• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ο σωστός έλεγχος πριν την αγορά μιας μεταχειρισμένης μοτοσικλέτας πρέπει να υπερέχει του αρχικού ενθουσιασμού μας για αυτήν.

Ψάχνοντας το μεταχειρισμένο «διαμάντι»

Η αναζήτηση στην αγορά μεταχειρισμένου είναι μια υπόθεση που απαιτεί προσοχή, καθώς οι επιλογές είναι μεν πολλές, όπως όμως και οι παγίδες αντίστοιχα πολλές.

 
Η επιλογή της κατάλληλης μοτοσικλέτας ανάμεσα στις χιλιάδες που προσφέρονται είναι μια διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη. Λίγο ο ενθουσιασμός της στιγμής, λίγο η αμέλεια και οι ελλιπείς γνώσεις δεν αποκλείεται να σας οδηγήσουν σε μια λανθασμένη κίνηση, γι’ αυτό λοιπόν αντισταθείτε στην επιθυμία να αποκτήσετε την πρώτη μοτοσικλέτα που θα δείτε και λειτουργήστε με βάση την λογική.

Αρχικά, πριν ακόμα βγείτε στην αγορά, συγκεκριμενοποιείστε αυτό που ψάχνετε. Δεν είναι λίγες οι φορές που γι’ άλλο ξεκινάμε και κάνοντας μια σειρά μικροπαραχωρήσεων καταλήγουμε χωρίς να το καταλάβουμε σε κάτι τελείως διαφορετικό, το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Αποφασίστε ποιο μοντέλο σας ενδιαφέρει, προσδιορίστε ένα εύρος τιμών που μπορείτε να αντέξετε, αλλά και μια σειρά άλλων παραμέτρων (πχ. έτος κατασκευής, χιλιόμετρα, απαραίτητο εξοπλισμό) και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρεκκλίνει από το πλαίσιο αυτό.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο στάδιο του εντοπισμού του «στόχου», αρχίζει το δεύτερο, το οποίο συνίσταται στην συγκέντρωση πληροφοριών περί αυτού. Περιοδικά, φίλοι, συνεργεία, διαδίκτυο είναι ορισμένες από τις πηγές από όπου μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία για το «βιογραφικό» της μοτοσικλέτας που εξετάζετε. Φροντίστε να μάθετε τα πάντα για το ιστορικό της (πότε ξεκίνησε να παράγεται, πότε ανανεώθηκε και σε ποια σημεία) έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να σας ξεγελάσει.

Ένας καλά διαβασμένος αγοραστής είναι ο «εχθρός» κάθε ασυνείδητου πωλητή. Πολλές φορές από το χρώμα και μόνο μπορείτε να αντιληφθείτε το έτος παραγωγής ενός μοντέλου και να αποφύγετε κακοτοπιές (αρκετές εταιρείες διαφοροποιούν κάθε χρόνο την χρωματική γκάμα των προϊόντων τους). Εν συνεχεία, τσεκάρετε την αξία της μοτοσικλέτας στην αγορά. Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, αυτό είναι ίσως και το πιο απλό στάδιο, καθώς αν γυρίσετε στις σελίδες των φωτοαγγελιών του περιοδικού μας θα βρείτε εύκολα αυτό που ζητάτε.

Μετά από τα τρία στάδια της γενικής οριοθέτησης του στόχου, ακολουθεί το “πραγματικό” ψάξιμο, η αξιολόγηση κάθε μοτοσικλέτας ξεχωριστά μετά από επισταμένο έλεγχο. Στόχος; Η ανεύρεση εκείνης που θα προσφέρει τα περισσότερα και θα “ζητάει” τα λιγότερα. Από τους πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε, τους οποίους θα παρουσιάζουμε αναλυτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σας παραθέτουμε 2 σημαντικούς.

Αγορά με ανταλλαγή
Σε περίπτωση που η αγοροπωλησία περιλαμβάνει την ανταλλαγή της παλιάς σας μοτοσικλέτας, μην χάσετε την ευκαιρία να τσεκάρετε τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος. Αν εκτιμήσουν την προς ανταλλαγή μοτοσικλέτα χωρίς να την ελέγξουν θα πρέπει να μπείτε σε σοβαρές σκέψεις (και μάλλον να απομακρυνθείτε) καθώς το πιθανότερο είναι να έκαναν το ίδιο και με τη μοτοσικλέτα που σκοπεύετε να αγοράσετε.

Χρονολογία κατασκευής στα μεταχειρισμένα εισαγωγής
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στις μοτοσικλέτες που έρχονται ως μεταχειρισμένες από το εξωτερικό στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται η χρονολογία εισαγωγής τους στην χώρα μας και έτσι μπορεί να προκληθούν λανθασμένες εντυπώσεις. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο πχ. του 2003 αν εισαχθεί στην Ελλάδα το 2005, στην άδεια θα αναγράφεται η δεύτερη χρονολογία. Προσοχή, λοιπόν, για να μην πληρώσετε πιο πολλά από ότι πρέπει.

 

??????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ