MotoGP: Νέα «ποινή» από φέτος

Έναν νέο τρόπο τιμωρίας για παραπτώματα εντός αγώνα καθιερώνει σταδιακά η Dorna, για το Moto GP. Δείτε περισσότερα.

Λίγο πριν τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος, η Dorna σε συνδυασμό με τους αναβάτες ετοιμάζεται να εισάγει επίσημα, μια νέα πιθανή ποινή στους αγωνιζόμενους για μικρές παραβάσεις στον αγώνα. Πρόκειται ουσιαστικά, για υποχρεωτικό πέρασμα από εναλλακτικό, πιο αργό τμήμα της διαδρομής, το οποίο θα κόβει αντίστοιχα χρόνο από τους αναβάτες (Long Lap Penalty, όπως ήδη αναφέρεται διεθνώς).

Για την πίστα του Qatar, η περιοχή αυτή βρίσκεται έξω από την 8η στροφή και εξαναγκάζει τους αναβάτες να ανοίξουν την τροχιά τους, χαλώντας αντίστοιχα τις γραμμές και την ταχύτητά τους. Οι αναβάτες που ήδη δοκίμασαν αυτό το τμήμα, μεταξύ αυτών και ο Valentino Rossi, μίλησαν για μια διαφορά περίπου 3 δευτερολέπτων και κάτι παραπάνω, όταν περνούσαν από την περιοχή της ποινής.

Η νέα ποινή αυτή αρχικά είχε σκοπό να αντικαταστήσει την ποινή της παραχώρησης μιας θέσης στον αγώνα, την οποία ήδη οι αναβάτες βρήκαν τρόπο να την αντιμετωπίσουν απλά ανακτώντας πίσω την θέση που παραχώρησαν, αμέσως. Ωστόσο, μάλλον η νέα ποινή θα παραμείνει στο «οπλοστάσιο» του αλυτάρχη, σε περίπτωση που χρειαστεί να τιμωρηθεί κάποιος αναβάτης.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του εξωτερικού, η επιτροπή αγώνων που αποτελείται από τους Loris Capirossi, Franco Uncini και Carlos Ezpeleta, θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της χρονιάς, για εφαρμογή του νέου μέτρου σε όλες τις πίστες του ημερολογίου και για εξέταση σχετικά με το ποιες πίστες, έχουν τεχνικά την δυνατότητα να φέρουν ένα κομμάτι εναλλακτικής διαδρομής.