368 οδηγοί χάνουν καθημερινά το δίπλωμά τους λόγω μη χρήσης κράνους!

Μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Τροχαία εφαρμόζει αυστηρά την εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», επιβάλλοντας καθημερινά περισσότερες από 368 παρα

Μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Τροχαία εφαρμόζει αυστηρά την εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», επιβάλλοντας καθημερινά περισσότερες από 368 παραβάσεις.

Καθημερινές αφαιρέσεις διπλώματος και πρόστιμα 350 ευρώ σε δίκυκλα
2.578 παραβάσεις οδηγών σε μία εβδομάδα – Στο στόχαστρο και οι διανομείς
Πρώτη η Αττική στις παραβάσεις, ακολουθούν Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλονίκη
Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα

Καθημερινές αφαιρέσεις διπλώματος και πρόστιμα 350 ευρώ σε δίκυκλα

Μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Τροχαία εφαρμόζει αυστηρά την εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», επιβάλλοντας καθημερινά περισσότερες από 368 παραβάσεις. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες σε κάθε οδηγό δικύκλου που εντοπίζεται χωρίς κράνος – είτε για προσωπική χρήση είτε σε επαγγελματικά δρομολόγια. Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για οδηγούς που μεταφέρουν επιβάτη χωρίς κράνος, ενώ ο ίδιος ο επιβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ. Για τους χρήστες Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.), το πρόστιμο ανέρχεται στα 30 ευρώ.
 

2.578 παραβάσεις οδηγών σε μία εβδομάδα – Στο στόχαστρο και οι διανομείς

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων (7–13 Ιουλίου 2025), η Τροχαία πραγματοποίησε 25.041 ελέγχους και βεβαίωσε 2.578 παραβάσεις σε οδηγούς και 461 σε επιβάτες. Από τους παραβάτες οδηγούς, οι 2.404 ήταν χειριστές δίκυκλων – εκ των οποίων 141 διανομείς – ενώ 113 παραβάσεις αφορούσαν χρήστες Ε.Π.Η.Ο. και 55 οδηγούς ATV. Οι έλεγχοι γίνονται με τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και Ο.Ε.Π.Τ.Α. της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις εταιρείες ενοικίασης και στους εργοδότες διανομέων, καθώς είναι υπόχρεοι να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων τους.

Πρώτη η Αττική στις παραβάσεις, ακολουθούν Νότιο Αιγαίο και Θεσσαλονίκη

Η περιφέρεια Αττικής κατέχει την πρώτη θέση στις βεβαιωμένες παραβάσεις με 936 κλήσεις σε μία εβδομάδα. Ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 264, η Θεσσαλονίκη με 262, η Δυτική Ελλάδα με 248, η Κρήτη με 224, τα Ιόνια Νησιά με 218, η Πελοπόννησος με 204, η Θεσσαλία με 143 και η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 123. Πιο πίσω βρίσκονται η Ήπειρος (115), η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (91), το Βόρειο Αιγαίο (69) και η Δυτική Μακεδονία με μόλις 19 παραβάσεις. Το μέγεθος της παρέμβασης δείχνει τη συστηματικότητα με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα από τις Αρχές, με στόχο να εδραιωθεί η κουλτούρα του κράνους σε όλη τη χώρα.
 

Παράλληλες δράσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα

Η Ελληνική Αστυνομία δηλώνει ότι η εκστρατεία δεν στοχεύει μόνο στην τιμωρία, αλλά κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας των αναβατών. Πέρα από τους ελέγχους, υλοποιούνται παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σε συνεργασία με Δήμους και τοπικές κοινότητες, διοργανώθηκαν ενέργειες όπως διανομή προστατευτικών κρανών στα Χανιά και τα Τρίκαλα, καθώς και μοιραστικά φυλλάδια σε άλλες περιοχές. Με κεντρικό μήνυμα ότι «Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές», η Τροχαία υπόσχεται καθημερινή και διαρκή παρουσία στους δρόμους, για να διασφαλίσει ότι ο νόμος εφαρμόζεται στην πράξη και να μειώσει δραστικά τους τραυματισμούς και τις απώλειες ζωών.
 

BEST BUY
PERKO