Πλαίσιο: βελτιωμένος χειρισμός και έλεγχος

    Όλες οι μοτοσυκλέτες Aprilia ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο αναφοράς λόγω της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του πλαισίου. Το πλαίσιο του Dorsoduro 900 εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, ισορροπία, στιβαρή οδήγηση και ακρίβεια ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, ενώ παράλληλα αποτελεί μια εύκολη και εύχρηστη λύση για καθημερινή χρήση. Αυτές οι ιδιότητες εξασφαλίζονται από τη συγκεκριμένη διάταξη των διαφόρων στοιχείων που το απαρτίζουν.

    Η δομή του πλαισίου εκμεταλλεύεται την αγωνιστική τεχνογνωσία της Aprilia και βασίζεται στην εμπειρία της όσον αφορά τις συνδυαστικές δομές που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supermoto. Το άνω μέρος του χωροδικτυώματος του πλαισίου από χαλύβδινους σωλήνες (πλέον σε κόκκινο χρώμα, όπως και το υποπλαίσιο στήριξης σέλας) συνδυάζεται με μεγάλες πλευρικές πλάκες αλουμινίου, με ειδικές βίδες υψηλής αντοχής. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μια εξαιρετικά άκαμπτη και ελαφριά δομή που καθιστά δυνατή την πλήρη εκμετάλλευση του ανανεωμένου κυβισμού του κινητήρα V-twin 900 cc, με ένα αισθητικό αποτέλεσμα που εκπέμπει ελαφρότητα, προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και ιταλικό στυλ. ¶λλη μία ξεχωριστή τεχνική λεπτομέρεια είναι το πίσω αμορτισέρ που είναι τοποθετημένο στο πλάι με κλίση και διαθέτει ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου και υδραυλική απόσβεση επαναφοράς.

    Χάρη σε αυτή τη λύση, έχει δημιουργηθεί πολύτιμος χώρος για τη βέλτιστη διάταξη των τελικών της εξάτμισης, χωρίς να επηρεάζουν το μήκος της μοτοσυκλέτας και να επιβαρύνουν θερμικά το αμορτισέρ. Το ψαλίδι από αλουμίνιο έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να αντέχει την ασύμμετρη καταπόνηση λόγω της πλευρικής τοποθέτησης του αμορτισέρ και ενισχύει τη στρεπτική ακαμψία και την ελαστικότητα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ακρίβειας στην οδήγηση και την αίσθηση του οδηγού στα μεταβατικά στάδια οδήγησης.

    Στο Dorsoduro 900, εμφανίζεται για πρώτη φορά ένα νέο πιρούνι Kayaba (συνδυάζεται με πλάκες τιμονιού από σφυρήλατο αλουμίνιο) που είναι 450 γραμμάρια ελαφρύτερο και διαθέτει ρυθμιζόμενη υδραυλική απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Επίσης, παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση λόγω της σπορ οδήγησης και ικανότητα απορρόφησης κραδασμών σε ανισόπεδα οδοστρώματα, ενώ παρέχει δυνατότητα ελέγχου του επιθετικού στυλ οδήγησης και μεγαλύτερη άνεση για τους οδηγούς που προτιμούν τη χαλαρή οδήγηση. Η συνολικά βελτιωμένη απόδοση των συστημάτων ανάρτησης του Dorsoduro 900 οφείλεται επίσης στους νέους τροχούς τριών ακτίνων, που είναι πάνω από 2 κιλά ελαφρύτεροι από τους τροχούς του Dorsoduro 750. Ο περιορισμός του γυροσκοπικού φαινομένου έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του χειρισμού, την αύξηση της επιτάχυνσης, ενώ παράλληλα παρέχει οφέλη όσον αφορά την απόδοση των αναρτήσεων λόγω της μείωσης της μη αναρτημένης μάζας.

    Η κορυφαίας ποιότητας δομή του πλαισίου του Dorsoduro 900 ολοκληρώνεται με ένα σύστημα πέδησης που συνάδει απολύτως με τη σπορ οδήγηση. Το μπροστινό άκρο βασίζεται σε ακτινωτές δαγκάνες με 4 έμβολα και δύο ατσάλινους πλευστούς δίσκους διαμέτρου 320 mm, έχει μικρό βάρος και μπορεί να εξασφαλίσει μειωμένες αποστάσεις πέδησης και εξαιρετική δυνατότητα διαμόρφωσης. Χρησιμοποιείται δαγκάνα μονού εμβόλου πίσω με δίσκο διαμέτρου 240 mm. Και τα δύο συστήματα διαθέτουν εύκαμπτους σωλήνες υγρού φρένων με μεταλλική επένδυση, αεροναυπηγικής τεχνολογίας, που περιορίζουν το ενοχλητικό αίσθημα απορρόφησης της πίεσης των συμβατικών φρένων, ενώ παράλληλα εγγυώνται ακρίβεια και αντοχή στη δύναμη.