Ελατήρια πιστονιού: Οι πόρτες ασφαλείας του θαλάμου καύσης

Ελατήρια πιστονιού: Οι πόρτες ασφαλείας του θαλάμου καύσης

Διάβασε εδώ πώς ακριβώς λειτουργούν τα ελατήρια του πιστονιού και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την καλή λειτουργία του κινητήρα.

Πρόκειται για μεταλλικούς δίσκους που βρίσκονται γύρω από το έμβολο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο ρόλος τους είναι να πιέζουν τα τοιχώματα του κυλίνδρου, παρέχοντας την απαραίτητη στεγανοποίηση μεταξύ πιστονιού και κυλίνδρου, ώστε να μην μπορούν τα αέρια της καύσης να διαφύγουν προς τον στροφαλοθάλαμο. Έχουν ένα άνοιγμα στην περίμετρό τους, για να είναι πιο εύκολη η τοποθέτησή τους. Εφαρμόζουν σε ειδικές υποδοχές που υπάρχουν στο πιστόνι έχοντας λίγο τζόγο, γιατί αν ήταν σφικτά τοποθετημένα, θα ασκούσαν μεγάλη πίεση στα τοιχώματα του κυλίνδρου και θα προκαλούσαν μεγάλη φθορά λόγω τριβής.



Παλαιότερα ήταν κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο και συχνά το πάχος τους ήταν περίπου 3 χιλιοστά. Στις μέρες μας το υλικό κατασκευής τους είναι το ατσάλι και το πάχος τους είναι μικρότερο από 1 χιλιοστό. Ο λόγος που εξελίχθηκαν είναι προφανής: Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τα τοιχώματα του κυλίνδρου, τόσο μικρότερη είναι η φθορά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »