Βασική λίστα ελέγχου και συντήρησης μοτοσυκλέτας

Διάβασε εδώ πόσο εύκολο είναι να ελέγξεις τη μοτοσυκλέτα σου και να κάνεις απλές εργασίες συντήρησης για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Δεν χρειάζεται πολύ χρόνος και τεχνογνωσία για να μάθεις να κάνεις ένα βασικό έλεγχο στην μοτοσυκλέτα σου. Ίσα ίσα που θα έρθεις πιο “κοντά” και μπορεί να μάθεις πράγματα που μελλοντικά θα σου φανούν χρήσιμα.

1. Κοίταξε την προσεχτικά

Ακούγεται σχεδόν ηλίθιο... αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες προσεκτικά την μοτοσυκλέτα σου; Σίγουρα όσο άπειρος και αν είσαι με μία ματιά μπορεί να δείς κάτι ασυνήθιστο όπως μία διαρροή, σκουριά ή σταγόνες υγρών. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η μοτοσυκλέτα να είναι καθαρή.

2. Μπαταρία

Εάν η μπαταρία της μοτοσυκλέτα σου ήταν πάνω σε ένα φορτιστή – συντηρητή τότε μάλλον δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση καλό θα ήταν να την τσεκάρεις πρώτα πριν δοκιμάσεις να εκκινήσεις τον κινητήρα.

Δες στο video πώς μπορείς να συντηρήσεις σωστά τη μπαταρία.

Διάβασε εδώ πώς θα επεκτείνεις τη ζωή της μπαταρίας σου.

3. Ελαστικά και τροχοί

Η αξία των σωστών ελαστικών μοτοσυκλέτας δεν μπορεί να προσπεραστεί. Τα ελαστικά είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της μοτοσυκλέτας και του δρόμου. Πρέπει να είναι σε άρτια κατάσταση ώστε να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη κατάσταση.

4. Μετάδοση

Εάν έχεις scooter, που η μετάδοση είναι εσωτερικά, δεν έχεις κάτι να κάνεις. Εάν όμως είσαι κάτοχος μοτοσικλέτας, τότε πρέπει να ελέγξεις την κατάσταση της αλυσίδα, η οποία πρέπει να έχει λιπαντικό, να είναι σωστά τεντωμένη και καθαρή.

5. Φρένα

Όσο σημαντική η σωστή λειτουργία του κινητήρα άλλο τόσο σημαντική η σωστή λειτουργία των φρένων. Δοκίμασε πρώτα μανέτες και ποδόφρενο για να δεις εάν η αίσθηση είναι σωστή και τσέκαρε τη στάθμη των υγρών φρένων. Εάν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο μηχανικό.

6. Η ζωή του κινητήρα είναι το λιπαντικό

Η σωστή λίπανση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και τη μακροζωία του κινητήρα. Ο τακτικός έλεγχος της στάθμης του λιπαντικού είναι απαραίτητος προκειμένου ανα αποφύγεις κάποια ακριβή επισκευή.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον ρόλο των λιπαντικών.

7. Αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιού

Το λάδι αποτρέπει τη ζημιά στους κινητήρες παίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία τους. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζεται όταν προβλέπεται. Ο σημαντικότερος ρόλος του λαδιού στον κινητήρα είναι ο καθαρισμός. Με το πέρασμα του χρόνου και μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας της μοτοσυκλέτας, το λάδι ουσιαστικά θα “μολυνθεί” με διάφορα υποπαράγωγα από τη διαδικασία της καύσης, όπως άκαυτη βενζίνη, υγρασία ή ακόμα και ψυκτικό υγρό, χάνοντας έτσι τις ιδιότητες του.

Εάν δεν έχεις χρόνο προκειμένου να κάνεις κάποιες βασικές εργασίες ελέγχου και συντήρησης ή αν εντόπισες κάποιο πρόβλημα μη διαστάσεις να απευθυνθείς στο e-moto. Το φιλικό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό θα βρει άμεσα τη λύση και θα σε καθοδηγήσει με υπευθυνότητα και σεβασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αριστοτέλους & Αντιγόνης 2, Χαλάνδρι
Τηλ.:210-6852600
e-moto.gr
Facebook Page


Διαβάστε ακόμα:


Αυτό και πολλά ακόμα χρήσιμα άρθρα θα βρείτε με ένα κλικ στο e-moto.gr.