• 1.459 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
    Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Έχεις καμένη λάμπα; Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Έχεις καμένη λάμπα; Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος

Ποιο είναι το πρόστιμο για κάθε τύπο καμένης λάμπας και σε ποια περίπτωση αποχαιρετάς δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας;

Καμένη λάμπα ισούται με πρόστιμο

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται να κυκλοφορούμε με καμένες λάμπες. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν το ακριβες πρόστιμο με το οποίο φλερταρουν αν τους σταματήσει η τροχαία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εκτός του χρηματικού προστίμου μπορούν να χάσουν το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για κάποιες μέρες, ή ακόμα και να προστεθούν πόντοι στο point system.
Θα δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση με τον ισχύοντα Κ.Ο.Κ. και πριν ψηφιστεί ο νέος που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργο θα έχει στόχο να τιμωρείται ο αναβάτης και όχι η μοτοσυκλέτα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Φώτα πορείας (μεγάλα)

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ένα όχημα που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 χλμ./ώρα πρέπει να έχει δύο φώτα πορείας εμπρός που να φέγγουν σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται παραπάνω, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Φώτα διασταύρωσης (μεσαία)

Με δύο φώτα διασταύρωσης στο εμπρός μέρος πρέπει να εφοδιάζονται οχήματα που μπορούν να κινηθούν με πάνω από 10 χλμ./ώρα, τα οποία πρέπει να φέγγουν σε απόσταση 40 μέτρων τουλάχιστον τη νύχτα και με καλές καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει τότε το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 10 μέρες!

Φώτα θέσης (μικρά)

Όσον αφορά τα φώτα θέσης, αυτά πρέπει να είναι  εμπρός σε λευκό ή κίτρινο χρώμα και  πίσω σε κόκκινο χρώμα και να είναι ορατά από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων, χωρίς να θαμπώνουν τους άλλους οδηγούς. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι και εδώ 150 ευρώ.

Φως πινακίδας

Το συγκεκριμένο φως πρέπει να φωτίζει επαρκώς την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος ώστε να είναι ευανάγνωστη τη νύχτα από απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων. Σε περίπτωση που αυτό είναι καμένο τότε μπορεί να επιβληθεί στον οδηγό πρόστιμο 40 ευρώ.

Φώτα φρένων

Οι μοτοσυκλέτες που μπορούν να ξεπεράσουν τα 25 χλμ./ώρα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 φώτα φρένων στο πίσω μέρος τους, τα οποία πρέπει να φωτίζουν εμφανώς πιο έντονα από τα αντίστοιχα θέσεως. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, τότε το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ αφαιρείται η άδεια της μοτοσυκλέτας και το δίπλωμα του οδηγού για 10 μέρες. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση προστίθεται και 3 βαθμοί στο point system.

Φώτα δεικτών κατεύθυνσης 

Οι μοτοσυκλέτες επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ζευγάρια φώτων αλλαγής κατεύθυνσης κίτρινου χρώματος που αναβοσβήνουν και είναι ορατά μέρα και νύχτα. Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος ρυθμός που πρέπει να αναβοσβήνουν (90 παλμοί το λεπτό με ανοχή +/- 30 παλμών. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν όπως πρέπει, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

Καμένη λάμπα = πρόστιμο
Ποινές ανά κατηγορία λάμπας
Από 40 ευρώ έως αφαίρεση διπλώματος το πρόστιμο
Πότε ελέγξατε τελευταία φορά τις λάμπες σας;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »