• 1.459 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
    Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Ενισχυτικά οκτανίων: Μήπως πετάς τα λεφτά σου τσάμπα;

Ενισχυτικά οκτανίων: Μήπως πετάς τα λεφτά σου τσάμπα;

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα που υπόσχονται να αυξήσουν τον αριθμό οκτανίων της βενζίνης που υπάρχει στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας σου και κατ`επέκταση τις επιδόσεις. Κάνουν όμως δουλειά ή είναι πεταμένα λεφτά;

Βελτιώνουν τα ενισχυτικά οκτανίων την ποιότητα του καυσίμου;

Ας ξεκινήσουμε με λίγη θεωρία: Το οκτάνιο είναι ένας εύφλεκτος, άχρωμος υδρογονάνθρακας που βρίσκεται στο πετρέλαιο. Το πρόθεμα «οκτ-» στην ονομασία του υποδηλώνει ότι υπάρχουν οκτώ άτομα άνθρακα σε κάθε μόριο της χημικής ένωσης. Ο αριθμός οκτανίων, που μας ενδιαφέρει, είναι ουσιαστικά ένα μέτρο της ποιότητας των καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε κινητήρες εσωτερικής καύσης και ιδιαίτερα της βενζίνης.

Αριθμός οκτανίου

Ο αριθμός αυτός δείχνει την τάση του καυσίμου για εμφάνιση «κτυπήματος» (knock) στον κινητήρα. Όπως είναι γνωστό το μείγμα αέρα – καυσίμου μέσα στον κύλινδρο βρίσκεται υπό πίεση και αναφλέγεται με τη βοήθεια του μπουζί. Αν η πίεση ξεπεράσει κάποιο όριο, το οποίο εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του καυσίμου, η ανάφλεξη δεν γίνεται φυσιολογικά, αλλά αντίθετα προκαλείται αυτανάφλεξη του καυσίμου. Τότε ακούγεται το «κτύπημα», ένας χαρακτηριστικός ήχος που δημιουργείται από το ωστικό κύμα της πρόωρης έκρηξης του καυσίμου στα τοιχώματα του κυλίνδρου. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της απόδοσης του κινητήρα και η φθορά του.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αντικρουστική ικανότητα

Το «κτύπημα» εξαρτάται από τη θερμοκρασία αυτανάφλεξης και συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη αντικρουστική ικανότητα έχει η βενζίνη, δηλαδή, μπορεί να συμπιεστεί περισσότερο χωρίς να δώσει «κτύπημα». Το καύσιμο που μπορεί να συμπιεστεί περισσότερο θεωρείται καλύτερης ποιότητας, αφού αυξάνει την ενεργειακή απόδοση του κινητήρα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός οκτανίων της βενζίνης, τόσο μεγαλύτερη συμπίεση μπορεί να δεχθεί.

Ενισχυτικά οκτανίων

Κάπου εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα ενισχυτικά οκτανίων που υπόσχονται να αυξήσουν τον αριθμό οκτανίων της βενζίνης και άρα την απόδοση του κινητήρα. Το κατά πόσο αυξάνονται τα οκτάνια εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος. Τα υψηλής ποιότητας μπορούν να φτάσουν τον αριθμό οκτανίων που υπόσχονται, ενώ κάποια άλλα δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά.

Το αν η αύξηση του αριθμού οκτανίων θα έχει αντίκτυπο στην απόδοση του κινητήρα σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, σε μια μοτοσυκλέτα παλαιότερης τεχνολογίας, η τροφοδοσία της οποίας γίνεται με καρμπυρατέρ, μάλλον δεν θα δεις κάποια διαφορά. Όμως, σε έναν σύγχρονο κινητήρα, η λειτουργία του οποίου ελέγχεται συνεχώς και αυτορυθμίζεται από κάποιον ηλεκτρονικό εγκέφαλο, μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην απόδοση και στην κατανάλωση καυσίμου, ιδιαίτερα αν ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί η ρυθμιστεί εκ των υστέρων, ώστε να λειτουργεί με βενζίνη με περισσότερα από 98 οκτάνια.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »