Στα πρώτα δοκιμαστικά του GP Aperol de Catalunya, ο Jorge Lorenzo σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της κατηγορίας MotoGP. Ο περυσινός νικητής του ισπανικού GP έκλεισε το session με χρόνο 1.42.422.
Με καλό καιρό, και με ζεστή μέρα στη Βαρκελώνη, ταχύτερη μοτοσικλέτα στα πρώτα δοκιμαστικά, η Yamaha του Lorenzo, ακολουθούμενη από τη Honda του Dani Pedrosa, και μία ακόμα Yamaha, όχι του Rossi, αλλά του "περιφερειακού" Crutchlow. Η διαφορά των Pedrosa και Crutchlow από τον Lorenzo, πολύ μικρή, μικρότερη από ένα δέκατο του δευτερολέπτου και για τους δύο. Ο Marquez είναι αρκετά πίσω, στην 9η θέση, και περιμένουμε να βελτιώσει δραματικά το χρόνο του στα επόμενα δοκιμαστικά. Πρώτος αναβάτης όσον αφορά στις CRT είναι ξανά ο Aleix Espargaro στην 10η θέση.
Το top-5 των πιο γρήγορων αναβατών συμπληρώθηκε από τους Valentino Rossi και Andrea Dovizioso. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρώτα δοκιμαστικά είχαν όμως και οι έξοδοι στα χαλίκια, με τους Iannone, Pedrosa, Espargaro, Hayden και Pesek να βγαίνουν εκτός πίστας. Μόνο ο Alvaro Bautista είχε μια πιο σοβαρή "στιγμή", αφού έπεσε στην πρώτη στροφή, δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί.
Τα δεύτερα δοκιμαστικά είναι προγραμματισμένα για τις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα.