Ραντάρ κλίσης – Πες αντίο στη βόλτα σου στα Βίλια

Ραντάρ κλίσης – Πες αντίο στη βόλτα σου στα Βίλια

Δοκιμάζονται ήδη στην Ταϊβάν.
Θα βλέπουν αν γέρνεις με πάνω από 30° και θα τραβάνε φωτογραφία.
Θα δέχεσαι πρόστιμο.
Αν στη φωτογραφία έχεις "γόνατο κάτω" το πρόστιμο μπορεί να ανέβει.

Τα ραντάρ κλίσης είναι πλέον πραγματικότητα. Γνωρίζουμε και έχουμε μάθει να συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια με τα ραντάρ ταχύτητας, όμως τώρα η Ταϊβάν έκανε ένα βήμα παραπάνω, βγάζοντας ραντάρ τα οποία μπορούν να ελέγξουν και να καταγράψουν την κλίση της μοτοσυκλέτας καθώς περνάει από κάποια στροφή.
 

Πώς λειτουργεί;

Αυτά τα νέα ραντάρ λοιπόν, έχουν ένα σύστημα που τους επιτρέπει να μετρήσουν την κλίση μιας μοτοσυκλέτας σε ένα συγκεκριμένο σημείο της στροφής. Αν αυτή η κλίση, σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα, περνάει τις 30°, το ραντάρ τραβάει μια φωτογραφία.
Η υπέρβαση του ορίου των 30° θεωρείται επικίνδυνη οδήγηση (από τους υποστηρικτές του ραντάρ) και η υπέρβαση θα οδηγεί σε πρόστιμο. Μάλιστα από τη φωτογραφία θα φαίνεται αν ο αναβάτης είχε «γόνατο κάτω», κάτι που μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερο πρόστιμο από τους δυστοπικούς εμπνευστές του μέτρου.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Η λογική πίσω από την παράνοια

Προφανώς, το να γείρει μια μοτοσυκλέτα είναι ο μόνος τρόπος να στρίψει. Όμως από ένα σημείο και μετά – σύμφωνα με τη λογική που στηρίζει αυτά τα ραντάρ – η κλίση αυτή είναι αχρείαστη και επικίνδυνη για δημόσιο δρόμο.
Σαν επιχείρημα αναφέρονται οι δημόσιες διαδρομές ανά τον κόσμο που τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν μοτοσυκλετιστές που ευχαριστιούνται την διαδρομή και πιέζουν τις μοτοσυκλέτες τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους εμπνευστές αυτού του ραντάρ, αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους τους αναβάτες όσο και τους γύρω τους. Εξού και η ανάγκη για το ραντάρ κλίσης.
 

Θα είναι αυτό το τέλος του μοτοσυκλετισμού;

Ήδη η μοτοσυκλετιστική κοινότητα της Ταϊβάν έχει ανοίξει μια ολόκληρη κουβέντα όσον αφορά το πώς ένα τέτοιο μέτρο καταπατά τις ελευθερίες τους και δεν συμβάλει τόσο στην ασφάλεια των δρόμων. Όμως όλα αυτά είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Αν η κυβέρνηση εκεί δει ότι αυτό δουλεύει σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις το θεωρήσουν μια καλή λύση για να μειώσουν τα ατυχήματα - και να μαζέψουν λεφτά από τα πρόστιμα- τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε τέτοια ραντάρ να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Ευρώπη.