• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Share

HOW TO

Περιφερειακή αναβάθμιση σε Superbike
Περιφερειακή αναβάθμιση σε Superbike
Διαβάστηκε από 2680 αναγνώστες
Μπορεί οι Superbike μοτοσικλέτες να είναι ό,τι πιο κορυφαίο υπάρχει στον κόσμο των δύο τροχών, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν σημεία τους που επιδέχονται βελτίωση.

Οι Superbike μοτοσικλέτες αποτελούν τα πιο high tech δίκυκλα. Τα εργοστάσια κατασκευής δίνουν μεγάλη φροντίδα και προσοχή σε αυτές, μιας και αποτελούν το γόητρο της εκάστοτε φίρμας που επηρεάζει τις συνολικές πωλήσεις ολόκληρης της γκάμας της. Οι συγκεκριμένου τύπου μοτοσικλέτες φέρουν τεχνολογία και εφαρμογές που προέρχονται από τους αγώνες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν σηκώνουν βελτίωση ανάλογα με τα γούστα του ιδιοκτήτη τους. Στη συνέχεια σάς παρουσιάζουμε τα 7 βασικά στάδια στη βελτίωση μιας Superbike μοτοσικλέτας.

ΕΙΔΙΚΟΣ
Ο Αντώνης Μερεμέτης δραστηριοποιείται αγωνιστικά από το 1993 και κατέκτησε την πρωτιά το 1995 στην κατηγορία των Νέων. Έχει επίσης καταταχθεί στη 15η θέση (από τις 100 πανευρωπαϊκά) του Euro Gilera Tropheo. To κατάστημά του, το οποίο αποτελεί και συνεργείο ιδρύθυκε το 2005 με εξειδίκευση στη μέγιστη βελτίωση των supersport με άρτια γνώση των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων των νέων μοτοσικλετών. Συνεργάζεται στον αγωνιστικό τομέα με τη Μοτοδυναμική (Yamaha) και αποτελεί αντιπρόσωπο των ιαπωνικών εξατμίσεων Titanium Force, των τροχών και ζαντών της PVM, των φρένων της PFM και της Harris Performance.
Βριλησσού 61, Πολύγωνο,
τηλ: 210-6454563.


1. Εξάτμιση

Η πλέον συνήθης αλλαγή σε μια Superbike μοτοσικλέτα αφορά στην εξάτμιση. Για λόγους κόστους και περιορισμών, οι εξατμίσεις με τις οποίες είναι εξοπλισμένες οι μοτοσικλέτες, είναι βαριές και "πνίγουν" τις επιδόσεις του κινητήρα. Η πιο οικονομική λύση είναι η αντικατάσταση μονάχα του τελικού του συστήματος εξαγωγής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών τελικά, με υλικό κατασκευής το μαγνήσιο ή το ανθρακόνημα. Φυσικά, η πιο ολοκληρωμένη πρόταση, που θα συμβάλει σημαντικά τόσο στη μείωση του βάρους της μοτοσικλέτας όσο και στη βελτίωση των επιδόσεων του κινητήρα, είναι ένα ολόκληρο σύστημα εξαγωγής, το οποίο περιλαμβάνει, εκτός του τελικού, και τους σωλήνες μεταφοράς των καυσαερίων. Αρκετοί κατασκευαστές εξατμίσεων διαθέτουν για το προϊόν τους συγκριτικό σχεδιάγραμμα δυναμομέτρησης, που εκτός της βελτίωσης της μέγιστης ιπποδύναμης και ροπής, αναφέρει και το πώς διαμορφώνεται η απόδοση του κινητήρα σε σχέση με εκείνη που παράγεται με το νορμάλ τελικό. Αυτό το στοιχείο, λοιπόν, θα είναι καλό να το εξετάσετε πριν προχωρήσετε στην αντικατάσταση του συστήματος εξαγωγής, ώστε να επιλέξετε την εξάτμιση που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας, σύμφωνα με τη χρήση που κάνετε στη μοτοσικλέτα σας.

2. Συσκευή διαχείρισης καυσίμου
Έχει επικρατήσει η άποψη ότι με ένα after market τελικό εξάτμισης, ο κινητήρας της μοτοσικλέτας απελευθερώνει την κρυμμένη του δύναμη. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα αληθές. Αρχικά, λόγω του ότι οι after market εξατμίσεις επιτρέπουν ευκολότερη ροή των καυσαερίων, απαιτείται καλύτερη πλήρωση του κινητήρα με καύσιμο. Στα παλαιά συστήματα τροφοδοσίας των μοτοσικλετών που διέθεταν καρμπιρατέρ, η διαδικασία αυτή ήταν περισσότερο χρονοβόρα, αλλά πιο οικονομική, μιας και αρκούσε η αντικατάσταση των ζίγκλερ με μεγαλύτερα. Στα σύγχρονα συστήματα, όμως, αυτά του ηλεκτρονικού ψεκασμού, οι ρυθμίσεις γίνονται μονάχα από συσκευές που παρεμβάλλονται στο ηλεκτρονικό κύκλωμα της τροφοδοσίας. Η συσκευή διαχείρισης καυσίμου, λοιπόν, αναλαμβάνει να δώσει εντολή στην κεντρική μονάδα ελέγχου του ηλεκτρονικού ψεκασμού σε ποιες στροφές του κινητήρα και πόσο περισσότερο καύσιμο θα δώσει, καλύπτοντας τις νέες απαιτήσεις του κινητήρα.

3. Φρένα

Μια μοτοσικλέτα που βελτιώνεται ώστε να επιτυγχάνει καλύτερες επιδόσεις, πρέπει να βελτιωθεί και σε ό,τι αφορά την επιβράδυνση. Το πρώτο στάδιο στη βελτίωση των φρένων είναι η αντικατάσταση στα ελαστικά σωληνάκια μεταφοράς των υγρών του κυκλώματος (μαρκούτσια). Η αντικατάσταση των εργοστασιακών λαστιχένιων σωληνώσεων με κάποια υψηλής πίεσης που είναι επενδυμένα με μεταλλικό πλέγμα, θα βελτιώσει τόσο την αίσθηση των φρένων όσο και τη δύναμή τους. Επίσης, η αλλαγή στα τακάκια με κάποια καλύτερης ποιότητας, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Προχωρώντας ακόμα βαθύτερα στη βελτίωση του συστήματος πέδησης, το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τους δίσκους των φρένων. Στο εμπόριο, αρκετοί κατασκευαστές διαθέτουν δισκόπλακες για όλα τα μοντέλα της αγοράς. Τέλος, αν οι απαιτήσεις σας είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η χρήση της μοτοσικλέτας το επιβάλλει (π.χ. track days), ίσως θα πρέπει να προχωρήσετε και στην αντικατάσταση της τρόμπας του φρένου με κάποια "μεγαλύτερη". Πάντως, προσοχή, μιας και αν η μοτοσικλέτα σας διαθέτει συμβατική τρόμπα, η αντικατάστασή της με κάποια τύπου radial μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η δεξιά μανέτα να βρίσκει στο εσωτερικό του φέρινγκ με το τιμόνι στραμμένο αριστερά.

4. Αμορτισέρ
Τα αμορτισέρ που διαθέτουν οι σημερινές Superbike μοτοσικλέτες, αν και είναι ιδιαίτερα καλά, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ποιότητα λειτουργίας των after market. Επίσης, τα τελευταία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα αμορτισέρ πρώτης τοποθέτησης, μιας και μπορούν να επισκευαστούν πλήρως, με αποτέλεσμα να διατηρούν τα χαρακτηριστικά καλής λειτουργίας τους επ’ αόριστον.

5. Μαρσπιέ
Οι μοτοσικλέτες παραγωγής διαθέτουν μια θέση οδήγησης που καλείται να καλύψει τις ανάγκες αναβατών διαφορετικών αναστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κι αυτός ο τομέας να επιδέχεται βελτίωση, προκειμένου να φέρουμε τη μοτοσικλέτα στα μέτρα μας. Τα after market μαρσπιέ, τις περισσότερες φορές δίνουν την επιλογή αρκετών ρυθμίσεων για τη διαμόρφωση της θέσης τους τόσο σε ύψος όσο και σε μήκος. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η αναμφίβολα καλαίσθητη σχεδίασή τους σε σχέση με των εργοστασιακών μαρσπιέ

6. Ανθρακονημάτινο κουστούμι
Αν έχετε αποφασίσει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα ολοκληρώσετε τη βελτίωση της μοτοσικλέτας σας αντικαθιστώντας το πλαστικό "κουστούμι" της με ένα κατασκευασμένο από ανθρακόνημα. Εκτός από τη βελτίωση της εικόνας της μοτοσικλέτας, θα έχετε κέρδος και στη μείωση του βάρους της.

7. Ελαστικά

Επειδή κάθε αγοραστής Superbike μοτοσικλέτας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να τη χρησιμοποιεί και στην πίστα, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι απαιτείται και ένα ζευγάρι λάστιχα με προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση. Στο εμπόριο, όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν μια σειρά ελαστικών για χρήση πίστας, απ’ όπου θα μπορέσετε να επιλέξετε το κατάλληλο βάσει του τρόπου που οδηγείτε και φυσικά της εμπειρίας σας.