Ο Marc Marquez είναι -και με αντικειμενικά κριτήρια- το φαινόμενο της εποχής.

Marquez: Ο καλύτερος της δεκαετίας (και επίσημα)

Οι αριθμοί μίλησαν: Ο εξόχως θεαματικός και για κάποιους «αμφιλεγόμενος» Marc Marquez είναι ο καλύτερος αναβάτης των τελευταίων ετών, με επιδόσεις και αποτελέσματα που εντυπωσιάζουν ακόμα και επί χάρτου…

Είναι αγαπημένο θέμα των «οπαδών» του MotoGP, η ανακήρυξη του «καλύτερου αναβάτη του αθλήματος», κάτι το οποίο έχει συχνά έντονη υποκειμενική χροιά, αξιολογήσεις που δεν διασταυρώνονται και –γιατί όχι- οπαδισμό και χουλιγκανισμό. Η γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει και πάλι την αλήθεια, μέσα από ένα μεγάλο ρεπορτάζ του David Emmett, του πασίγνωστου δημοσιογράφου MotoGP.

Ποιος είναι λοιπόν, και επίσημα, ο καλύτερος; Την απάντηση την ξέρουμε ήδη, σε γενικές γραμμές: Ναι, είναι ο Marc Marquez. Το απόλυτο φαινόμενο της δεκαετίας, ο 26χρονος αναβάτης κατακτά και την στατιστική, μετά από τις παγκόσμιες πίστες. Ας δούμε αναλυτικά τις επιδόσεις του.

Αρχικά, ο Marquez έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πλασαρισμάτων στο βάθρο, σε σχέση με τις εκκινήσεις του: Έχει πάρει μέρος σε 127 αγώνες τα τελευταία 10 χρόνια, πετυχαίνοντας 95 βάθρα, ένα ποσοστό της τάξης του 74,8%! Στην δεύτερη θέση της ανάλογης λίστας, βρίσκεται ο Casey Stoner με 35 βάθρα σε 53 εκκινήσεις, ένα ποσοστό 70%. Ακολουθεί ο Jorge Lorenzo, ο οποίος σε 180 εκκινήσεις έχει ανέβει στο βάθρο στους 96 από τους αγώνες αυτούς, με ποσοστό 56,8%.

Στις νίκες, ο Marquez εξακολουθεί να προηγείται της ανάλογης λίστας, με 56, ενώ τον ακολουθούν οι Lorenzo και Pedrosa, με 42 και 23 αντίστοιχα. Εκεί που ο Marquez βρίσκεται σε… δικό του κόσμο, είναι στις pole positions. Ο Ισπανός έχει κερδίσει 62 poles, σχεδόν τις… τριπλές από τον δεύτερο στην αντίστοιχη λίστα Casey Stoner, με 21. Τρίτος πλασάρεται ο Jorge Lorenzo με 34 Poles.

Τέλος, όσον αφορά την συγκομιδή βαθμών, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Emmett δεν παρουσίασε μόνο τους περισσότερους βαθμούς που ο αναβάτης κατέκτησε, αλλά και το ποσοστό τους έναντι των περισσότερων δυνατών βαθμών που θα μπορούσαν να κερδίσουν, κατά την διάρκεια των ενεργών σεζόν τους! Με αυτό τον τρόπο, συνυπολογίζονται και οι προσθήκες αγώνων στο ημερολόγιο, άρα και η αύξηση των διαθέσιμων βαθμών, αλλά και μια «εξίσωση» της απόδοσης των αναβατών ανάλογα με το πόσα χρόνια παρέμειναν στους αγώνες. Στην λίστα αυτή, και πάλι ο Marquez πρωτεύει έχοντας κερδίσει το 71,65% των διαθέσιμων βαθμών (2.275 από 3.175). Στην δεύτερη θέση  πλασάρεται ο Casey Stoner, με ποσοστό 62,57% (829 από 1.325) και τρίτος έρχεται ο Jorge Lorenzo με ποσοστό 54,4% (2.448 από 4.500).

Μια φανταστική έρευνα από τον κ. Emmett, που όχι μόνο καταδεικνύει την δύναμη του Marc Marquez, αλλά και υπογραμμίζει τις καταπληκτικές επιδόσεις των άλλων «εξωγήινων» του αθλήματος, που η σύντομη μνήμη πολλών από εμάς τείνει να παραγράψει, στις «κακές» εποχές τους ή μετά την απόσυρση τους…