Μπορεί η νέα πατέντα της BMW να αλλάξει τον τρόπο που χειριζόμαστε τις μοτοσυκλέτες στο μέλλον;

BMW: Θέλει να φτιάξει σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών

Μια λύση για διευκόλυνση χειρισμού, στις ολοένα και πολυπλοκότερες μοτοσυκλέτες του σήμερα, θέλει να προτείνει η BMW. Δείτε περισσότερα...

Σήμερα, οι μοτοσυκλέτες είναι εξοπλισμένες περισσότερο από ποτέ, με συστήματα ασφάλειας, πλοήγησης, επικοινωνιών και όχι μόνο και είναι σαφές ότι τα συστήματα αυτά χρειάζονται… τρόπους χειρισμού! Ήδη κοιτάζοντας τις νέες και κορυφαίες μοτοσυκλέτες, τα πλήκτρα και οι διακόπτες είναι πλέον πολυπληθείς και μερικοί –μεταξύ των οποίων και η BMW – πιστεύει ότι η αύξηση των χειριστηρίων μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνη κατά το χειρισμό εν κινήσει.
 
Η γερμανική εταιρεία δουλεύει, σύμφωνα με το πασίγνωστο περιοδικό Motorrad, πάνω σε ένα σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών, οι οποίες θα μεταφράζονται σε εντολές. Μάλιστα, η BMW έχει ήδη καταθέσει, τις ανάλογες πατέντες. Το σύστημα θα μπορεί να κάνει χρήση δύο στερεοσκοπικών καμερών που θα τοποθετούνται κοντά στα χέρια του αναβάτη (ή σε σημείο που θα προσφέρει πλήρη θέα σε αυτά), «διαβάζοντας» τις κινήσεις τους και μεταφράζοντας ανάλογες χειρονομίες, σε εντολές.
 
Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη χειρονομία θα  μπορούσε να αντιστοιχισθεί με την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των θερμαινόμενων γκριπ. Αλλη, με τον χειρισμό της ηλεκτρικής ζελατίνας, και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της τεχνολογίας είναι τα χέρια του αναβάτη να βρίσκονται συνεχώς στο τιμόνι. Βασικό προαπαιτούμενο για κάτι τέτοιο είναι οι κάμερες να είναι υψηλής ευκρίνειας και να μπορούν να διαβάσουν ακόμα και κινήσεις των δαχτύλων του αναβάτη.  
 
Μια τέτοια προσέγγιση θυμίζει ανάλογες λύσεις που προέρχονται από τον κόσμο των αυτοκινήτων, αλλά και που  έχουν συναντήσει ανάμεικτα σχόλια από τους χρήστες. Μπορεί μια τέτοια τεχνολογία να αποτελέσει ουσιαστική λύση στον ασφαλέστερο χειρισμό των μοτοσυκλετών στο μέλλον; Πείτε μας την γνώμη σας με ένα σχόλιο…