Νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα στη Βουλή

Νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα στη Βουλή

- Ηλεκτρονικός έλεγχος με διασταύρωση από πολλές βάσεις δεδομένων.
- Πρόστιμο 250 ευρώ για τις ανασφάλιστες μοτοσυκλέτες.
- "Τέλος σε παθογένειες δεκαετιών", δηλώνει ο Υπουργός.
- Μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους.

Ηλεκτρονικός έλεγχος με διασταύρωση από πολλές βάσεις δεδομένων

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή προωθούνται πολλές αλλαγές για την πάταξη των ανασφάλιστων οχημάτων στους δρόμους της Ελλάδας.
Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που σχεδιάζεται, θα εντοπίζονται ευκολότερα τα ανασφάλιστα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσυκλετών με τους ελέγχους να διενεργούνται σε εξάμηνη βάση με διασταύρωση των δεδομένων από διάφορες βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Σε περίπτωση παράβασης  διενεργείται νέος ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες και εάν ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος.
 

Πρόστιμο 250 ευρώ για τις ανασφάλιστες μοτοσυκλέτες

Για τα ανασφάλιστα δίκυκλα (μοτοσυκλέτες) το πρόστιμο ορίζεται στα 250 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Εάν η ένσταση γίνει δεκτή, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εάν οι ιδιοκτήτες συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος εντός 10 εργάσιμων ημερών, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, δηλώνει ο Υπουργός

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστας Χατζηδάκης υπογράμμισε την σημαντικότητα του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, δηλώνοντας μάλιστα ότι ΘΑ αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών. Το νομοσχέδιο αυξάνει την ασφάλεια στους δρόμους και αυστηροποιεί τις κυρώσεις για τους παραβάτες. Επιπλέον, διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων πολιτών ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία, υποστηρίζοντας την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Επίσης ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι με αυτό το νομοσχέδιο εκπληρώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση αδικιών και στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν τους πολίτες και με την ψηφιακή διασταύρωση δεδομένων από διάφορες υπηρεσίες το νομοσχέδιο εξαλείφει το χάος που προκαλούν τα ανασφάλιστα οχήματα προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες από οικονομική καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος.

Μισό εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους

Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες από τις διαδικασίες αποζημίωσης σε ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα δίνοντας τέλος στην σημερινή απαράδεκτη ασυδοσία, με τα περίπου 500.000 οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς ασφάλεια, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ή άλλες οφειλές.