Η Damon Hypersport

Damon Hypersport: Με σύστημα περιμετρικού ραντάρ!

Μια πρωτοποριακή μοτοσυκλέτα από την Damon, η Hypersport θα διαβάζει τον χώρο γύρω της προειδοποιώντας συνεχώς τους αναβάτες, για ενδεχόμενο κίνδυνο! Δείτε περισσότερα…

Η Damon είναι μια Καναδική startup εταιρεία μοτοσυκλετών, που έδειξε νωρίς τις προθέσεις της να αλλάξει το τοπίο στους δύο τροχούς, όχι απλά με νέα ριζοσπαστικά μοντέλα, αλλά και με την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο. Όπως σας γράφαμε και το καλοκαίρι, ο επικεφαλής της Damon, Jay Giraud, θέλει να «εκμηδενήσει τους θανάτους με μοτοσυκλέτα» και θα έκανε τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με νέα τεχνολογία ραντάρ και αισθητήρων. Το είπε και το έκανε: Αυτή είναι η νέα Damon Hypersport, που αποκαλύφθηκε εν όψει παγκόσμιας πρεμιέρας, τον Ιανουάριο.

Η Hypersport είναι μια σπορ, ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα η οποία δεν μας «συστήνεται» με την σχεδίασή της ή η την διαστημική ισχύ της, αλλά με την τεχνολογία ραντάρ που φέρει, η οποία είναι περιμετρική. Τουτέστιν, αισθητήρες και πομποί τοποθετημένοι στην μοτοσυκλέτα, «παρακολουθούν» σε 360 μοίρες το περιβάλλον της κατά την διάρκεια της οδήγησης, προειδοποιώντας τον αναβάτη για τυχόν κινδύνους.

Το σύστημα μάλιστα, μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι και 64 (!) αντικείμενα, λαμβάνοντας δεδομένα ταχύτητας και κατεύθυνσης –θυμίζοντας μάλλον… ραντάρ από μαχητικά αεροσκάφη! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, που όλο αυτό το σύστημα ονομάστηκε «CoPilot» από την Damon. Ο αναβάτης θα προειδοποιείται για τυχόν κίνδυνο μέσω φωτεινών αλλά και απτικών ενδείξεων στα γκριπ (με απλά λόγια, μια δόνηση).

Η Hypersport, πέρα από αυτό το ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας, θα προσφέρεται με ενεργή μεταβλητή εργονομία, που θα επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέγει 4 διαφορετικά «στησίματα» θέσης οδήγησης, ενώ οδηγά: Από την επιθετική θέση ενός supersport, μέχρι την άνεση μιας sport touring με την πίεση λίγων πλήκτρων μόνο, δηλαδή, με το σύστημα να επεμβαίνει στο τιμόνι, την σέλα και τα μαρσπιέ.

Τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα αποκαλυφθούν στις 7 Ιανουαρίου του 2020, όταν και θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της Hypersport.