BMW iRace: Η «πρωταπριλιά» των Βαυαρών

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καλοδουλεμένο… πρωταπριλιάτικο αστείο δημιούργησε η BMW, το οποίο όμως μπορεί να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της μοτοσυκλέτας…

Οι άνθρωποι στην BMW δεν είναι σε καμία περίπτωση… τυχαίοι. Ακόμα και όταν δημιουργούν… πρωταπριλιάτικα αστεία, όπως έγινε και με την περίπτωση της υβριδικής GS που την πίστεψαν πολλά μέσα μοτοσυκλέτας, οι εργασίες τους είναι καλοδιαβασμένες, καλογραμμένες και ανοίγουν συζήτηση αλλά και πιθανότητες εφαρμογής στο μέλλον!

Εχθές, διαβάσαμε στο επίσημο press site της BMW, ότι έρχεται η σουίτα «iRace» από την BMW, με πρώτη εφαρμογή στην νέα S1000RR από τον Σεπτέμβρη. Τι είναι το iRace; Απλά, μια σουίτα ηλεκτρονικών που ενσωματώνεται στα υπάρχοντα συστήματα της S1000RR και μπορούν να χαρίσουν στον αναβάτη την εμπειρία της ακραίας οδήγησης στην πίστα… χωρίς ο ίδιος να κάνει απολύτως τίποτα!

Η BMW έγραψε χαρακτηριστικά, ότι το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί GPS και έχει αποθηκευμένα στο εσωτερικό του, δεδομένα από όλες τις πίστες του κόσμου. Ρυθμίζοντας το σύστημα σε ένα από τα 4 επίπεδα (Beginner, Sportsman, Advanced, Unlimited), o αναβάτης θα μπορεί, όπως λέει η εταιρεία, να «απολαμβάνει την οδήγηση και ολόκληρη την δυναμική του S1000RR, χωρίς να θυσιάζει την αίσθηση ασφάλειας και την απόλαυση του». Τα γραφόμενα αφήνουν να εννοηθεί ότι, μετά την κατάλληλη ρύθμιση, η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να οδηγηθεί μόνη της, με τον αναβάτη ουσιαστικά να είναι «επιβάτης», που θα απολαμβάνει γύρους στην S1000RR χωρίς ο ίδιος να κάνει τίποτα ή συμμετέχοντας στο ελάχιστο! Μάλιστα, το «δελτίο τύπου» που δημιουργήθηκε αναφέρει ότι η S1000RR, με το λογισμικό αυτό, θα μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να αγγίζει τα εκάστοτε… ρεκόρ γύρου, σε κάθε πίστα!

Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε να διαβάσουμε πάνω από μια φορά το δελτίο, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για φάρσα. Εκτός όμως του ότι είναι απίστευτα λεπτομερές, αλλά και περιλαμβάνει ακόμα και «δηλώσεις» στελεχών της εταιρείας, το δελτίο θίγει και κάποια σοβαρά θέματα.

Το κυριότερο είναι φυσικά η αυτόνομη οδήγηση. Γενικά… προς τα εκεί πάει η ιστορία, ούτως ή άλλως, αλλά θα υπάρχει άραγε νόημα και απόλαυση, αν προγραμματίσουμε την μοτοσυκλέτα να πάει όπως εμείς… δεν μπορούμε να πάμε και να γίνουμε απλά επιβάτες; Θα γίνουν και οι μοτοσυκλέτες απλά μέσα μετακίνησης, ξεριζώνοντας την οδηγική απόλαυση από τα προσφερόμενα;

Πρόκειται για μια «κωμωδία με κοινωνικό μήνυμα», από την BMW και οι δημιουργοί της αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια!