Δικαιώθηκε δικαστικά η Vespa για περίπτωση αντιγραφής

Δικαιώθηκε δικαστικά η Vespa για περίπτωση αντιγραφής

Η διαχρονικότητα, δέλεαρ για αντίπαλες εταιρείες.
Zhongneng εναντίον Piaggio.
Η Piaggio δικαιώνεται τον Νοέμβριο του 2023.
Αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις.

Η διαχρονικότητα, δέλεαρ για αντίπαλες εταιρείες

Η Piaggio νίκησε την αγωγή αντιγραφής που υπέβαλλε εναντίον της κινέζικης κατασκευαστικής Zhejiang Zhongneng, με απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023. Όπως συμβαίνει και με κάθε μοτοσυκλέτα, κάθε σχέδιο καινούριου μοντέλου, προέρχεται από ανακύκλωση και διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων μοντέλων. Η Vespa της Piaggio εδώ και πολλές δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό σχέδιο που ξεχωρίζει για τις καμπυλωτές της γραμμές και τα "φουσκώματά" της, με αποτέλεσμα να κερδίσει την αγάπη πολλών δικυκλιστών (και όχι μόνο) ανά τον κόσμο. Έτσι η Piaggio, δεν διστάζει να λάβει νομικά μέτρα κατά προσπαθειών απομίμησης από άλλες εταιρείες όπως άλλωστε έγινε το 2020 που νίκησε δίκη ενάντια σε μία κινέζικη κατασκευαστική. Η κινέζικη Vespa ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στην  EICMA του 2019 στο Μιλάνο, αλλά αφαιρέθηκε από την έκθεση ύστερα από παράπονα της Piaggio. Στην δίκη που ακολούθησε, το Γραφείο Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (EUIPO) της ΕΕ, αποφάνθηκε ότι η κινέζικη Vespa αναπαρήγαγε "με αρκετή ακρίβεια" στοιχεία του Primavera και ότι εξέλειπε "του δικού της χαρακτήρα".
 

Zhongneng εναντίον Piaggio

Η κινέζικη κατασκευαστική Zhejiang Zhongneng όμως, δεν είχε σκοπό να παραδοθεί άνευ μάχης. Έτσι, έκανε αίτηση στο Γραφείο Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ με σκοπό να ακυρώσει την καταχώρηση εμπορικού σήματος της Piaggio όσων αφορά το σχήμα της Vespa. Το 2021 η EUIPO δικαίωσε την εταιρεία, εικάζοντας πως δεν υπήρχαν αποδείξεις για την ιδιαιτερότητα του σχεδίου της μοτοσυκλέτας..
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Η Piaggio δικαιώνεται τον Νοέμβριο του 2023

Όπως είναι αναμενόμενο η Piaggio άσκησε έφεση και δικαιώθηκε τον Νοέμβριο του 2023. Υπήρξε φαινομενικά ένα λάθος στην κρίση της τελικής απόφασης η οποία τελικά ανατράπηκε. Η Piaggio κατάφερε να επιδείξει αποφασιστικά την μοναδικότητα της Vespa με τη συνδρομή από πολλές λέσχες του κόσμου, μοτοσυκλέτες Vespa σε ποικίλα μουσεία, ακόμα και σημαντικές εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
 

Αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες περιπτώσεις

Η Piaggio είχε ξαναβρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπη παρόμοιων συμβάντων όπως για παράδειγμα το 2018 όπου η  γερμανική Kupman αναγκάστηκε να εκκενώσει το περίπτερο της στην EICMA, διότι η ιταλική εταιρεία παρατήρησε στα scooter της, αντίγραφα της Vespa. Οι Ιταλοί υπέβαλλαν ποινική μήνυση, με αποτέλεσμα τα μοντέλα να κατασχεθούν και συνεπώς να αφεθεί το περίπτερο της Kupman χωρίς εκθέματα για τους επισκέπτες της έκθεσης. Σε αντίθεση όμως με τα κινέζικα scooter, η ετυμηγορία για τους Γερμανούς ήταν διαφορετική: ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια εξέτασης και διαπιστευτηρίων, η EUIPO έχει απορρίψει πλήρως την αίτηση της Piaggio περί απόπειρας απομίμησης και αποφάνθηκε εν συντομία πως το μοντέλο 1954 Ri έχει αρκετά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν από μοντέλα άλλων κατασκευαστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Piaggio οι προσπάθειές της έχουν οδηγήσει σε περισσότερες από 50 ακυρώσεις μοντέλων που προσπάθησαν να φέρουν "μαϊμού" Vespas στην αγορά.