H δικύλινδρη επανάσταση της BMW που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2008 στην μεσαία κατηγορία των on-off, είχε ένα μόνο «θύμα», το μονοκύλινδρο F650GS. Όπως όλα έδειχναν η παραγωγή του θα σταματούσε, η BMW όμως παρουσίασε το μοντέλο του 2009, με μόνη αλλαγή την ονομασία.
Πολύ σκληρό για να πεθάνει! Μια χαρά κολλάει ο τίτλος στο G650GS, που στην ουσία πρόκειται για το πάλαι ποτέ μονοκύλινδρο F650GS. Στην παρουσίαση των νέων F650 & 800, η BMW είχε ανακοινώσει πως η παραγωγή των μονοκύλινδρων θα συνεχιστεί για μικρό χρονικό διάστημα παράλληλα με αυτή των δικύλινδρων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για πόσο ακριβώς. Ενώ όλοι περίμεναν το 2008 να αποτελέσει τη τελευταία χρόνια του F650GS (τι μπέρδεμα…του μονοκύλινδρου εννοούμε), η BMW το επανα-παρουσίασε ως νέο μοντέλο με την ονομασία G650GS. «G», αφού αυτό το γράμμα χαρακτηρίζει την σειρά των μονοκύλινδρων BMW πλέον, αλλά και για να μην μπερδεύεται με το δικύλινδρο «F».
Οι αλλαγές σχέση με το μοντέλο του 2008 είναι ελάχιστες. Παραμένει ο γνωστός τετραβάλβιδος κινητήρας με απόδοση 50 ίππων, καθώς και η χαρακτηριστική σχεδίαση της μοτοσικλέτας. Το G650GS διατηρεί επίσης το υψηλό επίπεδο του εξοπλισμού και την δυνατότητα τοποθέτησης πολλών extra αξεσουάρ. Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει, θα είναι η τιμή του μοντέλου, το οποίο ένεκα του εσωτερικού πλέον ανταγωνισμού θα διατίθεται σαφώς φθηνότερα από το δικύλινδρο F650GS.