Συνδυασμός κράνους και μάσκας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος!

Γιατρός προειδοποιεί: Όχι μάσκα και κράνος μαζί!

Έντονες συστάσεις που κυκλοφόρησαν στα διεθνή μοτοσυκλετιστικά μέσα δημοσίευσε χειρουργός γιατρός, προειδοποιώντας ακόμη και για κίνδυνο απώλειας των αισθήσεων. Δείτε τι είπε…

Στην εποχή που ζούμε, η μάσκα είναι υποχρεωτική στις περισσότερες δημόσιες συναθροίσεις και χώρους, ενώ όποτε προκύπτει απορία «να φοράς ή να μην φοράς μάσκα», επικρατεί αμέσως η ασφαλής επιλογή, δηλαδή της χρήσης μάσκας. Ωστόσο, γιατρός που δημοσίευσε την άποψη του διεθνώς για το θέμα, προειδοποιεί με έμφαση τους μοτοσυκλετιστές να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την μάσκα, ταυτόχρονα με το κράνος τους, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας των αισθήσεων τους!
 
Ο εν λόγω γιατρός είναι ο Dr. Tommy Lin, ο οποίος είναι χειρουργός και αναβάτης μοτοσυκλέτας και μίλησε στα διεθνή μέσα, προειδοποιώντας ότι κράνος και μάσκα μαζί είναι υπερβολή. Συγκεκριμένα, η μάσκα, λόγω της επένδυσης προστασίας από σωματίδια που φέρει, περιορίζει την αναπνοή, κάτι που σε συνθήκες οδήγησης μοτοσυκλέτας και χρήσης κράνους μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο.
 
Ο Lin δήλωσε: «Οι χειρουργικές μάσκες περιορίζουν την αναπνοή και αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο, σε πιο μεγάλες ταχύτητες που η αδρεναλίνη μπαίνει στο παιχνίδι. Η αδρεναλίνη μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τους παλμούς της καρδίας και σας κάνει να αναπνέετε γρηγορότερα. Αυτές οι μάσκες λοιπόν εμποδίζουν την ανάσα και θα δυσκολέψουν και την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο ο οποίος θα υποφέρει από έλλειψη οξυγόνου, μέχρι να πάθετε black out».
 
Παράλληλα, ο Lin διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τον συνδυασμό μάσκας και κράνους, δεν περιορίζεται μόνο στις μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά μπορεί να επιφέρει τα ίδια σε ζεστό και υγρό καιρό. Ακόμα, ο Lin επεσήμανε, πώς να καταλαβαίνει κανείς αν υφίσταται αναπνευστικές δυσκολίες: Αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε «να πάρετε ανάσα» όπως λαϊκά λέμε, παραμερίστε, αφαιρέστε την μάσκα και καλέστε σε βοήθεια.
 
Φυσικά,οι συστάσεις αυτές του γιατρού Lin δεν έχουν σκοπό να αντιτεθούν στις οδηγίες των ειδικών, για την χρήση μάσκας σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός και σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, οι αναβάτες μοτοσυκλέτας ασκούσαν το «social distancing», πολύ πριν γίνει… τάση των καιρών, αφού η μοτοσυκλέτα είναι μοναχικό σπορ. Απλά, οι υπερβολές ποτέ δεν οδηγούν σε καλό και μάσκα και κράνος μαζί, είναι υπερβολή, όπως και να το κάνουμε…