Κάθοδος στην Ευρώπη: Πτώση στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών για το 2025

Κάθοδος στην Ευρώπη: Πτώση στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών για το 2025

Κάθοδος στην Ευρώπη: Πτώση στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών για το 2025

Κατώτερες των προσδοκιών οι πωλήσεις στο εξάμηνο
Ισπανία σε άνοδο, κατάρρευση στη Γερμανία
Βαρύ το πλήγμα και στα παπιά
Euro 5+ και αποθέματα στοκ επηρεάζουν την αγορά

mototriti Team

Κατώτερες των προσδοκιών οι πωλήσεις στο εξάμηνο

Η ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι ταξινομήσεις νέων δίτροχων στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ κατέγραψαν πτώση άνω του 11% στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, καταγράφηκαν 542.361 νέες ταξινομήσεις, έναντι 611.145 το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Πρόκειται για μια πτώση που δεν αφορά μόνο τις μεγάλες μοτοσυκλέτες αλλά και τα παπιά, επιβεβαιώνοντας ένα γενικευμένο κλίμα επιβράδυνσης.
 

Ισπανία σε άνοδο, κατάρρευση στη Γερμανία

Μοναδική εξαίρεση στην αρνητική πορεία αποτελεί η Ισπανία, η οποία εμφάνισε αύξηση 5% με 111.363 νέες μοτοσυκλέτες να ταξινομούνται το πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Γερμανία, η οποία είδε τις εγγραφές να μειώνονται κατά 29%, φτάνοντας μόλις τις 90.010. Η Ιταλία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά με 195.025 νέες ταξινομήσεις, αν και παρουσίασε πτώση 4,2%. Σημαντικές μειώσεις καταγράφηκαν επίσης στη Γαλλία (-14,8% με 98.499 μονάδες) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-19,8% με 47.464 μονάδες).
 

Βαρύ το πλήγμα και στα παπιά

Η πτωτική πορεία επεκτάθηκε και στην αγορά των παπιών, με τις ταξινομήσεις σε έξι βασικές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία) να μειώνονται κατά 19,2%. Από 84.974 ταξινομήσεις το 2024, φτάσαμε στις 68.690 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η Ιταλία καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (-32,4%), ενώ σημαντική ήταν και η κάμψη στη Γαλλία (-27,7%) και στις Κάτω Χώρες (-17,4%). Αντίθετα, η Ισπανία κατέγραψε μικρή μείωση της τάξης του 2%.
 

Euro 5+ και αποθέματα στοκ επηρεάζουν την αγορά

Η κύρια αιτία αυτής της πτώσης, σύμφωνα με την ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) φαίνεται να είναι η μετάβαση στο νέο πρότυπο ρύπων Euro 5+, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι κατασκευαστές είχαν στοκ που πληρούσαν τις παλαιότερες προδιαγραφές Euro 5 και τα πούλησαν με εκπτώσεις το 2024, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πωλήσεις το 2025. Αυτή η πτώση δείχνει πως η αγορά μοτοσυκλετών στην Ευρώπη περνάει μια δύσκολη περίοδο, επηρεασμένη από νέες κανονιστικές αλλαγές και την καθυστέρηση προσαρμογής της αγοράς στα νέα πρότυπα.
 

VITALIOTIS
PROION