Έχεις scooter; Έτσι θα αντιμετωπίσεις το χειμώνα

Το κρύο επηρεάζει την οδήγησή σου. Δες πώς μπουφάν, παντελόνι, γάντια και ισοθερμικά θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

KYMCO: Συναρπαστική απόδοση με XCITING VS 400

Πάνω σε ένα scooter είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Το χειμώνα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού έχεις να αντιμετωπίσεις το κρύο και τη βροχή που κάνουν τη ζωή κάθε αναβάτη δύσκολη. Όταν κρυώνεις, η οδήγησή σου επηρεάζεται, αφού η προσοχή σου αποσπάται, οι χρόνοι αντίδρασης είναι μεγαλύτεροι και υπάρχει αντίκτυπο στην κρίση και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Έτσι, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακείς σε ατύχημα. Ο βασικότερος σύμμαχός σου ενάντια στο κρύο είναι κατάλληλος εξοπλισμός, αφού σε κρατάει ζεστό και σε προστατεύει σε περίπτωση πτώσης.

Το μπουφάν πρέπει να έχει θερμική, εσωτερική επένδυση για να είναι ζεστό και να είναι αρκετά μακρύ, ώστε να καλύπτει τη μέση και να μην περνάει ο αέρας. Ρύθμισε σωστά τους ιμάντες σε μανίκια και μέση, για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή μόνωση. Το σημαντικότερο κομμάτι του χειμερινού εξοπλισμού είναι το μπουφάν. Είναι απαραίτητο να είναι κατάλληλο για  τις συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα και να διαθέτει ψηλό γιακά για να προστατεύει το λαιμό, εσωτερική θερμική επένδυση και να είναι αρκετά μακρύ, ώστε να καλύπτει τη μέση για να μην περνάει η βροχή και ο κρύος αέρας. Όλα σχεδόν τα μπουφάν διαθέτουν ιμάντες ρύθμισης στα χέρια και τη μέση, τους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις, ώστε να πετύχεις την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και μόνωση.

Για να κρατήσεις τα πόδια σου ζεστά χρειάζεσαι κατάλληλο παντελόνι από δέρμα ή cordura. Σε όλά τα scooter μπορεί να τοποθετηθεί ειδική «κουβέρτα» που δεν επιτρέπει στο κρύο και στο νερό της βροχής να φτάσουν στα πόδια. Ένα τζιν με Kevlar προστατεύει τα πόδια και παρέχει αρκετά καλή προστασία από το κρύο, όμως τα πιο ζεστά χειμωνιάτικα παντελόνια είναι κατασκευασμένα από cordura ή δέρμα και διαθέτουν τα απαραίτητα προστατευτικά. Οι κάτοχοι scooter έχουν ένα ακόμα όπλο στη μάχη τους ενάντια στο κρύο, τις «κουβέρτες». Πρόκειται για ένα μεγάλο, ζεστό και αδιάβροχο κομμάτι από ειδικό ύφασμα που πιάνει στην ποδιά του scooter και καλύπτει τα πόδια του αναβάτη προστατεύοντάς τα από τα νερά και το κρύο.

Τα χέρια έρχονται πρώτα σε επαφή με τον κρύο αέρα, αλλά μπορείς να τα προστατεύσεις με χοντρά γάντια, ενώ αν υπάρχει η δυνατότητα εξόπλισε τοscooter σου με χούφτες και θερμαινόμενα γκριπ. Τα χέρια βρίσκονται εκτεθειμένα και είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα. Τα παγωμένα δάκτυλα δεν σε βοηθούν να χειρίζεσαι σωστά τα χειριστήρια και η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη. Διάλεξε χοντρά γάντια που να είναι αρκετά μακριά ώστε να κλείνουν πάνω από το μπουφάν και να μην επιτρέπουν στο νερό της βροχής να περάσει. Για ακόμα καλύτερη προστασία, μπορείς να εξοπλίσεις το scooter σου με θερμαινόμενα γκριπ. Σε μερικά μοντέλα υπάρχουν ήδη στον στάνταρ εξοπλισμό

Ένα σετ ισοθερμικών κάνει πολύ καλή δουλειά ενάντια στο κρύο, αλλά όσο περισσότερες στρώσεις ρούχων φοράς, τόσο περιορίζονται οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία ισοθερμικών ρούχων, από μπλούζες και παντελόνια, μέχρι κάλτσες, γάντια και μπαλακλάβες που φοριούνται κάτω από τα κανονικά ρούχα. Θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα κυρίως σε ταξίδι, αφού αν τα φοράς σε εσωτερικό χώρο θα ζεσταθείς πολύ. Κάνουν πολύ καλή δουλειά κρατώντας ζεστό το σώμα του αναβάτη, αλλά έχε κατά νου, ότι αν φοράς πολλές στρώσεις ρούχων, η δυνατότητα κινήσεων περιορίζεται.

Sponsored by Kymco