Ηλεκτρική Honda Fireblade για Le Mans: Φοιτητική ομάδα από τη Γαλλία χτίζει ηλεκτρική superbike

Η ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα, βασισμένη πάνω σε σκελετό Honda CBR1000RR-R Fireblade, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον φετινό 24ωρο αγώνα Le Mans
3 Φωτογραφίες »

Η ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα, βασισμένη πάνω σε σκελετό Honda CBR1000RR-R Fireblade, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον φετινό 24ωρο αγώνα Le Mans

Η πρώτη ηλεκτρική Fireblade κάνει γύρο στο Le Mans
Στόχος 1 εκατομμύριο ευρώ για επίσημη συμμετοχή στο Le Mans
Ελαφριές μπαταρίες, έξυπνη διαχείριση και στόχος η αντοχή
Επένδυση για ένα μέλλον στους αγώνες χωρίς θόρυβο

HONDA: ADV350...Ελεύθερο πνεύμα, αστικό στυλ! Από 6.890ε!

Η πρώτη ηλεκτρική Fireblade κάνει γύρο στο Le Mans

Ό,τι ξεκίνησε ως φοιτητικό project σε ένα εργαστήριο της σχολής Sigma στο Κλερμόν-Φεράν, δείχνει ήδη ικανό να αλλάξει την ιστορία του αντοχικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα, βασισμένη πάνω σε σκελετό Honda CBR1000RR-R Fireblade, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον φετινό 24ωρο αγώνα Le Mans, όχι σε επίσημη συμμετοχή, αλλά σε έναν γύρο επίδειξης. Ήταν όμως αρκετός για να τραβήξει τα βλέμματα όσων ξέρουν να ξεχωρίζουν τις καινοτομίες. Η μοτοσυκλέτα έχει ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές στην πίστα Issoire, με την ομάδα να συγκεντρώνει πολύτιμα δεδομένα. Ο τελικός στόχος δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στον αγώνα 24 Heures Motos μέσα στο 2029, με τους φοιτητές να εργάζονται καθημερινά για να μετατρέψουν το όραμα σε πράξη. Αν πετύχουν, θα είναι η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που μπαίνει επίσημα στη μάχη του Le Mans.


Στόχος 1 εκατομμύριο ευρώ για επίσημη συμμετοχή στο Le Mans

Το πρώτο και πιο δύσκολο εμπόδιο είναι οικονομικό. Μια συμμετοχή σε αγώνα 24 ωρών απαιτεί εξοπλισμό, μηχανικούς, logistics και αναλώσιμα σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ομάδα της Sigma έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 1.000.000 ευρώ, αναζητώντας χορηγούς και στρατηγικούς συνεργάτες που θα θελήσουν να βάλουν το όνομά τους δίπλα στην επανάσταση των e-bikes στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αλλά η πρόκληση δεν σταματά στα χρήματα. Η ίδια η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης έχει απαιτήσεις που διαφέρουν ριζικά από τις συμβατικές μοτοσυκλέτες: φόρτιση, ψύξη, αυτονομία και βάρος είναι μερικές από τις παραμέτρους που πρέπει να λυθούν. ΓιΆ αυτό και το project δεν περιορίζεται μόνο στην υλοποίηση του ηλεκτροκινητήρα, αλλά περιλαμβάνει και ένα σύστημα ταχείας αλλαγής μπαταριών, που θα επιτρέπει στο πλήρωμα να αντικαθιστά την άδεια μονάδα με μία φορτισμένη μέσα στα pits, όπως αλλάζονται τα ελαστικά.
 

Ελαφριές μπαταρίες, έξυπνη διαχείριση και στόχος η αντοχή

Η ομάδα από τη Sigma γνωρίζει πως η αυτονομία και το βάρος της μπαταρίας είναι το κλειδί. Ο καθηγητής Sylvain Charlat εξηγεί: «Στόχος είναι η ελαφρύτερη δυνατή μπαταρία, με ταχύτατη φόρτιση και όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές. Είναι το ίδιο πρόβλημα που έχουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: πόση απόσταση μπορείς να καλύψεις;» Το βάρος όμως δεν είναι το μόνο ζητούμενο. Η διαχείριση θερμοκρασίας, η σταθερή απόδοση στο πέρασμα των ωρών και η ελάχιστη ανάγκη για συντήρηση είναι εξίσου σημαντικά. Οι φοιτητές εξετάζουν νέα υλικά, καινοτόμες κυψέλες και διατάξεις που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις 24 συνεχόμενες ώρες πίεσης στην πίστα.
Και όλα αυτά, μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας. Η ηλεκτροκίνηση, όσο και αν δεν είναι απολύτως «πράσινη», αποτελεί βήμα προόδου σε έναν χώρο που μαστίζεται από ρύπανση ελαστικών, φρένων και υψηλή κατανάλωση.
 

Επένδυση για ένα μέλλον στους αγώνες χωρίς θόρυβο

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Alexis Bosson, παλιός φοιτητής της Sigma, βλέπει την προσπάθεια αυτή ως μια αφορμή για αλλαγή στη νοοτροπία των αγώνων. «Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας. Δεν είναι μόνο ο κινητήρας, αλλά και η κατανάλωση φθαρτών εξαρτημάτων που ρυπαίνουν. Πρέπει να εξετάσουμε νέους δρόμους για να διασφαλίσουμε πως το σπορ θα συνεχίσει να υπάρχει.» Το 2029 πλησιάζει. Και οι φοιτητές έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα: η ηλεκτρική Fireblade όχι μόνο υπάρχει, αλλά γράφει και χιλιόμετρα στην πίστα. Το αν θα καταφέρουν να φτάσουν στην εκκίνηση του Le Mans με το νούμερο στο φέρινγκ, μένει να φανεί. Αλλά ένα είναι σίγουρο: το μέλλον των αγώνων είναι ήδη εδώ – και κάνει λιγότερο θόρυβο από ποτέ.
 

GORGOLIS
SUZUKI