ΚΤΕΟ: Γίνεται ετήσιο· θα ελέγχονται και τα ηλεκτρικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει ριζικές αλλαγές στον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ) με στόχο τη μείωση των τροχαίων και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.
Οχήματα άνω των 10 ετών και ηλεκτρικά στο στόχαστρο
Έλεγχοι σε λογισμικά και καταγραφή ψηφιακών στοιχείων
Στόχος τα πειραγμένα χιλιόμετρα και η ασφάλεια
Η Ευρωπαϊκή ένωση επιμένει για νέες μορφές εποπτείας
Οχήματα άνω των 10 ετών και ηλεκτρικά στο στόχαστρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει ριζικές αλλαγές στον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ) με στόχο τη μείωση των τροχαίων και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ετήσιο ΚΤΕΟ για οχήματα άνω των 10 ετών, ελέγχους λογισμικού ασφαλείας στα ηλεκτρικά οχήματα και ψηφιακή παρακολούθηση του ιστορικού ελέγχων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόταση αποσκοπεί στη μείωση των τροχαίων κατά 7.000 θανάτους και 65.000 σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά οχήματα, που θεωρούνται πιο επικίνδυνα λόγω φθοράς και ελλιπούς συντήρησης.
Έλεγχοι σε λογισμικά και καταγραφή ψηφιακών στοιχείων
Οι βασικές αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν:
- Ετήσιο τεχνικό έλεγχο για όλα τα οχήματα άνω των 10 ετών
- Έλεγχος λογισμικού ασφαλείας σε ηλεκτρικά και ψηφιακά οχήματα
- Ψηφιακή καταγραφή στοιχείων σε μητρώα οχημάτων κάθε χώρας
- Επέκταση του ΚΤΕΟ σε έλεγχο ρύπων, ακόμα και σε πραγματικές συνθήκες
Στόχος τα πειραγμένα χιλιόμετρα και η ασφάλεια
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη σύνδεση των εθνικών μητρώων οχημάτων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στις πωλήσεις μεταχειρισμένων. Μέσα από αυτή τη διασύνδεση, θα καταγράφεται το ιστορικό χιλιομέτρων, οι τεχνικοί έλεγχοι και κάθε μεταβολή στο όχημα.
Το μέτρο στοχεύει στον εντοπισμό πειραγμένων οδόμετρων, μια πρακτική που υπονομεύει τόσο την ασφάλεια όσο και την οικονομία των αγοραστών, ιδιαίτερα στη διασυνοριακή αγορά.
Η Ευρωπαϊκή ένωση επιμένει για νέες μορφές εποπτείας
Παρά τις φιλοδοξίες, υπάρχουν και αντιδράσεις. Έρευνα του ινστιτούτου FKA στη Γερμανία αναφέρει ότι λιγότερο από 1% των θανατηφόρων τροχαίων σχετίζεται με τεχνικές βλάβες, θέτοντας ερωτήματα για την αναγκαιότητα τόσο εκτεταμένων ελέγχων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κυριότερες αιτίες είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, η απροσεξία και εξωτερικοί παράγοντες (καιρικές συνθήκες, δρόμοι κ.λπ.). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι οι νέες τεχνολογίες και η ηλεκτροκίνηση απαιτούν νέες μορφές εποπτείας.