10 συμβουλές για νέους αναβάτες

10 συμβουλές για νέους αναβάτες

Ξεκινάς στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και οι ερωτήσεις και απορίες που έχεις άπειρες. Αν είσαι τυχερός και έχεις κάποιον πλάι σου να σου δείξει τα "πατήματα" καλώς... Aν δεν έχεις όμως τι γίνεται;

Για αυτό μαζέψαμε 10 σημαντικές πρώτες συμβουλές για όλους εσάς που τώρα μπαίνετε στο μαγικό κόσμο των δύο τροχών.

1) Φορέστε τον σωστό εξοπλισμό

Αυτή είναι μακράν η πιο σημαντική συμβουλή, που όποιος και αν ρωτήσει πάντα είναι νούμερο ένα στην λίστα. Το σώμα μας δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε ταχύτητες. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να επιλέξουμε τη σωστή προστασία. Ξεκινάμε πάντα με ένα κράνος με προδιαγραφές ασφαλείας, συνεχίζουμε με μπουφάν μοτοσυκλέτας με προστατευτικά, γάντια κατάλληλα για την εποχή και από εκεί και πέρα όσο πιο ειδική γίνεται η οδήγηση τόσο πιο ειδικός γίνεται και ο εξοπλισμός.

 

2) Έλεγχος μοτοσυκλέτας

Κάντε μια γρήγορη επιθεώρηση στην μοτοσυκλέτα σας. Ακόμα και με γυμνό μάτι μπορείτε να δείτε μία αστοχία στην μοτοσυκλέτα σας, όπως πίεση ελαστικών ή ακόμα και κάποιου είδους διαρροή στο δρόμο.

 

3) Συνεχόμενη εξάσκηση

Δεν σταματάμε να μαθαίνουμε ποτέ. Ακόμα και στην καθημερινή οδήγηση μπορούμε να μαθαίνουμε και να βελτιώνουμε πράγματα, αρκεί να έχουμε την διάθεση.

 

4) Φρένα 70 / 30

Κατά γενικό κανόνα (εκτός αν είστε σε χωματόδρομο) φρενάρουμε σε συνδυασμό 70 / 30 (εμπρός / πίσω). Αυτό σημαίνει ότι το 70% της πίεσης πρέπει να ασκηθεί στο μπροστινό φρένο και 30% στο πίσω φρένο για να εξασφαλιστεί ομαλό και προοδευτικό φρενάρισμα. Ενώ το μπροστινό φρένο είναι το πιο δυνατό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και αντιστρόφως.

 

5) Οδηγούμε αμυντικά

Αυτή η συμβουλή αναφέρεται σε μια ποικιλία αμυντικών συνηθειών. Εννοώντας την συνεχόμενη αντίληψη και εγρήγορση που απαιτείται κατά την οδήγηση, το οποίο το αποκτούμε αποκλειστικά από συνεχόμενη εξάσκηση και χιλιόμετρα. Για παράδειγμα: αποφεύγουμε τα τυφλά σημεία, καθώς οι μοτοσικλέτες συχνά δεν είναι πολύ ορατές στους οδηγούς αυτοκινήτων ή αποφεύγουμε να καθόμαστε σε φανάρια στην μεσαία λωρίδα, πάντα τέρμα αριστερά ή δεξιά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


 

6) Θέση λωρίδας

Αυτό είναι παρόμοιο με την προηγούμενη συμβουλή, αλλά αρκετά σημαντικό για να το αγγίξουμε μόνο του. Η τοποθέτηση μας στην λωρίδα είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία του εαυτού μας στο δρόμο.

Δείτε το παρακάτω video για καλύτερη εξήγηση:

 

7) Διαβάστε τον δρόμο

Να είστε πάντα επιφυλακτικοί για αλλαγή των επιφανειακών συνθηκών. Εάν βρέχει, αποφύγετε την οδήγηση στις πάνω στις λευκές γραμμές του δρόμου, καθώς αυτές μπορεί να είναι ολισθηρές. Λακκούβες... άπειρες, μάθετε που βρίσκονται στο καθημερινό σας δρομολόγιο και αποφύγετε σας, ειδικά τις βροχερές μέρες.

 

8) Κινήσου μεθοδικά

Τα όνειρα είναι εκεί για να τα κατακτήσουμε. Όλοι έχουμε ονειρευτεί ένα superbike ή ένα μεγάλο On-off 1.000+ κυβικών. Όλα όμως έχουν τον καιρό τους. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν μοτοσυκλέτες για αρχάριους με μικρά κυβικά ιδανικές για να κατακτήσετε τα πρώτα σας χιλιόμετρα πιο ανέμελα και αναίμακτα.

 

9) Επισκεφθείτε μία σχολή ασφαλούς οδήγησης.

Όσο και αν διαβάζουμε, ρωτάμε, γράφουμε σε forum αναζητώντας απαντήσεις είναι πιο αποτελεσματικό να παρακολουθήσετε ένα μάθημα ασφαλούς οδήγησης. Θα ασχοληθούν μαζί σας, θα σας πουν πράγματα που δεν πήγαινε το μυαλό σας, θα σας διορθώσουν.. επιλέξτε το!

 

10) Παρέα!!!

Κινηθείτε με παρέα στον δρόμο. Ακόμα και στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου να φτάσετε, η παρέα είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό. Και αν δεν έχετε, αναζητήστε club ή εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές και γράψτε χιλιόμετρα πάντα με ασφάλεια!