BMW: Ανακοίνωσε σύστημα ραντάρ για μοτοσυκλέτες

Στο παιχνίδι για το «ενεργό» cruise control και την χρήση ραντάρ στις μοτοσυκλέτες μπαίνει δυναμικά και η BMW. Δείτε περισσότερα.

Πριν λίγες ώρες, η BMW ανακοίνωσε επίσημα ότι δημιούργησε το δικό της σύστημα «έξυπνου» cruise control με ραντάρ για μοτοσυκλέτα, με το όνομα ACC – Adaptive Cruise Contol. Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για χρόνια στα αυτοκίνητα, αλλά όσον αφορά τις μοτοσυκλέτες, τουλάχιστον 4 εταιρείες θέλουν να ασχοληθούν: KTM, Ducati, Kawasaki, BMW. Η Γερμανική εταιρεία προέβη λοιπόν, στο να ανακοινώσει το σύστημα πριν λίγες ώρες.
 
Το ACC είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της BMW με τον γνωστό τεχνολογικό γίγαντα Bosch και χρησιμοποιεί το ραντάρ ως ενισχυτικό στοιχείο του ήδη υπάρχοντος cruise control. Αφού ο αναβάτης επιλέξει την ταχύτητα την οποία θέλει να διατηρήσει σταθερά (μεταξύ 30-160 χλμ/ώρα), επιλέγει την απόσταση που θέλει να διατηρήσει από τα προπορευόμενα οχήματα, με την χρήση ενός πλήκτρου και το ACC χρησιμοποιεί το ραντάρ για να κάνει ακριβώς αυτό. Αν χρειαστεί προσαρμογή της ταχύτητας της μοτοσυκλέτας, το σύστημα επεμβαίνει στο σύστημα φρένων μέσω του ABS ή στον κινητήρα, μέσω του ηλεκτρονικού γκαζιού. 
 
Παράλληλα, το σύστημα διαβάζει σε πραγματικό χρόνο και την γωνία κλίσης της μοτοσυκλέτας, περιορίζοντας την ταχύτητα σε περίπτωση που ανιχνεύσει επικείμενη στροφή που θα απαιτήσει κλίση μεγαλύτερη από 20 μοίρες. Στόχος της λειτουργίας αυτής είναι η διατήρηση της ταξιδιωτικής άνεσης του αναβάτη. Το σύστημα περιλαμβάνει και ειδικές ενδείξεις, με τις οποίες προειδοποιεί τον αναβάτη ότι πρέπει να αναλάβει αυτός δράση, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί πολύ απλά δίνοντας και πάλι τον πλήρη έλεγχο στον αναβάτη.
 
Η BMW ακόμα δεν ανακοίνωσε πότε και σε ποια μοντέλα θα χρησιμοποιήσει το σύστημα και για αυτό, διατηρούμε ακόμα στάση αναμονής για περισσότερα.