net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

To σύστημα ψύξης έχει μικρές διαστάσεις και βάρος αφού το μοτέρ συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις ψύκτρες των κυλίνδρων.

Μεγαλύτερη κατά σχεδόν 14 ίππους η ισχύς του νέου κινητήρα και αναβαθμισμένα επίπεδα λειτουργίας χάρη στην υγρόψυξη.

Κινητήρας: Νέος και ωραίος

Μπορεί, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι σχεδιαστές της εταιρίας, να μην του φαίνεται καθόλου, ωστόσο, ο boxer κινητήρας είναι πέρα από ολοκαίνουριος και υγρόψυκτος. Για την ακρίβεια οι Βαυαροί τον αποκαλούν αερο-υγρόψυκτο αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ψύκτρες στους κύλινδρους δεν έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο. Ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ιδανική θέση για να ψύχονται…φυσικά και θα ήταν κρίμα να μην εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός. Αυτός ο τρόπος ψύξης επέτρεψε στους ανθρώπους της BMW να διατηρήσουν το μέγεθος και το βάρος του συστήματος ψύξης σε λογικά επίπεδα (μόλις 2,7 κιλά) και να εστιάσουν την ψύξη με το υγρό στοιχείο σε εκείνα τα σημεία που δέχονται τη μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, την περιοχή δηλαδή γύρω από τις βαλβίδες.
Η υγρόψυξη δεν ήρθε μόνο για να αυξηθεί η απόδοση του μοτέρ αλλά για να μπορεί το μηχανικό σύνολο να περνά τις μελλοντικές προδιαγραφές θορύβου και ρύπων. Λεπτομέρειες που κάνουν και οπτικά τη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μοτέρ είναι οι νέες θέσεις για την εισαγωγή αλλά και την εξαγωγή στους κυλίνδρους που έρθει στον κάθετο άξονα με την εισαγωγή να βοηθά και στην αποτελεσματικότερη πλήρωση του κυλίνδρου. Αυτό έδωσε, επίσης, περισσότερο χώρο στους μηχανικούς ώστε να τοποθετήσουν ξεχωριστούς εκκεντροφόρους για τις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχό τους. Παράλληλα ο περισσότερος χώρος, αφήνει, σύμφωνα με την εταιρία, το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί μελλοντικά και κάποιο σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων που θα βελτιστοποιεί την απόδοσή του ανάλογα με το ρυθμό περιστροφής!
Άλλες σημαντικές αλλαγές στο νέο μοτέρ είναι η ενσωμάτωση του κιβωτίου στο μπλοκ του κινητήρα, ενώ ο συμπλέκτης είναι πλέον υγρός και πολύδισκος, φέρει χαρακτηριστικά μονόδρομης λειτουργίας και σύμφωνα με την BMW απαιτεί λιγότερη δύναμη στη μανέτα για να συμπλέξει/αποσυμπλέξει. Τέλος, το κέλυφος το ψαλιδιού που φέρει εσωτερικά τον άξονα της μετάδοσης βγαίνει πλέον από το αριστερό μέρος της μοτοσικλέτας. Ανασχεδιασμένη είναι και η κεφαλή του κυλίνδρου η οποία έχει μικρότερες διαστάσεις από την προηγούμενη οι βαλβίδες δεν είναι πλέον ακτινικά τοποθετημένες και έχουν μεγαλύτερες κατά ένα χλστ. κεφαλές και κοντύτερα ελατήρια. Πιο κοντός, κατά 5 χλστ. (από 60) είναι και ο ελαφρύτερος και πιο άκαμπτος στρόφαλος, ενώ ο αντικραδασμικός άξονας ανασχεδιάστηκε και παραμένει. Τέλος, ανασχεδιασμένες είναι και οι σχέσεις το 6τάχυτου κιβωτίου προς καλύτερη εκμετάλλευση της υψηλότερης απόδοσης.
Όσον αφορά στην τροφοδοσία του αυτή πραγματοποιείται από ένα νέο σώμα ψεκασμού με διάμετρο στα 52 χλστ. (από 50), ενώ το γκάζι είναι πλέον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Αλλαγές είχαμε φυσικά και στην νέα εξάτμιση η οποία φέρει και πεταλούδα για τον έλεγχο των καυσαερίων που βελτιώνει ακόμη περισσότερο την απόδοση.

Ο κυβισμός του boxer παρέμεινε τελικά στα 1.170 κ.εκ. (ίδια διάμετρος και διαδρομή), παρά τις φήμες για αύξηση του κυβισμού, όχι όμως και η απόδοσή του. Η τελευταία αυξήθηκε στους 123,3 ίππους και τα 12,75 kgm ροπής στις 7.700 και 6.500 σ.α.λ. αντίστοιχα. Η προηγούμενη γενιά απέδιδε 110 ίππους και 12,2 Kgm ροπής στις 7.750 και 6.000 σ.α.λ. αντίστοιχα.

 

BMW - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ