net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Superprestigio: Χορταστικό θέαμα, 1ος ο Baker

Το Superprestigio πρόσφερε υπέροχο θέαμα σε όσους παραβρέθηκαν στο Palau Sant Jordi της Καταλονίας. Πρωταγωνιστής μέχρι τέλους ο Marc Marquez! Δείτε στιγμιότυπα, αποτελέσματα και τον αγώνα.

 
Για την ισπανική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε και αυτή τη χρονιά από το ισπανικό περιοδικό μοτοσικλέτας Solo Moto (αποτελεί δική του ιδέα εδώ και 30 χρόνια) αλλά και τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο MotoGP, Marc Marquez, σας μιλήσαμε πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Το φετινό Superprestigio, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου, ανήκει πλέον στην ιστορία και θα το θυμούνται σίγουρα πολλοί τόσο για τους λαμπερούς αστέρες που πήραν μέρος στον φιλανθρωπικού χαρακτήρα αγώνα όσο και για την μάχη που εκτυλίχθηκε στον σούπερ τελικό μεταξύ του Marquez αλλά και του πρωταθλητή, AMA Grand National, Brad Baker, του «παγκόσμιου» δηλαδή πρωταθλητή στο dirt track. Ας δούμε όμως τι έγινε, με λίγα λόγια, μέχρι να φτάσουμε εκεί.

Προκριματικά και μικροί τελικοί

Ο Marquez κέρδισε εύκολα και τα δύο προκριματικά σκέλη στην κατηγορία Superprestigio (για αναβάτες του Π.Π.Τ.), με τους Ricky Cardus και Johann Zarco να παίρνουν τις άλλες δύο από τις οχτώ συνολικά θέσεις για τα  τέσσερα σκέλη «τελικούς» της κατηγορίας. 

Ο Ισπανός, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, κυριαρχώντας και στους τρεις από τους τέσσερις τελικούς της κατηγορίας κερδίζοντας έτσι μια θέση στο main event της βραδιάς, ακολουθούμενος από τους, Tito Rabat, Kenny Noyes και Aleix Espargarο.

Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των υπόλοιπων αναβατών φάνηκε από τον αποκλεισμό τρανταχτών ονομάτων του παγκόσμιου πρωταθλήματος ταχύτητας αφού  οι Maverick Vinales, Alvaro Bautista, Bradley Smith και Alex Rins (2ος στο Moto3) δεν κατάφεραν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό. 

Στην κατηγορία Open (αναβάτες dirt track), ο Baker πραγματικά δεν είχε αντίπαλο-στην Ευρώπη το πρωτάθλημα είναι σε ερασιτεχνικό επίπεδο σε σχέση με τις Η.Π.Α.- και έφτασε εύκολα στον σούπερ τελικό της εκδήλωσης, αν και πίσω από αυτόν ο ανταγωνισμός ήταν έντονος. Στον μεγάλο τελικό τον ακολούθησαν οι Jose Pedro Gοmez, Merle Scherb και Dani Ribalta κατακτώντας τις επομενες τρεις θέσεις στον μοναδικό τελικό της κατηγορίας. 

Σούπερ τελικός
Το μεγάλο γεγονός τις βραδιάς επεφύλασσε τα καλύτερα για το κοινό που βρέθηκε στο κλειστό καταλανικό γήπεδο με τους οχτώ καλύτερους αναβάτες του event να είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για τους θεατές παρά το φιλανθρωπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα του αγώνα οι Baker και Marquez τράβηξαν πάνω τους τα βλέμματα, εξαφανίστηκαν μπροστά από τους υπόλοιπους και επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για μεγάλη μεταξύ τους μάχη για την πρωτιά. Οι δύο τους αντάλλαξαν πολλές φορές θέση μεταξύ τους με τον «ερασιτέχνη» Marquez να δείχνει εξαιρετικά άνετος πάνω στη μοτοσικλέτα του και τον Baker, που επέλεγε πιο ανοιχτές γραμμές, να εντυπωσιάζει με τον «βελούδινο» και κοντρολαρισμένο τρόπο οδήγησής του σε κάθε στροφή. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι και τον ένατο γύρο με τους δύο αναβάτες να δίνουν ένα εξαιρετικό show, που κρατούσε του θεατές σε αγωνία, μέχρι και τον ένατο γύρο. Σε αυτό το σημείο και με τρεις γύρους να απομένουν ο Baker αποφάσισε να περάσει τον Ισπανό από την εσωτερική. Ο Marquez δεν αντιλήφθηκε την πρόθεση του Αμερικανού με αποτέλεσμα να κλείσει την τροχιά πάνω του, να ακουμπήσουν μεταξύ τους και να πέσει. Ο Baker έδειξε αμέσως την ανησυχία του, κόβοντας εμφανώς ρυθμό και κοιτάζοντας συνέχεια πίσω και γύρω του μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο παγκόσμιος πρωταθλητής είναι καλά. Ο Marquez τελικά σηκώθηκε ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του και τερμάτισε σε χαλαρό ρυθμό χαιρετώντας τα πλήθη. Πρώτος ο Bake,r λοιπόν, σε ένα συναρπαστικό αγώνα-εκδήλωση με το βάθρο να συμπληρώνεται από τους Tito Rabat (Moto2) και Kenny Noyes (πρώην Moto2).


«Είμαι στενοχωρημένος για την επαφή που είχα με τον Marquez στον τελικό. Ήταν μια εξαιρετική μάχη και θα ήταν υπέροχο να επαναλάβω αυτή την εμπειρία στις Η.Π.Α. και να προσκαλέσω τον Marc στο «Μισό Μίλι» την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Baker μετά το τέλος του αγώνα.

Από την μεριά του ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο MotoGP, δεν έδειξε καμία δυσαρέσκεια για την πτώση του και δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή την εκδήλωση. Η φίλαθλοι στην Ισπανία ανακάλυψαν το dirt track και το απόλαυσαν τόσο όσο και εμείς. Η μάχη με τον Baker ήταν ωραία. Έμαθα πολλά πράγματα. Ελπίζω να δω αυτή την εκδήλωση (να πραγματοποιείται) εδώ και του χρόνου.»

Αποτελέσματα κατηγοριών/τελικού:

Κατηγορία Junior:
1) Gerard Riu (ESP) Kawasaki
2) Remy Gardner (AUS) Kawadaki
3) Genis Gelada (ESP) Kawasaki
4) Luca Gardner (AUS) Kawasaki
5) Salvador Gelada (ESP) Kawasaki

Κατηγορία Open 
1) Brad Baker (USA) KTM
2) José Pedro Gómez (ESP) Yamaha
3) Merle Scherb (USA) Yamaha
4) Dani Ribalta ESP) Kawasaki
5) Tom Neave (GBR) Honda

Κατηγορία Superprestigio
1) Marc Márquez (ESP) Honda
2) Tito Rabat (ESP) Honda
3 Kenny Noyes (USA) Suzuki
4) Aleix Espargarο (ESP) Yamaha
5) Lorenzo Baldasarri (ITA) Kawasaki

Σούπερ τελικός 
1) Brad Baker (USA) KTM
2) Tito Rabat (ESP) Honda
3) Kenny Noyes (USA) Suzuki
4) Aleix Esparagaró (ESP) Yamaha
5) José Pedro Gómez (ESP) Yamaha
6) Merle Scherb (USA) Yamaha
7) Dani Ribalta (ESP) Kawasaki
8) Marc Márquez (ESP) Honda

 

?????? - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ