Διέσχισε τη λίμνη Como με μοτοσυκλέτα!

O Luca Colombo διασχίζει τη λίμνη Como με ...χωμάτινη Suzuki!
7 Φωτογραφίες »

O Luca Colombo διασχίζει τη λίμνη Como με ...χωμάτινη Suzuki!

Το 2017 ο Luca Colombo μπήκε με μοτοσυκλέτα στη λίμνη Como για να τη ...διασχίσει Δεν ήταν Moto Guzzi, αλλά μια τροποποιημένη Suzuki 450/4T Σκι σε μπροστινό και πίσω τροχό και πίσω λάστιχο με φτερά για προώθηση Με βάρος 230 κιλά και ταχύτητα 60 χλμ/ώρα πέτυχε το στόχο του

SUZUKI: Προσφορά -500ε σε όλα τα Scooter 125cc!

SUZUKI: V-Strom 1050 DE...Νέα έκδοση World Tourer!

Το 2017 ο Luca Colombo μπήκε με μοτοσυκλέτα στη λίμνη Como για να τη ...διασχίσει

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ιταλός αναβάτης Luca Colombo επιχείρησε να διασχίσει τη λίμνη Como με μοτοσυκλέτα, επιδιώκοντας να καταρρίψει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε μπροστά σε κοινό, με κάλυψη από βάρκα συνοδείας που κατέγραφε την πορεία του και διασφάλιζε την ασφάλειά του. Η διαδρομή κάλυπτε απόσταση σχεδόν 5,6 χιλιομέτρων, την οποία ολοκλήρωσε σε λιγότερο από πέντε λεπτά, χωρίς να βυθιστεί. Το εγχείρημα προβλήθηκε ως παράβαση των φυσικών νόμων, καθώς έμοιαζε να πρόκειται για κοινή μοτοσυκλέτα που κινούνταν στην επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, η επιτυχία του βασίστηκε σε ειδικές τεχνικές τροποποιήσεις. Η πρωτοβουλία του Colombo δεν περιορίστηκε μόνο στην πρόκληση, αλλά λειτούργησε και ως επίδειξη μηχανικής καινοτομίας, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με μια νέα μορφή πειραματικής οδήγησης.

Δεν ήταν Moto Guzzi, αλλά μια τροποποιημένη Suzuki 450/4T

Αν και η λίμνη Κόμο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική έδρα της Moto Guzzi, ο Luca Colombo δεν επέλεξε ιταλική μοτοσυκλέτα για το τολμηρό του εγχείρημα. Η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησε ήταν μια τετράχρονη Suzuki 450, ειδικά τροποποιημένη για να αντεπεξέλθει στην επιφάνεια του νερού. Η προετοιμασία της έγινε από τον Carlo Gelmi, γνωστό για την ηλεκτρική Yamaha R6E, και τον Giorgio Lumini, έμπειρο μηχανικό αγωνιστικών κινητήρων. Οι δύο τεχνικοί προσάρμοσαν τη μοτοσυκλέτα σε απόλυτο βαθμό, ενσωματώνοντας ναυτικά εξαρτήματα και ειδικά χαρακτηριστικά ώθησης, χωρίς όμως να αλλοιώσουν την εξωτερική της εικόνα, γεγονός που ενίσχυσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ένα κοινό δίκυκλο που «έσπαγε» τους κανόνες της φυσικής. Η επιλογή της Suzuki έγινε με βάση τεχνικά κριτήρια, και όχι γεωγραφικούς ή συναισθηματικούς λόγους.

Σκι σε μπροστινό και πίσω τροχό και πίσω λάστιχο με φτερά για προώθηση

Το βασικό μυστικό πίσω από την επιτυχία της προσπάθειας του Colombo ήταν οι τροποποιήσεις που επέτρεπαν στη μοτοσυκλέτα να πλανάρει στην επιφάνεια του νερού. Στο μπροστινό και πίσω μέρος είχαν τοποθετηθεί ειδικά «σκι», παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα θαλάσσια jet ski, τα οποία προσέφεραν πλευστότητα και σταθερότητα. Το πίσω ελαστικό, εκτός από την κλασική του μορφή, είχε εξοπλιστεί με ελαστικά πτερύγια σε μορφή φτερών, σχεδιασμένα να προσφέρουν υδροδυναμική ώθηση ―σαν έλικας― μετατρέποντας την περιστροφή σε δύναμη προώθησης. Αυτά τα πτερύγια αντικαθιστούσαν ουσιαστικά τον ρόλο της έλικας σε ένα ταχύπλοο. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν ήταν εμφανείς σε πρώτη ματιά, γεγονός που συνέβαλε στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και στην ψευδαίσθηση ότι η μοτοσυκλέτα κινούνταν στο νερό χωρίς τεχνική υποστήριξη.

Με βάρος 230 κιλά και ταχύτητα 60 χλμ/ώρα πέτυχε το στόχο του

Το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας με τον αναβάτη έφτανε τα 230 κιλά, ένα βάρος ιδιαίτερα υψηλό για να πλεύσει στην επιφάνεια νερού χωρίς να βυθιστεί. Ωστόσο, χάρη στις ειδικές τροποποιήσεις και τη συνεχή ταχύτητα, η μοτοσυκλέτα πέτυχε να πλανάρει, αποφεύγοντας τη βύθιση. Η ταχύτητα που διατηρούσε ο Colombo ήταν περίπου 30 κόμβοι, δηλαδή 60 χλμ/ώρα ― όριο απαραίτητο για να παραμένει η μοτοσυκλέτα σε υδρολίσθηση. Η συνεχής ταχύτητα και η προσεκτική ισορροπία ήταν κρίσιμοι παράγοντες, καθώς οποιαδήποτε επιβράδυνση θα οδηγούσε σε απώλεια πλευστότητας. Η απόσταση των 5,6 χιλιομέτρων καλύφθηκε σε λιγότερο από πέντε λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος είχε επιτευχθεί. Το επίτευγμα αυτό κατοχυρώθηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ και έγινε αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού.

KABRANIS
AUTOAGORA