Ο πρώτος γύρος του κόσμου το 1912 με μια Αdventure χωρίς φρένο μπροστά

Ο Carl Stearns Clancy, έγραψε ιστορία χωρίς να το ξέρει. Πάνω σε μια Henderson 934 κυβικών
4 Φωτογραφίες »

Ο Carl Stearns Clancy, έγραψε ιστορία χωρίς να το ξέρει. Πάνω σε μια Henderson 934 κυβικών

Ο Carl Stearns Clancy το τόλμησε χωρίς GPS, κράνος και φρένο μπροστά
Για μια γυναίκα μαζί με μια Hendreson 934cc
Πάνω σε δύο τροχούς, με μια γραφομηχανή και ένα περίστροφο
Θέλει θάρρος για να γίνει μια <<τρέλα>> ιστορία

Ο Carl Stearns Clancy το τόλμησε χωρίς GPS, κράνος και φρένο μπροστά

Όλοι μας έχουμε φανταστεί να τα παρατάμε όλα, να φορτώνουμε μια μοτοσυκλέτα και να χαθούμε στον χάρτη. Αλλά λίγοι, πολύ λίγοι, το έκαναν όταν ο χάρτης δεν είχε ακόμα γεμίσει δρόμους. Το 1912, ένας 22χρονος από το Νιου Χάμσαϊρ, ο Carl Stearns Clancy, έγραψε ιστορία χωρίς να το ξέρει. Πάνω σε μια Henderson 934 κυβικών, ξεκίνησε το πρώτο ταξίδι γύρω από τον κόσμο με μοτοσυκλέτα — τότε που δεν υπήρχαν GPS, κράνη, ή καν φρένα μπροστά.

Κι όμως, δεν ήταν ούτε ήρωας, ούτε εξερευνητής. Ήταν απλώς ένας νεαρός κειμενογράφος, κουρασμένος απΆ το γραφείο και τη ζωή στο χαρτί, που αποφάσισε να ζήσει μια ιστορία που θα αξίζει να γραφτεί.

Για μια γυναίκα μαζί με μια Hendreson 934cc

Λέγεται πως όλα ξεκίνησαν σΆ ένα δείπνο. Ο Clancy πετούσε μεγάλες κουβέντες, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει μια όμορφη γυναίκα — κι ανάμεσα στα αστεία και τις μπριζόλες, πέταξε την ιδέα να κάνει τον γύρο του κόσμου με μηχανή. Καθαρά για το εντυπωσιακό του πράγματος.

Στο διπλανό τραπέζι όμως, καθόταν ένας από τους διευθυντές της Henderson Motorcycles. Και προτού φτάσει το επιδόρπιο, του είχε ήδη προσφέρει δύο ολοκαίνουργιες μοτοσυκλέτες. Διαφήμιση ή τρέλα, δεν είχε σημασία. Το ταξίδι μόλις είχε γεννηθεί.

Πάνω σε δύο τροχούς, με μια γραφομηχανή και ένα περίστροφο

Ο Clancy ξεκίνησε μαζί με τον φίλο του, Walter Storey. Στο πλάι τους, βαλίτσες με εργαλεία, γραφομηχανές, σκηνές, ακόμη και ένα περίστροφο – γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στον δρόμο.
Στην Ιρλανδία, ένα κακό τρακάρισμα έστειλε τη μοτοσυκλέτα του Storey για παλιοσίδερα. Ο Storey συνέχισε ως συνεπιβάτης μέχρι το Παρίσι, όπου αποχώρησε. Ο Clancy έμεινε μόνος με τον δρόμο.
Η διαδρομή του ήταν σαν κάτι βγαλμένο από σελίδες του Ιούλιου Βέρν:

  • Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία
  • Βόρεια Αφρική
  • Μέση Ανατολή και Μαλαισία
  • Ιαπωνία
  • και τέλος, ΗΠΑ
Σε κάθε χώρα έγραφε και φωτογράφιζε για το περιοδικό Bicycling World and Motorcycle Review, για να βγάλει τα έξοδα. 11 μήνες, 18.000 μίλια, ένας άντρας, μια μοτοσυκλέτα και ένας κόσμος που άνοιγε μπροστά του σαν βιβλίο χωρίς σελιδοδείκτη.
 

Θέλει θάρρος για να γίνει μια <<τρέλα>> ιστορία

Ο Clancy γύρισε ζωντανός, κουρασμένος και θρυλικός. Συνέχισε τη ζωή του σαν σκηνοθέτης, μα ποτέ δεν ξέχασε τι έκανε. Το 1971, έφυγε ήσυχα από τη ζωή — αλλά έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος που τόλμησε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε.

Γιατί η διαφορά δεν είναι στα κυβικά. Δεν είναι στα φρένα. Είναι στο θάρρος να πεις "ναι" σε μια τρέλα πριν γίνει ιστορία. Ο Clancy το έκανε πριν καν υπάρξει έννοια του adventure rider.

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί έχει σημασία όλο αυτό σήμερα; Γιατί το πνεύμα του Clancy ζει κάθε φορά που κάποιος κοιτάζει έναν χάρτη, χαμογελάει σιωπηλά και λέει:

«Κι αν το τολμούσα;»

MOTOTREND
BEST BUY