότερο από τα πρώτα «παιδικά» σκούτερ της Ευρώπης παρά από τη σοβαρή commuter φιλοσοφία. Το Micro ήταν ελαφρύ, φτηνό στην κατασκευή και μίνιμαλ, με τροχούς 8 ιντσών και μικρό ρεζερβουάρ. Είχε κινητήρα κάτω από 100 κυβικά και ταχύτητα που μετά βίας άγγιζε τα 65 km/h. Δεν εντυπωσίασε εμπορικά, αλλά αποτέλεσε πειραματικό μοντέλο που έδειξε τη διάθεση της Montesa να παίξει σε νέα πεδία. Λίγα σώθηκαν – κυρίως σε μουσεία ή vintage εκθέσεις – και σήμερα θεωρείται μικρός θησαυρός μηχανικής απλότητας.
Montesa Fura (1958–1961) & Montesa Fura II (1962) : Το πιο ώριμο εγχείρημα
Η πιο σοβαρή απόπειρα ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, με το σκούτερ Montesa Fura, που παρουσιάστηκε το 1958 και παρέμεινε στην παραγωγή ως το 1961. Το Fura ήταν το σημαντικότερο σκούτερ στην ιστορία της Montesa: με 125 κ.εκ. δίχρονο κινητήρα, 3 σχέσεις στο κιβώτιο και τελική περίπου 70 km/h. Είχε πλήρως ενσωματωμένο φέρινγκ, μοντέρνα αισθητική και στήριξη από Ισπανούς μηχανικούς που είχαν παρακολουθήσει από κοντά την ιταλική σχολή σχεδίασης. Το πλαίσιο ήταν σωληνωτό, με εξωτερική ποδιά και σκελετό που ενσωμάτωνε τα φώτα και το πιρούνι. Όμως η τιμή του – σχεδόν διπλάσια από ένα αντίστοιχο ισπανικό μοτοποδήλατο – το έκανε απρόσιτο για τους περισσότερους. Παρήχθησαν μόλις 2.700–3.000 τεμάχια, με τη Montesa να απογοητεύεται και να αποσύρει την ιδέα ενός "Montesa scooter empire" πολύ πριν θεμελιωθεί. Ίσως από πείσμα ή από αισιοδοξία, η Montesa σχεδίασε στα τέλη του Ά61 και το Fura II, μια νέα εκδοχή με λεπτότερο σχεδιασμό, μικρότερη μάζα και νέα εργονομία. Πρωτότυπα εμφανίστηκαν σε εκθέσεις το 1962, με ελπίδες επανεκκίνησης του project. Δυστυχώς, δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή. Οι αριθμοί ήταν αδυσώπητοι: Tο κοινό ήθελε φτηνές μοτοσυκλέτες, όχι στιλάτα σκούτερ. Η οικονομία της Ισπανίας δεν βοηθούσε, οι άδειες κυκλοφορίας ήταν περιορισμένες, και οι εξαγωγές σχεδόν αδύνατες. Το Fura II έμεινε στις φωτογραφίες, στα αρχεία της Montesa και στα όνειρα όσων ήθελαν να δουν μια ισπανική απάντηση στο ιταλικό στυλ.
Το φινάλε της «σκούτερ» εποχής και η στροφή στο trial
Μετά το 1963, η Montesa αποσύρεται οριστικά από τον χώρο των σκούτερ. Το εγχείρημα είχε τελειώσει – όχι με θόρυβο, αλλά με ένα ήσυχο τέλος μιας παρεξηγημένης περιόδου. Η εταιρεία θα επανατοποθετηθεί γρήγορα στον χώρο των μοτοποδηλάτων και στη συνέχεια θα χτίσει τον μύθο της στο trial με τα Cota, όπου και θα διαπρέψει. Όμως η ιστορία των Montesa Scooter παραμένει συγκινητική: Ένα παράθυρο σε μια Ισπανία που αναζητούσε ταυτότητα, σε μια εταιρεία που πειραματιζόταν πριν γίνει θρύλος. Τα Micro, τα Fura και τα Fura II ίσως δεν γέμισαν τους δρόμους, αλλά γεμίζουν σήμερα τα ντεπόζιτα της νοσταλγίας. Και αυτό, καμιά φορά, αξίζει περισσότερο.