Ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της Moto Trend, μας μιλάει για την Kymco, τα μοντέλα που θα δούμε στο μέλλον, αλλά και τους λόγους για τους οποίους τα scooter βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της προτίμησης του ελληνικού κοινού.
Μ.Τ.: Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τη MotoTrend και τις εταιρείες που αντιπροσωπεύει;
Γ.Σ.: Η Moto Trend S.A. ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό την αντιπροσώπευση των προϊόντων παραγωγής (μοτοποδήλατα, μοτοσικλέτες, ATV) του εργοστασίου Kwang Yang Motor Co., Ltd (KYMCO) στην ελληνική αγορά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί στην προσωπική μου διαδρομή βρέθηκαν πέντε επιχειρηματίες με γνώση του χώρου και της αγοράς, που πίστεψαν στην πεποίθησή μου για τη δυνατότητα που είχε το συγκεκριμένο εργοστάσιο για μια πετυχημένη πορεία στη χώρα μας. Αναφέρομαι στους ιδρυτές της Moto Trend, κ.κ Διογένη Χιωτάκη, Γεώργιο Κουτσουρίδη, Βασίλη Γιαννακόπουλο, Χάρη Κρηντιώτη, καθώς και στην κα Μαρία Ροτσάκη. Ήταν ένα τολμηρό εγχείρημα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, όπου στην ελληνική αγορά επικρατούσε η άποψη ότι η Taiwan είναι μια χώρα που υστερεί έναντι των παραδοσιακών δυνάμεων της αγοράς μοτοσικλέτας.
Όλοι γνωρίζαμε, με βάση τα δεδομένα της εποχής εκείνης, τις δυσκολίες και τους κινδύνους του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Γνωρίζαμε όμως και τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου εργοστασίου, τόσο στη δική μας όσο και στην παγκόσμια αγορά.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα, η Moto Trend προχώρησε με προσεκτικά βήματα, οργανώθηκε, έχτισε ένα αξιόλογο δίκτυο διανομής που στις μέρες μας απαριθμεί πάνω από 140 σημεία με επιλεγμένους συνεργάτες -από τους οποίους οι περισσότεροι διαθέτουν κάθετες μονάδες εξυπηρέτησης- και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Αν έπρεπε να περιορίσω σε μερικές μόνο λέξεις τα εργαλεία που μας βοήθησαν σε όλη αυτή τη διαδρομή, θα επέλεγα τις παρακάτω: υπομονή, επιμονή, εργατικότητα, συνέπεια, οργάνωση, σοβαρότητα και σεβασμός στον καταναλωτή.
Μ.Τ.: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σημεία της Kymco και πώς τα εκμεταλλεύεστε στην ελληνική αγορά;
Γ.Σ.: Η Kymco, με κληρονομιά την τεχνογνωσία της Honda Ιαπωνίας και με αυτοδύναμα τμήματα σχεδίασης, έρευνας και εξέλιξης, πίστευε εξαρχής ότι το scooter αποτελεί την ιδανική λύση στο σύγχρονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Με καθετοποιημένη παραγωγή, εκτός από τα πρότυπα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και ISO 13485 σε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, διανομής και στήριξης μετά την πώληση, εφαρμόζει τα πρότυπα TPM (Total Productive Management) και TQM (Total Quality Management) και φιλοδοξεί να κατακτήσει σύντομα την πρόκληση του μηδενικού ελαττώματος των προϊόντων (zero defect). Σήμερα είναι σε θέση να κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας στην παγκόσμια αγορά μοτοσικλέτας και τροφοδοτεί με κινητήρες αρκετούς Ευρωπαίους κατασκευαστές.
Με δεδομένα τα υψηλά στάνταρτ ποιότητας, τα οποία συνδυάζονται με τις εξαιρετικά προσιτές τιμές, πιστεύουμε ότι ο δικός μας ρόλος είναι να πείσουμε τον καταναλωτή ότι τον στηρίζει μια φιλική και σοβαρή εταιρεία που είναι κοντά του και μετά την πώληση. Πιστεύουμε ότι η αποδοχή των προϊόντων της Κymco σε ένα μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί. Στη δουλειά μας, η προσπάθεια δεν τελειώνει ποτέ. Όσο η Κymco προχωρά και εξελίσσεται, πάντα θα υπάρχουν για εμάς προκλήσεις για την επίτευξη του καλύτερου. Ζούμε στην εποχή των εξελίξεων και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, ειδικά σε μια αγορά με πολλές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η ελληνική.
Μ.Τ.: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες τα scooter έχουν αντικαταστήσει τα παπιά στην κορυφή της προτίμησης των Ελλήνων αναβατών;
Γ.Σ.: Για τους ανθρώπους της Moto Trend, η συγκεκριμένη στροφή ήταν αναμενόμενη. Χρειάστηκε απλά λίγος χρόνος παραπάνω στη χώρα μας. Υπήρξαν κατά το παρελθόν δύο σημαντικά γεγονότα που καθυστέρησαν αυτή την εξέλιξη. Το ένα είναι το οικονομικό κραχ των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που δημιούργησε τις συνθήκες να εισρεύσει στην αγορά μας μεγάλος όγκος παπιών σε πολύ χαμηλές τιμές, με δεδομένο ότι αυτά ήταν αδύνατο να διατεθούν στις αγορές όπου κυρίως χρησιμοποιούσαν αυτό το δίκυκλο. Εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε και το όνειρο μεγάλου αριθμού μεταπωλητών να γίνουν εισαγωγείς. Το δεύτερο ήταν η λαίλαπα του φτηνού κινέζικου προϊόντος, που έδωσε την ευκαιρία στην ίδια κατηγορία εμπόρων να ζωντανέψουν το όνειρο. Δεν θέλω να μειώσω σε καμία περίπτωση την αξία των παπιών που σημάδεψαν για δεκαετίες την ελληνική αγορά μοτοσικλέτας και σε μεγάλο βαθμό προσέφεραν εξυπηρέτηση σε τόσο κόσμο και δουλειά σε τόσες οικογένειες. Ωστόσο, η εξέλιξη προχωρά, οι υποδομές και στη χώρα μας βελτιώνονται έστω και αργά και πάνω από όλα, η στροφή κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών στο scooter έδωσε το έναυσμα στις κατασκευάστριες εταιρείες να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην εξέλιξη αυτής της κατηγορίας. Σήμερα, ένα σύγχρονο scooter δεν έχει τεχνολογικά να ζηλέψει πολλά από μια μοτοσικλέτα, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη χρηστικότητά του κυρίως μέσα στα αστικά κέντρα και όχι μόνο, το φέρνει σε προνομιακή θέση. Επιγραμματικά, θα έλεγα ότι στον τομέα αυτό στη χώρα μας έγινε ένα άλμα προσέγγισης στα ευρωπαϊκά πρότυπα μετακίνησης με δίκυκλο.
Μ.Τ.: Σε τι βαθμό σάς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση; Πώς την αντιμετωπίζετε;
Γ.Σ.: Για αυτούς που παρακολουθούν με προσοχή τα γεγονότα, η κρίση ήταν αναμενόμενη. Επίσης, οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ήταν γνωστές. Αντιμετωπίζουμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις και πάντα με βάση έναν αρχικό σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2008. Μέχρι σήμερα είμαι ικανοποιημένος, γιατί επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι η Moto Trend έχει χτιστεί πάνω σε γερές βάσεις. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Μέχρι σήμερα, η κρίση μάς έχει επηρεάσει τόσο όσο περιμέναμε. Για την εταιρεία μας και για πολλούς από τους συνεργάτες μας θα είναι μια καλή χρονιά. Προβλήματα υπάρχουν και σίγουρα θα ενταθούν στο μέλλον. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται αυτοσυγκράτηση, προγραμματισμός, συνετή πολιτική και φρόνηση. Πιστεύω ότι στη χώρα μας είμαστε στο πρώτο στάδιο της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της μοτοσικλέτας είναι παραμελημένος, χωρίς ουσιαστική κρατική μέριμνα, έχω την πεποίθηση ότι θα επηρεαστεί τελικά λιγότερο από πολλούς άλλους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Ελπίζω ότι επιτέλους αυτοί που έχουν την εντολή από το λαό να νομοθετούν και με τον τρόπο αυτό να καθορίζουν τους κανόνες της αγοράς και την τύχη μας, θα αντιληφθούν ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρειάζονται άμεση στήριξη.
Μ.Τ.: Στην Έκθεση του Τόκιο είδαμε την Kymco να παρουσιάζει κάποια νέα μοντέλα που ενισχύουν την υπάρχουσα φιλοσοφία της γκάμας της. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για αυτά;
Γ.Σ.: Θα σταθώ στη λέξη φιλοσοφία. Η Kymco πίστευε και πιστεύει στη χρησιμότητα και χρηστικότητα των scooter. Με δεδομένο ότι το αγοραστικό κοινό αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές φιλοσοφίες και ανάγκες, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όσο το δυνατόν περισσότερων κατηγοριών του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρακολουθώντας την εξέλιξη των αναγκών της αγοράς, τις περισσότερες φορές πρωτοπορεί και κάποιες άλλες ακολουθεί σε βαθμό που να έχει να παρουσιάσει πάντα κάτι σε κάθε κατηγορία κοινού. Πολύ σύντομα η γκάμα της εταιρείας μας θα συμπληρωθεί με το νέο People S 300i GT, το οποίο έρχεται να καλύψει ολόκληρη τη σειρά των scooter με μεγάλο τροχό 16 ιντσών.
Μεγάλο όπλο στο μοντέλο αυτό αποτελεί ο νέος τετραβάλβιδος κινητήρας 300 κ.εκ. που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Down Town 300 και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την ελληνική αγορά. Επίσης, θα συμπληρωθεί η γκάμα των LIKE με ένα μοντέλο 200 κ.εκ. με ψεκασμό και ιδιαίτερα φιλική τιμή. Θα περιοριστώ σε αυτά τα μοντέλα, τα οποία θα παρουσιαστούν πολύ σύντομα στην αγορά μας. Σίγουρα, πάντως, μέσα στην επόμενη χρονιά θα μας δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με μερικά ακόμα.
Μ.Τ.: Μιας και αυτό το τεύχος του Moto Τρίτη είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον και τις οικολογικές προεκτάσεις της βιομηχανίας των δικύκλων, θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Kymco προς μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση και τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον.
Γ.Σ.: Τα εργοστάσια της Kymco εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν τα πρότυπα περιβαλλοντολογικής διαχείρισης ISO 14001. Εξάλλου, είναι χρόνια γνωστό ότι υπήρξε πρωτοπόρος στην εξέλιξη του ηλεκτροκίνητου scooter. Ήδη είναι πολύ κοντά στη μαζική παραγωγή του. Θα έχουμε άραγε τις υποδομές να το υποδεχτούμε και στην Ελλάδα;
Μ.Τ: Τέλος, θα ήθελα να μας πείτε μερικά λόγια για εσάς και ποια είναι η σχέση σας με τα δίκυκλα.
Γ.Σ.: Είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος που εργάζομαι από πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΣΟ & ΕΕ το 1971. Ξεκίνησα από το συγκρότημα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και είχα την τύχη να ασχοληθώ στο λογιστήριο με την κοστολόγηση, σε εποχές που δεν ήταν και τόσο γνωστή στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα, για 10 χρόνια. Ως υπεύθυνος του τμήματος κοστολόγησης (Standard cost), λοιπόν, έμαθα να σκέφτομαι να αναλύω και στο τέλος να οργανώνω. Έκανα το λάθος να γίνω τραπεζικός (ΕΤΕ ) και άντεξα 10 ολόκληρα χρόνια, στα οποία ευτυχώς φρόντισα να είμαι σε επικοινωνία με την αγορά και το γνωστικό μου αντικείμενο. Από το 1993 δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην πρόκληση του ιδιωτικού τομέα και από το 1997 αγωνίζομαι για ένα στοίχημα ζωής: να δω τη Μoto Trend να μεγαλώνει. Προκλήσεις και δυσκολίες υπάρχουν πολλές, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά. Φάρος σε όλη μου τη διαδρομή: «Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα». Η ενασχόλησή μου με το δίκυκλο χρονολογείται από το 1993.